Foto:

Bild

Subventionerad testning även för anställda i större företag

Storleken på företaget man arbetar för saknar betydelse för möjligheten att coronatesta sig hos Medimar till subventionerat pris, enligt social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ).
Däremot kan inte företaget ringa och boka tid. Det behöver personen som ska testas göra.

För ett par veckor sedan beslutade landskapsregeringen att Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) ska utfärda intyg över covid 19-tester för vissa grupper. ÅHS beslutade i sin tur att köpa den tjänsten av Medimar och att de som testas där endast behöver betala 50 euro för testet.

Sedan dess har det förekommit oklarheter kring vilka anställda eller företag som har rätt till det subventionerande priset. 

– Det har tyvärr blivit missförstånd, säger social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson.

På individnivå

Det som gäller vid inresa till ett land som kräver ett negativt test är att den som är bosatt på Åland, eller som är patient vid ÅHS, omfattas om resan är nödvändig för personens försörjning eller studier. Att som vårdnadshavare utöva sin lagstadgade umgängesrätt är också en giltig orsak, liksom att resa till minderåriga barn som studerar i det andra landet.

– Det spelar ingen roll om man är anställd på ett stort företag eller om man jobbar ensam i ett litet företag. Nu hoppas jag att det ska vara klart och tydligt, säger Annette Holmberg-Jansson.

Företaget kan dock inte göra bokningen för den anställda personen.

– Det handlar om ett hälsointyg på individnivå.

Landskapsregeringens beslut är främst av allt ett stöd till näringslivet, enligt Annette Holmberg-Jansson. När Sverige beslutade att kräva ett negativt test för inresa började telefonerna ringa hos landskapsregeringen, säger hon.

– Åland, som har 0,54 procent av Finlands befolkning, står för 15 procent av arbetspendlingen. Det märkte vi väldigt tydligt i och med det svenska beslutet. 

Företagarna som hörde av sig sade att testkravet skulle kosta dem mycket pengar.

– Näringslivet måste stödas på alla sätt under pandemin. Därför funderade vi på hur vi kunde fatta ett snabbt och lagligt beslut för att stöda företagen.

”Av yttersta vikt”

Man kom fram till att ÅHS-taxan för hälsointyg skulle vara ett godkänt sätt.

– En orsak till att det är av yttersta vikt att stöda företagen är det nya ekonomiska systemet som gäller sedan årsskiftet. Går företagen bra går Åland bra, säger Annette Holmberg-Jansson.

Medimar fakturerar ÅHS för provtagningen. Om det visar sig att kostnaden inte ryms inom ÅHS normala budget kan ÅHS anhålla om extra pengar i en tilläggsbudget.

Men än så länge vet man inte hur länge Sverige behåller testkravet vid inresor. Därmed vet man inte heller vad kostnaden blir.

– Det finns så många osäkerhetsfaktorer. Därför blir det här det mest logiska sättet att hantera det, säger Annette Holmberg-Jansson.

Hittat fel i texten? Skriv till oss