Foto: Anita Janitzek

Bild

Sverige slopar krav på negativt test vid inresa

Sverige slopar kravet på ett negativt covid-19-test vid inresa. Ändringen gäller från den 21 januari.

Justitiedepartementet skriver på sin hemsida att regeringen på tisdagen tog beslutet att återgå till de inreserestriktioner som gällde före den 28 december. Kravet på ett högst två dygn gammalt negativt covidtest tas därmed bort. Däremot ska den inresande kunna visa upp ett covidintyg.

Motiveringen till beslutet är att resenärer inte längre bedöms utgöra en särskild risk för att påverka smittspridningen av omikron i Sverige.

I pressmeddelandet står det:

”Personer som reser till Sverige från länder inom EU/EES, inklusive de nordiska länderna, måste från och med den 21 januari kunna visa upp EU:s digitala covidintyg eller motsvarande intyg att man antingen har vaccinerats mot covid-19, testat negativt inom 72 timmar före ankomsten, eller har tillfrisknat från covid-19 inom 6 månader. Kravet gäller utländska medborgare som är 18 år och äldre, med vissa undantag.”

När det gäller utländska medborgare som reser till Sverige från ett land utanför EU/EES måste dessa ”kunna uppvisa ett negativt test för covid-19 utfört inom 72 timmar före inresa till Sverige, eller vara undantagna från testkravet, för att få resa in i landet.”

Hittat fel i texten? Skriv till oss