Bild

”Extremt liten risk” att bli smittad

Risken för att bli smittad av covid-19 när samhället öppnat upp är fortfarande extremt liten, enligt smittskyddsläkare Tora Woivalin. 

Smittspridningen i samhället kommer inte att öka för att grundskolorna öppnar på torsdag, utan för att det sker många förändringar samtidigt, framhöll Tora Woivalin på dagens coronapresskonferens.
– Finland och Ålands strategi är att spåra, och då är det av vikt att agera snabbt.
Hon och landskapsläkare Knut Lönnroth uppmanar alla som har symtom, även lindriga, att kontakta sjukvården för diskussion om provtagning. Gäller såväl vuxna som barn.
Om skolorna håller sig till de rekommendationer myndigheterna tagit fram sprider sig smittan inte så lätt, enligt Tora Woivalin. Risken för att bli smittad är ”extremt liten”.
När det gäller barn i riskgrupper ska endast barn med mycket svåra sjukdomar, som till exempel svåra hjärt- och lungsjukdomar eller neurologisk sjukdom som påverkar andningen, stanna hemma. Detta meddelar i så fall deras läkare.
Friska barn behöver inte coronatestas innan de går till skolan.
Knut Lönnroth sade att det finns en tydlig risk för ökad smittspridning i samhället när man öppnar upp gränsen mot Sverige för arbets- och andra nödvändiga resor. Han påminner om att man inte ska göra onödiga resor samt att man inte ska resa när man är sjuk, inte heller från Åland.

Sandra Widing

Hittat fel i texten? Skriv till oss