Hemliga superkraften som ger fler friska dagar

 • Bild

 • Bild

 • Bild

Genom att studera hur människor andas går det att säga en hel del om hur de mår. Det menar yogaläraren Kim Jansson, vd och grundare av Träningsverket. Ömsen Hälsa mötte upp henne på Lustans för en praktisk lektion i mer medveten andning.

Allt annat i livet blir sekundärt om vi inte får till andetaget – det är hela grunden till ett hälsosamt liv, berättar Kim Jansson för Ömsen Hälsas reporter. En mer medveten andning, däremot, kan få många häftiga effekter.
– Du lär helt enkelt känna dig själv bättre, vem du är på djupet och hur du mår – egentligen. Du kan andas dig lugn när du känner oro, panikångest eller sorg, men också göra det lättare att samla kraft och fatta beslut. Andning ger dig ett lugnare sinne, fortsätter Kim.

Människans främsta superkraft
I alla sina yogaklasser har Kim Jansson alltid med pranayama, det vill säga andningsövningar.
– Jag vill förmedla vilken superkraft andningen är. Att den förutom ångest och oro påverkar kroppens organ, reningsprocess och ger bättre förutsättningar både fysiskt och mentalt.

Många som kommer till hennes klasser är stressade. Inte sällan kommer det tårar under passen eftersom många känslor kommer fram under yoga.
– Alla borde yoga lite varje dag och våga andas mer kraftfullt, då skulle vi få en mycket snällare värld.

Hon brukar kunna säga: ”Om jag får se dig andas och din tunga, så ser jag hur du mår!”
– Jag tittar ofta på hur andra andas, det säger mycket om om hur en människa mår just nu. Det och hur tungan ser ut, säger Kim och skrattar.

Öva på att stanna upp och andas
Att få till en mer hälsosam och balanserad vardag kan Ömsens hälsocoach hjälpa till med. Ömsens vårdcoach finns också nära till hands för att vid behov lotsa kunder vidare till ett team av psykologer, psykiatriker och KBT-terapeuter på Medimar. Men redan nu bjuder Ömsen Hälsa tillsammans med Kim Jansson på tre enkla andningsövningar för förebyggande återhämtning – just där du är.
 

 1. Känn in ett naturligt andetag
  Andas in och låt dina lungor fyllas mjukt. Nedåt, åt sidorna, framåt, bakåt och uppåt. Följ in-andetaget och vila lite i pausen, som att du glider på vatten. Sedan andas du ut. Detta är en naturlig flödande rytm, vårt grundandetag, som vi ofta kommit så långt ifrån.
 2. Vid stress eller känsla av obalans
  Sitt eller stå. Placera armarna i kors över bröstkorgen. Lägg handflatorna precis nedanför varsin armhåla, mot revbenen. Andas in med näsan och ut genom näsa eller mun. Känn trycket av händerna mot sidan, känn hur du fyller ut revbenen mot händerna. I stället för att andas uppe i bröstkorgen andas du ut mot sidorna. Lite som att du fäller ut en solfjäder på inandning och låter den fällas ihop in mot mitten på utandning. Upprepa fem gånger. Ta sedan armen som ligger överst och trä den underst i stället, alltså byt plats på armarna. Gör fem andetag till, eller fler än så om det känns skönt.
 3. Vid känsla av oro eller ångest
  Sätt händerna vid sidan om revbenen, som att du står med dem i sidan, men lite ovanför. Andas in mot revbenen så att de breddas, men på slutet fyller du även ut magen. Andas sedan ut genom att tömma luften från magen och sedan revbenen, förläng utandningen så att den blir längre än inandningen.

Yoga till specialpris

Bli Ömsen Hälsa-kund redan i dag och prova yoga på Lustans för 2€ per pass och person (ordinarie pris 15€). Bjud med en vän som också betalar 2€ för sitt yogapass. Erbjudandet gäller till och med den 20 december i år. Har du frågor kring din hälsa eller vill veta mer om Ömsens förebyggande hälsoförsäkring är du välkommen att höra av dig. Kom förbi kontoret på Köpmansgatan 4 eller slå en signal på 018-27600. Du kan också mejla till info@omsen.ax.

Upptäck våra försäkringar
Ömsen Hälsa Ofödd
Ömsen Hälsa Barn
Ömsen Hälsa Vuxen