Foto:

Bild

Enklast hämta sitt intyg via Kanta.fi

Har du dubbel- eller trippelvaccinerat dig mot covid-19 kan du ladda ned ditt intyg på Mina Kanta-sidan.

Vill du ha ett vaccinationsintyg är det enklast att ladda ned det via hemsidan www.kanta.fi. Det skriver ÅHS i ett pressmeddelande. Här kan även vårdnadshavare ladda ned intyget till sina minderåriga barn.

Den som inte har möjlighet att ladda ned intyget via Mina Kanta-sidan, det vill säga personer som saknar finskt personnummer eller bankkoder, kan anhålla om intyget kostnadsfritt från hälsocentralen. Ring då 018-538500. Handläggningstiden är i det fallet åtta dagar och intyget skickas till beställaren per post.

Vissa undantag

Ska du resa till länder utanför EU kan ett mer omfattande och avgiftsbelagt intyg krävas: ”Patienten måste själv ta reda på vilka kraven är i det land dit hen ska resa. Ofta behövs passnummer, men även andra uppgifter kan krävas. Även här är handläggningstiden en dryg vecka.”

Personer som vaccinerat sig i ett annat EU-land får i första hand intyget från det landet.

– Det blir inom kort möjligt att föra in vaccinationer i Kanta också för ålänningar som fått sitt coronavaccin i länder utanför EU. Vi informerar närmare när detta blir aktuellt, säger smittskyddsläkare och klinikchef Tora Woivalin.

Annika Kullman

Hittat fel i texten? Skriv till oss