Det blev en hastigt avklarad, men stilfull, uppvisning i Åländsk tacksamhet när Rysslands present till Mariehamn avtäcktes på onsdagen.

Nu står hon där, Maria Alexandrovna, i klänning av typiskt 1870-talssnitt.

KULTUR Det har pratats om den länge, statyn av kejsarinnan Maria Alexandrovna. 150-årsjubileet visade sig bli ett lämpligt tillfälle att överräcka den.

Med på gårdagens avtäckning, som skedde i strålkastarljus i novemberkvällen, fanns både S:t Petersburgs andre vice guvernör Vasilij Kitchedzhi och Rysslands ambassadör i Finland, Alexander Rumyantsev, och konstnären Andrej Kovalchuk.

Men inledningstalade gjorde kulturnämndsledamot Robert Liewendahl. Han hälsade besökarna välkomnade, och tecknade sedan Maria Alexandrovnas levnadsbeskrivning ett stycka i taget medan hans tal tolkades till ryska.

Inte i Tyskland

Och det är en sjuk och medtagen kvinna han målar upp. Hon föddes 1824 i Tyskland, eller rättare sagt i Storhertigdömet Hessen och vid Rhen. Jo, det hette så. Senare blev storhertigdömet en del av Nordtyska förbundet, och i dag är områden ett förbundsland i Tyskland. Då var det ett furstedöme med ett eget hov och en egen furstefamilj. Något Tyskland fanns inte ens i fantasin.

Men det hör inte hit. Hon träffade under ett statsbesök den blivande tsaren Alexander, blev förälskad och flyttade till S:t Petersburg. Fast det dröjde några år, till 1841. Så småningom blev hon sjuk. Hon hade ständiga problem med hosta och feber, och tillståndet blev kroniskt. Mariehamn fick hon aldrig se, knappt maken heller - han skaffade sig ett fast förhållande med en rysk furstinna (som till och med bodde i Vinterpalatset). Hon avled i tuberkulos 1880.

Och även om hon inte fick se staden som bar hennes namn kom sonen, den blivande kejsar Alexander III, hit regelbundet.

Gratulerade på födelsedagen

Sedan höll Vasilij Kitchedzhi sitt tal.

- Ärade Mariehamnare! Tillåt mig att på S:t Petersburgs vägnar gratulera Mariehamn på sin 150-årsdag, var hans första ord.

Han påminde om det faktum att Mariehamn grundades efter ett beslut i S:t Petersburg.

- Våra två städer har mycket gemensamt i historien, och jag vet att mariehamnarna kallar Maria sin gudmor, fortsatte han.

Sedan tackade han för sig med en from förhoppning att Maria ska få bo här som en god granne.

Avslutningsvis talade gåvans formella mottagare, Edgar Vickström, stadsdirektör i Mariehamn:

- Mariehamn grundades på den ryska tiden. Vi tackar för detta beslut, sade han och fortsatte med att konstatera att Mariehamn i dag är världens minsta metropol.

Själva avtäckningen gjordes av Edgar Vickström och Vasilij Kitchedzhi tillsammans.

Kanske ny firarstaty

Omedelbart efter avtäckningen vandrade hedersgästerna upp till stadshuset för en konsert.

- Jag är nöjd. Den är ståtlig. Det var ju otroligt pampigt det här. Vi får se om det blir den nya studentstatyn, säger lagtingsledamot Axel Jonsson innan han försvinner in i stadshuset.

- Det är klart man från rysk sida vill manifestera sin roll i historien efter 150 år. Det här kan man se som en symbol för en ny samarbetsanda i Östersjöområdet, tror Jörgen Lundqvist, avgående kommundirektör i Eckerö och rysslandskännare.

Sedan blir det tomt nere vid statyn. När strålkastarna släckts står hon kvar där bredvid trappan alldeles ensam - kejsarinnan som aldrig fick se sin stad i livet. Nu behöver hon bara hålla ögonen öppna.

Ängösundsfärjan och ett brittiskt styckegodsfartyg var i morse vid 9-tiden nära att kollidera.

Styrelsen för ÅMHM kräver att få ta en aktiv del i rekryteringen av nästa myndighetschef.

– Vi kan anställa all annan personal utom chefen, som anställs av landskapsregeringen, säger styrelseordförande Karl-Erik Williams.

Ålands bildningsförbunds styrelse har polisanmält verksamhetsledaren Mikael Erickson.
– Vi skickar ut mer information under dagen, säger styrelsemedlemmen Berit Lindholm på fredagsmorgonen.

Båda Ålands skogsbolag, Ålands skogsindustrier och SkogAx, förstärks av utländska avverkningsgrupper för att kunna möta behovet av avverkning efter stormen Alfrida. Samtidigt säger man att kapacitet finns för att hantera volymerna.
– Med de resurser vi samlat ihop kommer vi att avverka ungefär 300.000 kubikmeter i år. Det är en avsevärd ökning från tidigare år, säger Ålands skogsindustriers vd Joakim Blom.

I dag finns 76 demensvårdsplatser på Åland. Nästa år kommer 428 ålänningar att behöva dygnet runt-tillsyn på grund av demens.
Därför vill Oasen boende- och vårdcenter bli ett centrum för minnessjukdomar.
– Behovet är enormt, säger styrelseordförande Gyrid Högman.

Östersjöfonden fyller 30 år i år. Det uppmärksammar man med en podcast i tolv delar. ”Samtal runt Östersjön” heter den.

ÅCA:s mångåriga vd Johannes Snellman har sagt upp sig.
”Jag och styrelsen tycker olika i ett antal frågor”, skriver Johannes Snellman i ett pressmeddelande.

Högskolan på Ålands rektor Jonas Waller ha sagt upp sig, det meddelar högskolan i ett pressmeddelande.
Jonas Waller meddelade skolan sitt beslut i dag.

Fler falska sedlar än normalt har påträffats under november och december. Det skriver polisen i ett pressmeddelande. De förfalskade sedlarna är av valörerna 20 euro och 50 euro.

Den ordinarie psykologen vid primärvården är föräldraledig och Ålands hälso- och sjukvård har inte lyckats hitta någon vikarie.

– Därför har vi döpt om mottagningen, säger Tora Woivalin, chef över primärvården vid Ålands hälso- och sjukvård.

Stadsarkitektkansliet skärper formuleringarna för skyddsvärda byggnader från ”bör skyddas” till ”skall skyddas” i förslaget till ny delgeneralplan för Mariehamns centrum. Helt i enlighet med plan- och bygglagen, enligt stadsarkitekt Sirkka Wegelius.
– Det måste anges i generalplanen vilka byggnader som har ett kulturhistoriskt värde och är skyddsvärda.

Infrastrukturnämnden går med på Viking Line Buss förslag om att byta bränsle till biodieseln Neste My för stadens kollektivtrafik under resten av avtalsperioden.
Bränslet innehåller bland annat en restprodukt från produktionen av palmolja. Stadens miljösamordnare Ulf Simolin förordade därför inte bytet.

När lagtinget behandlade den tredje tilläggsbudgeten för 2018 hamnade skärgårdsfärjan ms Ejdern i hetluften.
– Jag tycker faktiskt att skärgården har rätt att kräva lite mer av den basservice man använder dagligdags än detta fartyg, sade Veronica Thörnroos (C).

Fler nyheter