Det blev en hastigt avklarad, men stilfull, uppvisning i Åländsk tacksamhet när Rysslands present till Mariehamn avtäcktes på onsdagen.

Nu står hon där, Maria Alexandrovna, i klänning av typiskt 1870-talssnitt.

KULTUR Det har pratats om den länge, statyn av kejsarinnan Maria Alexandrovna. 150-årsjubileet visade sig bli ett lämpligt tillfälle att överräcka den.

Med på gårdagens avtäckning, som skedde i strålkastarljus i novemberkvällen, fanns både S:t Petersburgs andre vice guvernör Vasilij Kitchedzhi och Rysslands ambassadör i Finland, Alexander Rumyantsev, och konstnären Andrej Kovalchuk.

Men inledningstalade gjorde kulturnämndsledamot Robert Liewendahl. Han hälsade besökarna välkomnade, och tecknade sedan Maria Alexandrovnas levnadsbeskrivning ett stycka i taget medan hans tal tolkades till ryska.

Inte i Tyskland

Och det är en sjuk och medtagen kvinna han målar upp. Hon föddes 1824 i Tyskland, eller rättare sagt i Storhertigdömet Hessen och vid Rhen. Jo, det hette så. Senare blev storhertigdömet en del av Nordtyska förbundet, och i dag är områden ett förbundsland i Tyskland. Då var det ett furstedöme med ett eget hov och en egen furstefamilj. Något Tyskland fanns inte ens i fantasin.

Men det hör inte hit. Hon träffade under ett statsbesök den blivande tsaren Alexander, blev förälskad och flyttade till S:t Petersburg. Fast det dröjde några år, till 1841. Så småningom blev hon sjuk. Hon hade ständiga problem med hosta och feber, och tillståndet blev kroniskt. Mariehamn fick hon aldrig se, knappt maken heller - han skaffade sig ett fast förhållande med en rysk furstinna (som till och med bodde i Vinterpalatset). Hon avled i tuberkulos 1880.

Och även om hon inte fick se staden som bar hennes namn kom sonen, den blivande kejsar Alexander III, hit regelbundet.

Gratulerade på födelsedagen

Sedan höll Vasilij Kitchedzhi sitt tal.

- Ärade Mariehamnare! Tillåt mig att på S:t Petersburgs vägnar gratulera Mariehamn på sin 150-årsdag, var hans första ord.

Han påminde om det faktum att Mariehamn grundades efter ett beslut i S:t Petersburg.

- Våra två städer har mycket gemensamt i historien, och jag vet att mariehamnarna kallar Maria sin gudmor, fortsatte han.

Sedan tackade han för sig med en from förhoppning att Maria ska få bo här som en god granne.

Avslutningsvis talade gåvans formella mottagare, Edgar Vickström, stadsdirektör i Mariehamn:

- Mariehamn grundades på den ryska tiden. Vi tackar för detta beslut, sade han och fortsatte med att konstatera att Mariehamn i dag är världens minsta metropol.

Själva avtäckningen gjordes av Edgar Vickström och Vasilij Kitchedzhi tillsammans.

Kanske ny firarstaty

Omedelbart efter avtäckningen vandrade hedersgästerna upp till stadshuset för en konsert.

- Jag är nöjd. Den är ståtlig. Det var ju otroligt pampigt det här. Vi får se om det blir den nya studentstatyn, säger lagtingsledamot Axel Jonsson innan han försvinner in i stadshuset.

- Det är klart man från rysk sida vill manifestera sin roll i historien efter 150 år. Det här kan man se som en symbol för en ny samarbetsanda i Östersjöområdet, tror Jörgen Lundqvist, avgående kommundirektör i Eckerö och rysslandskännare.

Sedan blir det tomt nere vid statyn. När strålkastarna släckts står hon kvar där bredvid trappan alldeles ensam - kejsarinnan som aldrig fick se sin stad i livet. Nu behöver hon bara hålla ögonen öppna.

Ella Lillvik, Mathias Boijer och Moa Lillvik på flygplatsen i Las Palmas.

Uppemot 30 åländska sportlovsfirare sitter fast på Gran Canaria sedan sand från Sahara stormat in över ön.
– Informationen är dålig, men vi hoppas få flyga hem i dag, säger Marcus Sporre från Hammarland.

En raket i en postlåda kunde ha fått allvarliga konsekvenser i Emkarby i fredags kväll. Elden spred sig i det omkringliggande gräset och var inte långt ifrån den närliggande ladugården när den slocknade.

De hårda vindarna höll på att orsaka en kollision mellan Silja Galaxy och Baltic Princess i Västerhamn i lördags eftermiddag, berättar Ålands sjöfart som delar en video av incidenten.

Meteorologiska institutet varnar för vindhastigheter på 25 meter per sekund i byarna natten mot söndag.

Efter ett och ett halvt år utan tandreglerare verkar ÅHS nu ha en lösning i sikte. En deltidsanställd ortodontist är på ingång och börjar förhoppningsvis den 2 mars.

Den hårda vinden orsakade ett kort elavbrott i fredags kväll.

Under våren slutsynas den nya reningsanläggningen vid Ålands fiskevårdscentrum som redan nu har minskat utsläppen av fosfor och kväve från anläggningen.
– Det ser bra ut och vi förväntar oss ännu bättre resultat när anläggningen är helt inkörd, säger fiskevårdsinspektör Kaj Ådjers.

Den nya vägtrafiklagen som träder i kraft i Finland i juni kan innebära stora utmaningar för polisen på Åland. Nu för man diskussioner med landskapsregeringen för att hitta en lösning.
– Vi behöver diskutera vilken väg Åland ska gå framöver och olika val får olika konsekvenser, säger Benjamin Fellman vid polisen.

Det kan bli rejält blåsigt från och med fredag kväll. På lördag väntas upp till 20 sekundmeter i byarna.

Svenska artisten Tomas Ledin är klar för Rockoff, meddelar festivalgeneral Pier Schmid.

Med två identiska åk i rutschkanan på tiden 12.79 blev Erik Fogelberg i går vinnare i Mariebads vattenrutschkanetävling som lockade sexton sportlovslediga deltagare.
– Jag försökte åka båda åk på exakt samma sätt, säger han.

I onsdagens Kauppalehti porträtteras Ålandsbankens vd Peter Wiklöf med anledning av bankens rekordresultat.
Han beskrivs som kriminalkommissarien som förutom bovar mött två bankkriser.

En person i den åländska bil som krockade med ett träd utanför svenska Hallstavik på torsdagskvällen flögs allvarligt skadad från platsen med ambulanshelikopter.
Det meddelar svensk polis under fredagsförmiddagen.

Fler nyheter