Inga nya smittfall på Åland och gränserna öppnas lite mer, var budskapet på dagens presskonferens med landskapsregeringen.

Lantrådet Veronica Thörnroos:

Som komplettering i senaste tilläggsbudgeten föreslår landskapsregeringen tillfälliga regler som förenklar för AMS att göra snabbare utbetalningar samt förskottsbetalningar.

 

Man sänker även kravet på hur länge man ska studera för att få studiemedel, från 13 veckor till 4. Man bedömer att de kommer runt 80 studerande till del.

 

Kim Westman, stationschef för Gränsbevakningen på Åland, säger att även om gränserna nu börjar öppnas, består de inre gränskontrollerna till den 14 juni.

 

Fram tills dess fortsätter det finnas bara tre platser att anlända till Åland:

- Med passagerarfärjan till Långnäs

- med flyg till flygfältet i Mariehamn

- med fritidsbåt till västra hamnen i Mariehamn

 

Att göra Mariehamn till passagerarhamn kommer inte att ske före den 14 juni. Sedan är frågan öppen.

 

Turistresor hit tillåts inte.

 

Tillåtna resor är nu:

- alla sorters arbetsresor - men man ska kunna visa att det rör sig om en arbetsresa på något vis.

- Personer som studerar i Finland

- Personer med uppehållstillstånd i Finland

- Resor för ”nödvändiga familjeärenden” som att träffa nära anhöriga, bröllop, sjukdomsfall.

 

Släpps in gör även personer som äger ”anmärkningsvärd egendom” på Åland, som exempelvis en sommarstuga. Men det gäller att kunna bevisa ägandet vid gränsövergången.

Svenskar med stugor får alltså komma hit och titta till husen.

 

Alla som kommer hit utifrån rekommenderas fortsättningsvis 14 dagar frivillig karantän, eller avskildhet. Nödvändiga resor, som mellan hem och arbetsplats tillåts dock.

 

Utifrån kommande sjukvårdspersonal undantas från karantänrekommendationerna.

 

ÅHS kan alltså åter ta emot svenska läkare.

 

Den 11-17 maj är det tillåtet att resa hit och hämta sin fritidsbåt. Men man ska kunna visa intyg på att man har en båt här. Man får inte röra sig fritt i samhället under tiden.

 

Fråga: Hur hårt kontrolleras familjeskälen av gränsbevakningen?

– Gränsbevaknkngen blir rätt medgörlig i början till man hittat balansen. Men väldigt avlägsna släktingar räcker inte,

 

Fråga: Det har ifrågasatts om det var lagligt av Finlands regering att stänga gränserna. Har Åland använt det argumentet i sina trafikdiskussioner med Helsingfors?

– Nej, vi har inte ifrågasatt lagligheten i gränsstängningen, säger lantrådet.

 

Fråga: Vad gäller för trängseln i skolskjutsarna?

– Försöka undvika risker så mycket det går. Förklara för barnen, säger utbildningsminister Annika Hambrudd..

 

ÅHS planerar sommarsemestrar som vanligt nu när svensk personal åter kan komma, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen

 

Nästa presskonferens hålls på måndag klockan 16.

Årets första halvår innebär en något lägre vinst än under samma period förra året.
Banken har behandlat nästan 700 ansökningar om amorteringsfrihet under perioden, vilket är flera gånger mer än normalt.

I våras tog Kim Grandell steget från Jussis Motor i Mariehamn till en egen butik i Uppsala. Coronakrisen gjorde starten både dyr och krånglig, men Kim Grandell håller humöret uppe.
–  Jag var väldigt orolig över vad som händer när många blir arbetslösa och tävlingar ställs in, men vi har haft tur. Motorcykelåkandet har inte blivit lidande, säger han.

Landskapsregeringen har inte delgivits något offentligt beslut vad gäller munskyddsrekommendationer, trots att finska regeringen och Institutet för hälsa och välfärd, THL, gick ut med rekommendationer under en presskonferens på torsdagen.
– Vi kan inte agera utifrån vad som sägs på presskonferenser, säger lantrådet Veronica Thörnroos som kritiserar finska regeringens bristande kommunikation med landskapsregeringen.

I ett pressmeddelande som skickades ut från statsrådets kansli i går saknas detaljerad information på svenska, och därför kan varken landskapsläkare Knut Lönnroth eller ÅHS smittskyddsläkare Tora Woivalin uttala sig om vilka specifika bestämmelser som gäller för munskyddsrekommendationer och karantänsbeslut.
– Än så länge är läget mycket oklart, säger Tora Woivalin.

Inför Ålandstidningens ankomst till Sottunga har flera personer tipsat om ett måste på ön: Raul Petrell och hans traktorer. Sagt och gjort, med Björn Rönnlöfs hjälp och guidning rullar Ålandstidningens bil in på Raul Petrells uppfart för att spana på coola traktorer.

Institutet för hälsa och välfärd, THL, rekommenderar nu att munskydd används i situationer där ett säkert avstånd till andra inte kan hållas, exempelvis i kollektivtrafiken. Dock ska regionala hänsyn tas och regioner som inte har smittspridning kan bortse från den nationella rekommendationen.

Paf meddelat att man nu avslutat de samarbetsförhandlingar man inledde i början av juli. Resultatet är att 35 personer lämnar företaget.

Stadsarkitekt Sirkka Wegelius rekommenderar inte en försäljning av det gamla rådhuset och föreslår i stället att fortsatt egen verksamhet eller uthyrning till lämplig extern användning.

Slamtömningen på Åland ska från och med 2021 skötas av kommunerna. Under 2020 kommer därför Ålands Miljöservice (Mise) att upphandla slamtransporterna i sina medlemskommuner.
Men beslutet får nu kritik från flera håll.
– Åland har inte råd med en massa tungrotade samhällsorganisationer som enbart skapar byråkrati, säger Jomalas kommunfullmäktigeordförande Anders Eriksson (ÅF)

Den finländska regeringen varken kan eller kommer att fatta något politiskt beslut gällande obligatorisk karantän för resenärer. Det sade statsminister Sanna Marin efter regeringens sammanträde vid 20.30-tiden i kväll, skriver Svenska Yle.

När Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) efterlyste en kattmamma åt två övergivna kattungar ryckte Ann-Catherine Renfors in. Nu har hennes kattmamma Doris tagit hand om de föräldralösa kattungarna Sotis och Lillen.

”Liten och naggande god”. Så beskriver Peter Karlsson, kyrkoherde i Ålands södra skärgårdsförsamling, Sottunga kyrka. Här har han arbetat sedan 2012.

Flygbolaget Finnar skär ner på flygningar i september. I september flyger Finnair till Åland fem gånger i veckan.

Fler nyheter