Det blev en hastigt avklarad, men stilfull, uppvisning i Åländsk tacksamhet när Rysslands present till Mariehamn avtäcktes på onsdagen.

Nu står hon där, Maria Alexandrovna, i klänning av typiskt 1870-talssnitt.

KULTUR Det har pratats om den länge, statyn av kejsarinnan Maria Alexandrovna. 150-årsjubileet visade sig bli ett lämpligt tillfälle att överräcka den.

Med på gårdagens avtäckning, som skedde i strålkastarljus i novemberkvällen, fanns både S:t Petersburgs andre vice guvernör Vasilij Kitchedzhi och Rysslands ambassadör i Finland, Alexander Rumyantsev, och konstnären Andrej Kovalchuk.

Men inledningstalade gjorde kulturnämndsledamot Robert Liewendahl. Han hälsade besökarna välkomnade, och tecknade sedan Maria Alexandrovnas levnadsbeskrivning ett stycka i taget medan hans tal tolkades till ryska.

Inte i Tyskland

Och det är en sjuk och medtagen kvinna han målar upp. Hon föddes 1824 i Tyskland, eller rättare sagt i Storhertigdömet Hessen och vid Rhen. Jo, det hette så. Senare blev storhertigdömet en del av Nordtyska förbundet, och i dag är områden ett förbundsland i Tyskland. Då var det ett furstedöme med ett eget hov och en egen furstefamilj. Något Tyskland fanns inte ens i fantasin.

Men det hör inte hit. Hon träffade under ett statsbesök den blivande tsaren Alexander, blev förälskad och flyttade till S:t Petersburg. Fast det dröjde några år, till 1841. Så småningom blev hon sjuk. Hon hade ständiga problem med hosta och feber, och tillståndet blev kroniskt. Mariehamn fick hon aldrig se, knappt maken heller - han skaffade sig ett fast förhållande med en rysk furstinna (som till och med bodde i Vinterpalatset). Hon avled i tuberkulos 1880.

Och även om hon inte fick se staden som bar hennes namn kom sonen, den blivande kejsar Alexander III, hit regelbundet.

Gratulerade på födelsedagen

Sedan höll Vasilij Kitchedzhi sitt tal.

- Ärade Mariehamnare! Tillåt mig att på S:t Petersburgs vägnar gratulera Mariehamn på sin 150-årsdag, var hans första ord.

Han påminde om det faktum att Mariehamn grundades efter ett beslut i S:t Petersburg.

- Våra två städer har mycket gemensamt i historien, och jag vet att mariehamnarna kallar Maria sin gudmor, fortsatte han.

Sedan tackade han för sig med en from förhoppning att Maria ska få bo här som en god granne.

Avslutningsvis talade gåvans formella mottagare, Edgar Vickström, stadsdirektör i Mariehamn:

- Mariehamn grundades på den ryska tiden. Vi tackar för detta beslut, sade han och fortsatte med att konstatera att Mariehamn i dag är världens minsta metropol.

Själva avtäckningen gjordes av Edgar Vickström och Vasilij Kitchedzhi tillsammans.

Kanske ny firarstaty

Omedelbart efter avtäckningen vandrade hedersgästerna upp till stadshuset för en konsert.

- Jag är nöjd. Den är ståtlig. Det var ju otroligt pampigt det här. Vi får se om det blir den nya studentstatyn, säger lagtingsledamot Axel Jonsson innan han försvinner in i stadshuset.

- Det är klart man från rysk sida vill manifestera sin roll i historien efter 150 år. Det här kan man se som en symbol för en ny samarbetsanda i Östersjöområdet, tror Jörgen Lundqvist, avgående kommundirektör i Eckerö och rysslandskännare.

Sedan blir det tomt nere vid statyn. När strålkastarna släckts står hon kvar där bredvid trappan alldeles ensam - kejsarinnan som aldrig fick se sin stad i livet. Nu behöver hon bara hålla ögonen öppna.

Mikael Andersson tänker överklaga tingsrättens dom i tvisten mellan restaurang Eat och Mariehamns stad.
– Jag är förvånad över att tingsrätten inte beaktade omständigheterna. Den lyssnade inte på alla våra argument, säger han.

Landskapets byråer har flera frågor om den planerade Föglötunnelns miljöpåverkan. 

En av Visit Ålands tidigare medarbetare stämmer föreningen på nästan 70.000 euro.
Enligt stämningsansökan sades medarbetaren upp utan saklig grund i anslutning till den förskingringshärva som uppdagades år 2016.

Sedan en vecka bedriver Goodtech verksamhet på Åland igen. Detta efter att konkursboet köpts upp av ett nystartat bolag. Alla anställda jobbar vidare med samma uppgifter som tidigare.

Våningsantal, exploateringstal och bilar på Torggatan. Så kan man sammanfatta anmärkningarna som kommit in gentemot förslaget till delgeneralplan för centrum.
– Staden har inte fört någon dialog över huvud taget utan gjort precis som man själv tycker, säger Dennis Jansson som lämnat in flera anmärkningar.

2005 köpte den då 23-åriga juristen Jakob Johansson sin första fastighet, i Katrineholm.
14 år och en finanskris senare är han god för mer än 65 miljoner euro och nybliven ägare till 18 procent av Viking Line.
– Jag har alltid gillat tillgångar som man kan ta på. Jag har jobbat hårt och haft tur med tajmingen, säger han.

Planerna för det nya färjfästet i Hastersboda ställs nu ut på LR:s elektroniska anslagstavla och på Föglö kommun. 
– Det är en viktig del av kortrutten då det handlar om förbindelsen till Kökar, säger infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ).

Efter att ha höjt bommarna manuellt flyter nu åter biltrafiken över bron vid Lemströms kanal.
Bommarna gick inte att höja elektriskt efter broöppningen klockan 12 vilket orsakade långa köer.
– Men nu är de uppe och problemet ska snart vara löst, säger kanalvakt Henrik Strömberg.

Mariehamns stads bildningsnämnd har beslutat att stadens grundskolor ska vara mobilfria kommande läsår.
– Syftet med att införa en mobilfri skola är att åtgärden ska främja elevers välmående, koncentrationsförmåga och att de under skoltid ska ha mer  socialt umgänge öga mot öga, skriver bildningsdirektören Kjell Nilsson och nämndens ordförande Henrik Boström i ett pressmeddelande.

Ömsen är, i två utlåtanden om Mariehamns stads förslag till ny delgeneralplan för centrum, mycket kritiskt.
Försäkringsbolaget menar att staden försvårar för nybyggnation
– Tjänstemännen är otroligt kreativa då det gäller att få stopp på och förhindra eventuella byggplaner, skriver man bland annat.

Tingsrätten förkastar alla Eats ersättningsanspråk på Mariehamns stad. Eat döms även att betala 29.259,90 euro i ersättning till staden, för kostnaderna för att återställa lokalen samt för rättegången.

Allt från pingviner till färskpressad juice utlovades när årets sommarlovsentreprenörer presenterade sina nystartade företag.

Ålands fredsinstituts direktör, Sia Spiliopoulou Åkermark, har av president Sauli Niinistö utsetts till förlikningsman inom OSSE.

Fler nyheter