Bland annat i Strandnäs skola har covid 19-smitta upptäckts i flera klasser.
Foto: Daniel Eriksson

Bild

Stort coronautbrott i Mariehamn – 27 nya fall

27 nya coronafall upptäcktes på fredagen, det bekräftar ÅHS via Jeanette Pajunen på fredag kväll. Vissa av fallen bekräftas på Ängsbackens dagis i Hindersböle, och flera på Strandnäs skola. Alla fall hör till redan pågående smittkedjor.
– Det blir en utmanande smittspårning, säger Jeanette Pajunen.

Samtliga 27 fall hör ihop med de två pågående smittkedjorna som bland annat stängde Kyrkby högstadieskola i Jomala. På fredagskvällen fanns ännu inga officiella siffror på antalet personer som försätts i karantän i enlighet med smittskyddslagen. Men hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen säger till Ålandstidningen att smittspårningen är utmanande på grund av det stora antalet smittade.

Två avdelningar på daghemmet Ängsbacken i Hindersböle i Mariehamn är drabbade, dock säger barnomsorgschefen i Mariehamn, Pamela Sjödahl, på fredagskvällen inget om antalet smittade på daghemmet.

– Men jag kan bekräfta att två avdelningar berörs.

Innebär det att man överväger att stänga någon avdelning?

– Såvitt jag vet i nuläget kommer de berörda avdelningarna att hållas stängda en tid, jag vet ännu inte hur länge. Men övriga avdelningar kan hålla i gång verksamheten som vanligt.

Hur många sätts i karantän på daghemmet?

– Det rör ju sig om två avdelningar och på dem finns det sammanlagt 33 barn, men jag vet inte i nuläget hur många som måste sättas i karantän.

Strandnäs skola öppen

Pamela Sjödahl säger att personalen på Ängsbackens daghem har arbetat åtskilda från varandra och att man därför kommer att kunna ha ordinarie personal på plats.

– På det viset är utgångsläget relativt bra för daghemmet.

Är det dagisbarn eller personal som har drabbats?

– Det kan jag inte uttala mig om.

Också vid Strandnäs skola rapporteras det om covid 19 fall i fler klasser. Terese Flöjt som är informationsansvarig för covid 19-gruppen vid Mariehamns stad bekräftar att skolan är drabbad och att man genom rektor Mikael Rosbäck kommer att assistera ÅHS genom att via kommunikationsverktyget Wilma kontakta elever som kan tänkas beröras av karantän.

– Man kommer att skicka meddelanden till exponerade klassers vårdnadshavare, säger hon.

Strax innan klockan 21 på fredagen fick ett flertal vårdandshavare ett meddelande från Strandnäs skola om att deras barn har varit i kontakt med en smittad person och att barnen därmed försätts i en 14-dagars karantän.

ÅHS och smittskyddsläkare Tora Woivalin fortsätter under helgen med det utmanande smittspårningsarbetet.

Behöver man stänga Strandnäs skola Terese Flöjt?

– Det är ett beslut som smittskyddsläkare får ta, men nästa vecka är det ju sportlov och just nu bedömer vi att skolan kan öppnas som vanligt den 1 mars. Men saker kan ändras snabbt just nu.

Jeanette Pajunen säger på fredagen att man återkommer med information i dag om hur det stora smittotalet påverkar landskapets nivå av smitta.

Hittat fel i texten? Skriv till oss