Ålands hälso- och sjukvårds coronatelefon, som öppnade under lördagsmorgonen, har inledningsvis belastats väldigt hårt. Det meddelade hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen under en presskonferens på lördagen.

Landskapsregeringen och ÅHS kallade under lördagen till en ny presskonferens för att uppdatera den åländska befolkningen om nusituationen. På Åland är fortfarande läget oförändrat, men landskapsläkare Knut Lönnroth konstaterade under presskonferensen att antalet smittade i Finland och Sverige fortsätter växa – och att det ter sig allt mindre sannolikt att coronaviruset inte skulle kunna till Åland.

– Det finns nu i vårt närområde till den grad att svårt att föreställa sig att Åland inte kommer att drabbas.

Han meddelade också att ett antal, men färre än tio, personer nu sammanlagt testats på Åland.

– Det nämner jag framför allt för att påvisa att det maskineriet med alla åtgärder är på plats. Så mycket är bekräftat när det gäller den beredskapen.

Landskapsregeringen har inte fått någon ny information från Institutet för hälsa och välfärd sedan i fredags, och Knut Lönnroth ville under presskonferensen inte heller spekulera i hur länge coronaåtgärderna kan komma att vara aktuella på Åland.

– Jag vill inte spekulera på någon som helst detaljnivå. På ett sätt är det besvärligt att tänka sig ett långsiktigt scenario där detta kommer dra ut på tiden över kanske flera månader. Men om man på någon nivå antar att det är oundvikligt att coronaviruset kommer till Åland så är det bättre om det drar ut på tiden så att inte sjukvården inte blir överbelastad.

Manar till lugn

Lantrådet Veronica Thörnroos (C) meddelade under presskonferensen att landskapsregeringen är i regelbunden kontakt med berörda myndigheter och instanser både i Finland och på Åland.

– I det här skedet finns det ingen anledning att hamstra. Det finns ingen anledning till panikåtgärder. Vi gör bedömningen att tillgången på livsmedel och medicin kommer att vara tryggad. Det vi i stället bör fokusera på är tålamod eftersom vi ännu befinner oss i början på en lång process.

Samtidigt konstaterade hon att Åland, i likhet med andra länder och regioner, är förberedda på att situationen förvärras.

– Vi följer läget noggrant och är det så att det förvärras jobbar vi nu med beredskapsplaner och en operativ grupp.

Hälso- och sjukvårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) påpekade under presskonferensen återigen betydelsen av att ålänningarna följer de direktiv som gått ut – och att landskapsregeringen gärna ser att det åländska näringslivet luckrar upp sina krav på sjukintyg om någon anställd är hemma från jobb.

Stort tryck på coronatelefonen

Under presskonferensen var även Jeanette Pajunen på plats för att informera om att man på ÅHS sett över en del rutiner för att trygga centrallagren, IT-infrastruktur samt vidtagit åtgärder för personalens trygghet.

Hon meddelade också att den coronatelefon som öppnade under lördagsmorgonen varit hårt belastad.

– Vi har fått väldigt många samtal och jag vill påpeka att coronatelefonen är till för dem som har symtom och som ändå skulle ha vändt sig till sjukvården. 

Landskapsregeringen meddelade att nästa presskonferens hålls i morgon, måndag, klockan 16 förutsatt att ingen ny information dyker upp under helgen.

 

Från och med i går får restauranger i Finland ha öppet enligt vanliga tillståndsregler. Nu öppnar bland annat Indigo inomhusbaren och har öppet till klockan fyra.
– Det känns väldigt hoppfullt, säger Indigos ägare Stig Grönlund.

Stenhuset på Lilla torget i Mariehamn blir en del av restaurang Indigos verksamhet. På lördag slår man upp dörrarna till nedre våningen, där en enkel bar har installerats.
– Det ska vara ett trevligt ställe att hänga på, säger Stig Grönlund.

Anita Häggblom från Godby Rotaryklubb är guvernör för Sydvästra Finland och Åland och leder arbetet i distriktet det kommande året.
Distriktet har drygt 1.900 medlemmar i 58 olika rotaryklubbar.

I dag avskaffas restriktionerna för restauranger gällande öppethållningstider, serveringstillstånd och kundmängd. Fortsättningsvis gäller att alla gäster ska ha en sittplats, och folksamlingar på över 500 personer är tillsvidare förbjudna. 

Ålandstidningen direktsände landskapsregeringens presskonferens om coronaläget på Åland. Se presskonferensen i efterhand här.

Semesterloppet i Käringsund, Eckerö, samlade ett hundratal löpare till start på fyra olika distanser. Av förklarliga skäl saknades i år de svenska deltagarna men i stället slog man ett troligt rekord i antalet löpvilliga ålänningar.

– Vi är positivt överraskade över uppslutningen, säger Ia Colérus från arrangörshåll.

Den makliga turistsäsongen 2020 präglas av pandemins effekter men finska och estniska kryssningsresenärer piggar upp gatubilden i Mariehamn på lördagsförmiddagen. Många kommer nu till Åland för första gången – och resorna verkar ge mersmak.

Ett stort lagpaket om socialvården och en ny grundskolelag skapar ökade utgifter för kommunerna. Av den anledningen vill nu landskapsregeringen höja landskapsandelarna.

Skatteförvaltningen gör gemensam sak med åklagarna och överklagar de friande domarna i det uppmärksammade Cdon-målet.

Också tre av de i tingsrätten friade ansvariga i Cdon har valt att överklaga, och söka större ersättningar för sina juristkostnader.

I ett läge där spänningarna alltjämt ökar mellan de tre största länderna finns ett område som är hetare än andra – Arktis och Östersjön.
Det menar Patrik Oksanen, en av Sveriges främsta debattörer om säkerhetspolitik.
– Vi lever i en farlig tid, 2020-talet kommer att vara stormigt.

Arbetsnamnet är ”Torgfesten” och den pågår under samma period som Rockoff skulle ha gått av stapeln. I stället för de inbokade artisterna blir det musik av videojockeys på en 44 kvadratmeter stor skärm.
– Det känns kul och sommarkänslan är nu återställd, säger Dennis Jansson.

Drunkning är den vanligaste orsaken till allvarliga olyckor hos barn i åldern ett till sex år, enligt en undersökning från Trygg-Hansa.
– Som förälder måste man alltid avgöra om barnen kan hålla sig till de badregler man har kommit överens om, säger Alexandra Grahnström som är barnförsäkringsspecialist på Trygg-Hansa.

Musse Westerlund löper från Åland högsta berg, Orrdalsklint, till Sveriges högsta berg, Kebnekaise. Målet är att samla in pengar till sjuka barn och samtidigt utmana sig själv fysiskt och psykiskt.

Fler nyheter