291221 , 29122021 , 20211229 , ÅHS , sjukhuset , sjukhus ,  covid , corona , covid-19
Foto:

Bild

Legionellan på ÅHS orsakar inte utbrott av lunginflammation

Den legionellabakterie som påträffats på ÅHS är inte den farligaste varianten. Det meddelar ÅHS i ett pressmeddelande.

Så här skriver ÅHS i pressmeddelandet:

"Ålands Hälso- och sjukvård (ÅHS) meddelar att de legionellabakterier som påträffats vid provtagning från vattenledningar inte utgörs av Legionella Pneumophila, som är den sort som förknippas med utbrott av lunginflammation.

Infektionsläkaren Marika Nordberg understryker vikten av att ta situationen på stort allvar trots detta då det gäller sjukvårdsutrymmen, men påminner samtidigt om att legionella inte överförs genom dricksvatten eller vanlig handtvätt.

ÅHS har i samarbete med Fastighetsverket och deras personal genomfört de första akuta åtgärderna, i samråd med Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM). Dessa åtgärder inkluderar spolning av rörsystemet med varmt vatten, höjning av vattentemperaturen, installation av nya blandare samt införande av duschmunstycken med filter.

Nästa steg är att fortsätta med kartläggning av rörsystemet samt vidta ytterligare saneringsåtgärder och genomföra fler provtagningar.

Det var under besiktningar av rörsystemet förra året som man upptäckte behovet av fördjupade studier av dolda rörsystem i väggar och tak på vissa delar av sjukhuset. Detta ledde till proaktivt beslut att ta legionellaprover på dessa platser, vilket resulterat i de aktuella positiva provsvaren.

För närvarande har ÅHS inte fått kännedom om några fall av legionella som kan kopplas till förekomsten på deras anläggning."

 

Hittat fel i texten? Skriv till oss