Det blev en hastigt avklarad, men stilfull, uppvisning i Åländsk tacksamhet när Rysslands present till Mariehamn avtäcktes på onsdagen.

Nu står hon där, Maria Alexandrovna, i klänning av typiskt 1870-talssnitt.

KULTUR Det har pratats om den länge, statyn av kejsarinnan Maria Alexandrovna. 150-årsjubileet visade sig bli ett lämpligt tillfälle att överräcka den.

Med på gårdagens avtäckning, som skedde i strålkastarljus i novemberkvällen, fanns både S:t Petersburgs andre vice guvernör Vasilij Kitchedzhi och Rysslands ambassadör i Finland, Alexander Rumyantsev, och konstnären Andrej Kovalchuk.

Men inledningstalade gjorde kulturnämndsledamot Robert Liewendahl. Han hälsade besökarna välkomnade, och tecknade sedan Maria Alexandrovnas levnadsbeskrivning ett stycka i taget medan hans tal tolkades till ryska.

Inte i Tyskland

Och det är en sjuk och medtagen kvinna han målar upp. Hon föddes 1824 i Tyskland, eller rättare sagt i Storhertigdömet Hessen och vid Rhen. Jo, det hette så. Senare blev storhertigdömet en del av Nordtyska förbundet, och i dag är områden ett förbundsland i Tyskland. Då var det ett furstedöme med ett eget hov och en egen furstefamilj. Något Tyskland fanns inte ens i fantasin.

Men det hör inte hit. Hon träffade under ett statsbesök den blivande tsaren Alexander, blev förälskad och flyttade till S:t Petersburg. Fast det dröjde några år, till 1841. Så småningom blev hon sjuk. Hon hade ständiga problem med hosta och feber, och tillståndet blev kroniskt. Mariehamn fick hon aldrig se, knappt maken heller - han skaffade sig ett fast förhållande med en rysk furstinna (som till och med bodde i Vinterpalatset). Hon avled i tuberkulos 1880.

Och även om hon inte fick se staden som bar hennes namn kom sonen, den blivande kejsar Alexander III, hit regelbundet.

Gratulerade på födelsedagen

Sedan höll Vasilij Kitchedzhi sitt tal.

- Ärade Mariehamnare! Tillåt mig att på S:t Petersburgs vägnar gratulera Mariehamn på sin 150-årsdag, var hans första ord.

Han påminde om det faktum att Mariehamn grundades efter ett beslut i S:t Petersburg.

- Våra två städer har mycket gemensamt i historien, och jag vet att mariehamnarna kallar Maria sin gudmor, fortsatte han.

Sedan tackade han för sig med en from förhoppning att Maria ska få bo här som en god granne.

Avslutningsvis talade gåvans formella mottagare, Edgar Vickström, stadsdirektör i Mariehamn:

- Mariehamn grundades på den ryska tiden. Vi tackar för detta beslut, sade han och fortsatte med att konstatera att Mariehamn i dag är världens minsta metropol.

Själva avtäckningen gjordes av Edgar Vickström och Vasilij Kitchedzhi tillsammans.

Kanske ny firarstaty

Omedelbart efter avtäckningen vandrade hedersgästerna upp till stadshuset för en konsert.

- Jag är nöjd. Den är ståtlig. Det var ju otroligt pampigt det här. Vi får se om det blir den nya studentstatyn, säger lagtingsledamot Axel Jonsson innan han försvinner in i stadshuset.

- Det är klart man från rysk sida vill manifestera sin roll i historien efter 150 år. Det här kan man se som en symbol för en ny samarbetsanda i Östersjöområdet, tror Jörgen Lundqvist, avgående kommundirektör i Eckerö och rysslandskännare.

Sedan blir det tomt nere vid statyn. När strålkastarna släckts står hon kvar där bredvid trappan alldeles ensam - kejsarinnan som aldrig fick se sin stad i livet. Nu behöver hon bara hålla ögonen öppna.

Stadsstyrelsen vill inte minska antalet ledamöter i stadsfullmäktige.

Stormen Alfrida kommer att ha en inverkan på skogsbruket som syns i flera decennier, bedömer Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC).
Det är viktigt att alla aktörer fortsätter att dra åt samma håll för att så snabbt som möjligt rädda det som går av det stormskadade virket, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

Även papperslösa bör ha rätt till socialvård.
Det anser Emmaus Åland i sitt utlåtande över det nya lagförslaget om socialvård.

Åland United spelade 1-1 i ligapremiären borta mot TiPS på lördagen.

Arkeologer har hittat cirka 5.000 år gamla spannmålskorn på två platser på Åland. Fynden innebär att historien får skrivas om.
– De visar att den gropkeramiska kulturen spred jordbruket till helt nya platser, säger Santeri Vanhanen vid Helsingfors universitet.

Paf bötfälls med 100.000 kronor av Spelinspektionen i Sverige för att kunder som stängt av sig själva via Spelpaus.se ändå kunnat spela på bolagets sajt.
– Vi hade testat vårt system och var säkra på att det fungerade, men ändå fanns det en bugg som gjorde det möjligt att spela, säger kommunikationschef Ludvig Winberg.

På måndag ska lagtinget debattera näringspolitiken. De gör det mot bakgrund av en åländsk ekonomi som stagnerat.
– Vi ligger verkligen efter här på Åland, säger Ålands näringslivs vd Anders Ekström, som en av tre utredare utsedda av landskapsregeringen för att utreda företagens konkurrenskraft.

Staden borde placera en skylt på Lotsberget som välkomnar resenärer. Det föreslogs i en motion till stadsfullmäktige förra året.
Nu för stadsstyrelsen frågan till kultur- och fritidsnämnden, som man anser kan överväga en installation i sin framtida planering.

I går kväll bjöd grupperna DunderSmå och DunderLiten på en fartfylld dansshow i Alandica. Deltog gjorde också några showgrupper och en hiphop-grupp.
Här är fotograf Daniel Erikssons bildspel från showen.

Spelinspektionen har delat ut böter till två spelbolag. Ett av dem är Paf. Orsaken är att kunder kunnat spela på Paf:s sajt trots att man stängt av sig själv.

Sverige har öppnat sin spelmarknad medan Finland överväger att införa ytterligare begränsningar. Det blir i så fall en kortsiktig lösning, tror Sverker Skogberg på Paf.
– Pressen ökar på Finland att gå in för licenser. Samhället vinner på att alla aktörer beskattas, säger han.

Nya regler kan göra förtullning över den åländska skattegränsen både arbetsam och dyr för företag och privatpersoner.
Riksdagsledamot Mats Löfström rasar över förändringarna och landskapsregeringen har givit ärendet hög prioritet.
– Det här är ingen bra sak för Åland, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Stadsstyrelsen har återremitterat ärendet om en delgeneralplan för centrum. Från politiskt håll har det nämligen tagits fram ett förslag som bland annat skulle möjliggöra Ömsens nybyggnadsplaner.
Förslaget innebär att åtta av de 13 byggnader som är aktuella inte skulle klassas som skyddsvärda.

Fler nyheter