Insändare

Del 1: Åland Post och Nya Åland – åklagare, domare och bödel?

Publicerad Senast uppdaterad

I torsdagens Nyan kunde man läsa om en massör, ansluten till Friskvård.ax, som enligt rubriken även erbjuder ”sexuell massage”. Ett tips hade inkommit till tidningen med frågeställningen ”används skattepengar till att finansiera denna typ av behandlingar?”.

Svaret på frågan är nej, vilket hade kunnat redas ut genom ett enkelt samtal till massören. I stället visar sig frågeställningen vara så laddad att den leder till att företagaren omedelbart blir utslängd från Friskvård.ax – utan möjlighet till dialog – och i ett nafs förlorar en tredjedel av sina årsintäkter och därmed får hela sin verksamhet hotad. Ska det verkligen få gå till så här?
Likt många av alla tusentals egna företagare på Åland är denna företagare någon som sliter varje dag för sitt levebröd. Företagaren sysslar primärt med klassisk massage men erbjuder även en typ av tantramassage. Tantramassage kan låta kontroversiellt, men är helt enkelt en behandling där man använder sig av kroppens egen inneboende energi för att rena kroppens energikanaler och släppa på blockeringar. Tantramassage kan även involvera massage av yoni och lingam (kvinnliga respektive manliga könsorgan) men behöver inte involvera beröring alls – det kan lika väl vara att massören hjälper klienten med andning och själslig närvaro. Här måste också understrykas att vid beröring är det massage det rör sig om, inte sexuell stimulering.
Allt detta verkar dock journalisten Michael Hancock hos Nyan helt ha missat i sin research med tanke på att det i rubriken benämns ”sexuell massage”. Hancock fortsätter även att sätta en sexuell ton i artikeln där han beskriver hemsidan som ”dekorerad med fotografier av unga kvinnor med slutna ögon och bara axlar” – bilder som är köpta från en leverantör av stockfoton föreställandes personer som får … massage!

Enligt artikeln ringer Hancock upp ansvarig för Friskvård.ax, produktägaren Anna Dahlgren, och undrar om detta är att betrakta som koppleri. Frågan i sig är helt befängd och man undrar varför Hancock använder det ordet, är det för att vidare anspela på sexualiteten i artikeln?

Koppleri innebär att en hallick tar emot betalningen för att en annan person utför sexuella tjänster, ofta i samband med människohandel. Det är smaklöst att ens insinuera att så är fallet här.
Dahlgren konstaterar i artikeln att det ”bara är klassisk massage och idrottsmassage som är subventionerat och erbjuds genom oss” och egentligen finns svaret på frågan redan där: subventionerar skattemedel detta? Nej, den tantramassage företagaren erbjuder går inte att betala med friskvårdsbidrag.
Detta hade Dahlgren kunnat konstatera, och avfärdat Hancocks bisarra narrativ om koppleri. Men icke. Fem minuter senare kontaktar hon Hancock och meddelar att avtalet är uppsagt för att ”Vi vill inte ha sånt här.” Vad som riktigt avses med ”sånt här” är oklart. De vill inte ha ett samarbete med en omtyckt företagare som bedriver laglig verksamhet?
Friskvård.ax tar aldrig någon kontakt med företagaren. Man för ingen dialog och man ger heller ingen chans att ta bort behandlingen. På fem minuter tar man i stället ett för företagaren förödande beslut och häver avtalet. I hävningen hänvisas till en punkt i avtalet som lyder ”Företagets verksamhet ska följa de lagar och bestämmelser som åligger ett företag i den aktuella branschen samt även i övrigt följa god sed och allmän moral.”
Detta är en märklig grund för hävning då företagaren inte bryter mot några lagar eller bestämmelser. Det måste vara ”god sed och allmän moral” som bryts, och i det här fallet måste det ju vara Anna Dahlgrens sed och moral som är den korrekta?

Sambo till en förstörd företagare
Del 2 publiceras i morgondagens tidning då vi också begärt Nya Åland och Åland Post kommentera insändaren.