En fjärde dos ges den äldre befolkningen.
Foto: Jeanette Pajunen/ÅHS

Bild

Nu vaccineras 80-plussare med fjärde dos

ÅHS följer THL:s rekommendationer och inleder i dag vaccinering med en fjärde dos vaccin mot covid-19 för alla som fyllt 80 år och för de som bor på vårdhem för äldre.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) gav rekommendationen nyligen och nu följer Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) efter.

Hemmaboende och hemsjukvårdspatienter bokar själva tid via webbokningen som öppnade under fredagen. De blir sedan vaccinerade i postens lokaler i Sviby i Jomala från och med söndag.

– Vi har tyvärr inte möjlighet att ta emot bokningar per telefon, skriver ÅHS i ett pressmeddelande.

Hemsjukvården inleder snart vaccineringen av patienter på effektiverat serviceboende (ESB), på institutioner och i skärgården.

Vaccinationsverksamheten i postens lokaler upphör från och med april, efter det utförs vaccinationerna vid hälsocentralerna. Bokning för april öppnar förmodligen inom en vecka.

– Den som har fått tre doser vaccin och har haft covid-19 behöver inte en fjärde dos. Den som har fått bara två doser vaccin och har haft covid-19 behöver en fjärde dos. I det fallet ska det ha gått minst tre månader efter genomgången sjukdom eller senaste vaccindos, säger smittskyddsläkare och klinikchef Tora Woivalin.

Hittat fel i texten? Skriv till oss