Foto:

Bild

Polisen skingrade ungdomsgäng

Polisen har fått skingra flera ungdomsgäng under de senaste dagarna. Kommissarie Tommy Thörnroos uppmanar föräldrar att prata med sina ungdomar om att man inte ska samlas fler än tio personer.

Polisen har fått skingra grupper av ungdomar både i staden och på landsbygden som varit fler än tio i sällskapet. 
– Jag riktar mig till föräldrar och andra som har kontakt med ungdomar att även förklara rekommendationerna även för dem och olämpligheten att i den situation som råder nu samlas fler än tio stycken med tanke på eventuell smittspridning, säger Tommy Thörnroos.
Grundregeln är att gränsen för folksamlingar på allmän plats är tio personer, säger han. I en del fall är det en rekommendation att man inte ska vara fler, men i andra är det förbjudet enligt lagen för sammankomster. Dit hör samlingar som riktar sig till allmänheten, till exempel demonstrationer.
Att samlas ett gäng kompisar är inte förbjudet, men polisen uppmanar att man inte ska samlas så många ändå.
Polisen kan komma att skingra sällskap på över tio personer utanför restauranger, säger Tommy Thörnroos. Det finns dock ännu inga regelverk för sällskapens storlek inne i restauranger.
Lantrådet Veronica Thörnroos (C) uppmanar ändå ålänningarna att vara restriktiva med att gå ut på restaurang.
Frågor om luftvägarna
Alla som ringer 112 får numera frågor om luftvägssymtom, även i situationer där man normalt sett inte skulle få frågor om det, säger alarmmästare Johan Ehn. 
– Det handlar om att vi vill se till att vi ska kunna ge er bästa möjliga hjälp, men också om att vi försöker se till att den personal som ska hjälpa er ska vara förberedd så att man inte i onödan utsätter dem för fara.

Fredrika Fellman

Hittat fel i texten? Skriv till oss