Förhandlingar pågår under dagen och kvällen i Helsingfors.
Foto: Robert Jansson

Bild

Ytterligare restriktioner diskuteras i Helsingfors

Helsingforsregeringen förhandlar i dag om ibruktagandet av vissa paragrafer i beredskapslagen. Flera ministrar verkar inför mötet vara beredda att ta till stränga åtgärder för att få bukt med epidemiläget i Finland.

Finlands regering samlades åter en gång i Ständerhuset i dag för att förhandla vidare om restriktioner och för att förbereda ibruktagandet av ett antal paragrafer i beredskapslagen.

Så sent som i måndags konstaterade regeringen att undantagsförhållanden råder i landet, i likhet med under våren i fjol. Då planerade regeringen med statsminister Sanna Marin (SDP) i spetsen, att aktivera paragraferna 106 och 107 i beredskapslagen. Senare samma dag meddelade man dock att paragraferna inte kan tillämpas innan det råder klarhet i förutsättningarna för detta.

På Ständerhusets trappa, inför mötet, sade Europaminister Tytti Tuppurainen (SDP) att vi nu behöver hålla ut, hålla oss till alla restriktioner och rekommendationer samt göra allt i vår makt för att påverka hur våren och sommaren blir.

– Det påverkar i allra högsta grad hur länge vi behöver hålla liv i restriktionerna.

Vill beakta vad folket orkar med

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) kallade läget i Finland just nu för oroande.

– Vi behöver noggrant överväga vilka grepp vi måste ta till, det är ännu för tidigt att säga vilka kriterier som uppfylls. Men läget är verkligen allvarligt och vi kan alla påverka utvecklingen, det är det viktiga budskapet just nu.

Familje och omsorgsminister Krista Kiuru 

(SDP) önskade en diskussion om vilka av verktygen som står till buds man nu kan ta till.

– Jag tror att en tre veckors stängning av samhället är nödvändig för att lugna epidemiläget.

Också forsknings- och kulturminister Annika Saarikko (C) var inne på en liknande linje. Dock ville hon understryka vikten av att ta i beaktande hur stränga restriktioner det finländska folket ännu orkar ta till sig.

– Men vi måste begränsa kontakterna mellan människor ytterligare och även se till att sjukvården inte går på knäna.

Förhandlingarna väntas vara klara under kvällen.

Hittat fel i texten? Skriv till oss