Lantrådet Veronica Thörnroos påminner, precis som Jeanette Pajunen och Knut Lönnroth om fortsatt försiktighet och att testa sig vid symptom.
Foto: Robert Jansson

Bild

Fortsatt viktigt vara vaksam på symptom

De lättade restriktionerna och ett relativt lugnt coronaläge på Åland för med sig att många glömmer bort de grundläggande sakerna. Nu påminner LR om fortsatt försiktighet.
– Än är det inte fritt fram, säger Knut Lönnroth.

Covidläget på Åland är lugnt, rapporterar myndigheterna via landskapsregeringens presskonferens under måndagen. Men såväl lantrådet Veronica Thörnroos (C) som landskapsläkare Knut Lönnroth och hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen vid ÅHS påminner om att det ännu inte är ”fritt fram”.

– Man behöver inte vara rädd för att träffa andra, men är man i stora folksamlingar bör man fortsättningsvis hålla avstånd och vara noggrann med sin handhygien, säger lantrådet.

Knut Lönnroth som är inne på samma linje tillägger att den allra viktigaste av regler för närvarande är att undvika kontakt med andra om man är sjuk.

– Ring till ÅHS för provtagning om du känner dig sjuk, det gäller även om du är vaccinerad med en eller två doser, säger han och tillägger:

– Det är inte fritt fram även om man är fullt vaccinerad, man kan fortfarande bära på viruset, vilket vi har sett de senaste veckorna.

Alla med symptom ska testas

Jeanette Pajunen säger att det nu när restriktionerna börjar lätta är lätt hänt att i sin iver att börja leva normalt igen, glömma bort att hålla koll på förkylningssymptom med mera.

– Det vore också bra om alla arbetsgivare kunde påminna sin personal om att inte komma på jobb om man har förkylningssymptom, säger hon.

Hon redogör även för att det även har förekommit vissa oklarheter kring förfarandet om en person i familjen har testat negativt.

– Många drar slutsatsen att övriga familjen då inte behöver testa sig, vilket är felaktigt. Alla enskilda med symptom bör testa sig, säger hon.

Lättare testa en viss sektion

Lantrådet lyfter också under presskonferensen fram positiviteten i det faktum att man senaste veckan fick beskedet om transportstöd från Transport- och kommunikationsverket Traficom.

– Det ligger ett gediget arbete bakom som har utförts på såväl tjänstemanna- som på politisk nivå, säger hon.

Veronica Thörnroos vill förtydliga gällande förra veckans beslut om offentliga tillställningar och allmänna sammankomster.

– Många har undrat varför det inte finns ett tak gällande antalet besökare om alla har en angiven plats, medan färre får delta om man ordnar ett mingel, säger hon.

Förklaringen ligger, menar lantrådet, i att smittspårningen kompliceras betydligt om någon på en mingeltillställning skulle visa sig vara smittad.

– Då måste alla på tillställningen kontrolleras, medan man på en tillställning där alla har en anvisad plats kan testa en specifik sektion. Det är grundtanken bakom beslutet.

Hittat fel i texten? Skriv till oss