Det nya vaccinet kan endast fås i Sviby.
Foto: Daniel Eriksson

Bild

ÅHS börjar med nya vaccinet Nuvaxovid

I mitten av mars börjar ÅHS vaccinera med det nya coronavaccinet Nuvaxovid. Vaccinet kan ges till de som av medicinska skäl inte kan ta så kallat mRNA-vaccin, den typ av vaccin som ÅHS har använt hittills.

ÅHS uppger i ett pressmeddelande att vaccinet börjar ges från det att det kommer till Åland, alltså i mitten av mars. Det kan ges till alla som har fyllt 18 år. Vaccinet är tillverkat av företaget Novavax.

– Nuvaxovid innehåller ett verksamt protein som är framställt i laboratorium. Det innehåller inte mRNA-segment, och inte heller levande virus. , säger smittskyddsläkare och klinikchef Tora Woivalin i pressmeddelandet.

I grundvaccinationsserien med Nuvaxovid ingår två doser, skriver ÅHS. ”I Finland är det rekommenderade dosintervallet 6–12 veckor. Vaccinet kan i undantagsfall ges som dos tre, till exempel åt en person som fått en allergisk reaktion efter andra dosen av ett annat vaccin.”

Vaccineringen med det nya vaccinet sker på Åland Post i Sviby och vaccintypen väljs i samband med bokning. Det går inte att få det nya vaccinet på annan plats än i Sviby. 

 

Hittat fel i texten? Skriv till oss