Foto: Hülya Tokur-Ehres

Bild

Krogarna ska stänga 18 eller kolla covidpass

Social- och hälsovårdsministeriet beslutade på fredagen att begränsningarna för restauranger ska tas i bruk även på Åland.
Tidigare under pandemin har man beaktat Ålands inställning, men det gör man inte nu.
– Det är ytterst problematiskt, säger förvaltningschef John Eriksson om den nya situationen.

”Åland tar i bruk begränsningarna för områden med samhällsspridning”, skriver Social- och hälsovårdsministeriet i ett pressmeddelande.

Från och med den 5 december klockan 24 gäller därmed följande, enligt ministeriet:

Serveringen av alkohol ska upphöra i alla restauranger kl. 17.00, och restaurangerna får hålla öppet för kunder kl. 05.00-18.00. Alkoholdrycker som sålts innan serveringen av alkohol upphör ska förtäras inom en timme efter serveringstidens slut. Att servera alkoholdrycker efter kl. 17.00 är tillåtet endast genom att använda coronapasset.

Förplägnadsrörelser som inte serverar alkoholdrycker får hålla öppet kl. 05.00-01.00. Till exempel snabbmatställen och caféer kan hålla öppet som förut. Även barer och restauranger får hålla öppet kl. 05.00-01.00 om de inte serverar alkoholdrycker.

Alla kunder i restaurangens lokaler inomhus ska ha en egen sittplats vid ett bord eller en motsvarande bordsyta.

Som ett alternativ till de ovannämnda begränsningarna kan aktören kräva att kunderna ska ha coronapass.

Begränsningarna i förordningen gäller inte personalrestauranger eller försäljning av mat som avhämtas. Begränsningarna i fråga om öppettiderna gäller inte ombord på fartyg och luftfartyg som går i trafik mellan Finland och utlandet eller utomlands, och inte heller förplägnadsrörelser som finns i anslutning till distributionsstationer för flytande bränsle.

Hittat fel i texten? Skriv till oss