Från och med i morgon ska det bli möjligt, för de som verkligen behöver, att skicka sina personbilar med Viking Line från Sverige till Åland. Passagerare får dock inte följa med utan ska ta flyget. Det berättade Veronica Thörnroos på dagens presskonferens.
Här kan du se presskonferensen och läsa direktreferatet.

Lantråd Veronica Thörnroos hälsar att avstämningen med myndigheterna visar att valborg varit lugnt.

Landskapsregeringen har fått klagomål gällande hur man tänker gällande flyttgods och annat. De har gett rådet att skicka flyttgods med båten och själv ta flyget från Sverige.

Veronica Thörnroos säger att det inte är tillåtet med persontransporter på båtarna.

Frågan har lyfts med Viking Line och Viking Line har valt att skapa en möjlighet för att ålänningar som absolut måste få sitt flyttgods till Åland från Sverige.

Från och med i morgon kan man nu skicka sin personbil och så får man själv ta flyget.

Det här får man göra mot en viss summa i betalning.

Förhoppningen är att det efter 14 maj ska bli lättare, inte för alla men för fler att komma hit med fartyg.

På Åland hade man hoppats att man kommit till beslut i Helsingfors inför den här presskonferensen. Men det är inte klart. När beslutet är taget behöver lr att ta del av beslutet och se om något speciellt gäller för oss.

Därför vet man inte när nästa presskonferens blir.

Det kan alltså bli en presskonferens tisdag klockan 16, detta me anledning av beslut från Helsingfors som väntas.

Fråga: Om nu regeringen i Finland lättar på restriktionerna och tillåter att större grupper får träffas, restauranger och skolor öppnas upp, kommer då Åland att följa dessa rekommendationer, med risk för utökad samhällssmitta, inte minst för riskgrupperna ? Vem tar då ansvar för det?

Veronica Thörnroos svarar att det är en intressant fråga men att det inte går att ta ställning till den förrän vi får mer information från Finland. Det beror på vilken lag som ligger till grund, vilken påverkan vi har.

Nu Knut Lönnroth.

- Epidemiläget är lugnt och har varit så under helgen. Inga nya bekräftade fall. Ingen ligger på sjukhuset med covid-19.

Fråga: Vad gäller statusen för personer i karantän och hur många har tillfrisknat?

Jeanette Pajunen: Karantäntiden borde ha gått ut i dag men jag är inte helt säker på det.

Fråga: Ebolamedicinen som har figurerat i olika medier, kan vi på Åland också få den?

- Ett första steg är att man i EU ska titta på det här. I undantagsfall kan det användas på specialdispens.

Data som finns är ofullständig. Kort tid som det har testats.

Kan förkorta symptom för de som ligger inne på sjukhus.

Fråga: Stuguthyrare undrar hur man ska skydda sina gäster, vilka åtgärder, städrutiner som behövs och om smittan kan föras vidare med kontanter tex.

Första delen av frågan vill man återkomma till beroende på när Åland öppnar upp.

Den andra frågan svarar Knut Lönnroth att med ordentlig städning och så vidare är tiden smittan är kvar ganska kort.

Men här vill man luta sig mot THL i Finland för att få mer råd om detta.

Fråga: Kan ni ge lägesrapport om antikroppstester?

- Nej, inte just nu. Det pågår diskussioner med THL om det ska kunna genomföras på Åland men mer än så kan Knut Lönnroth inte säga. Det bevakas dock väldigt noga.

Årets första halvår innebär en något lägre vinst än under samma period förra året.
Banken har behandlat nästan 700 ansökningar om amorteringsfrihet under perioden, vilket är flera gånger mer än normalt.

I våras tog Kim Grandell steget från Jussis Motor i Mariehamn till en egen butik i Uppsala. Coronakrisen gjorde starten både dyr och krånglig, men Kim Grandell håller humöret uppe.
–  Jag var väldigt orolig över vad som händer när många blir arbetslösa och tävlingar ställs in, men vi har haft tur. Motorcykelåkandet har inte blivit lidande, säger han.

Landskapsregeringen har inte delgivits något offentligt beslut vad gäller munskyddsrekommendationer, trots att finska regeringen och Institutet för hälsa och välfärd, THL, gick ut med rekommendationer under en presskonferens på torsdagen.
– Vi kan inte agera utifrån vad som sägs på presskonferenser, säger lantrådet Veronica Thörnroos som kritiserar finska regeringens bristande kommunikation med landskapsregeringen.

I ett pressmeddelande som skickades ut från statsrådets kansli i går saknas detaljerad information på svenska, och därför kan varken landskapsläkare Knut Lönnroth eller ÅHS smittskyddsläkare Tora Woivalin uttala sig om vilka specifika bestämmelser som gäller för munskyddsrekommendationer och karantänsbeslut.
– Än så länge är läget mycket oklart, säger Tora Woivalin.

Inför Ålandstidningens ankomst till Sottunga har flera personer tipsat om ett måste på ön: Raul Petrell och hans traktorer. Sagt och gjort, med Björn Rönnlöfs hjälp och guidning rullar Ålandstidningens bil in på Raul Petrells uppfart för att spana på coola traktorer.

Institutet för hälsa och välfärd, THL, rekommenderar nu att munskydd används i situationer där ett säkert avstånd till andra inte kan hållas, exempelvis i kollektivtrafiken. Dock ska regionala hänsyn tas och regioner som inte har smittspridning kan bortse från den nationella rekommendationen.

Paf meddelat att man nu avslutat de samarbetsförhandlingar man inledde i början av juli. Resultatet är att 35 personer lämnar företaget.

Stadsarkitekt Sirkka Wegelius rekommenderar inte en försäljning av det gamla rådhuset och föreslår i stället att fortsatt egen verksamhet eller uthyrning till lämplig extern användning.

Slamtömningen på Åland ska från och med 2021 skötas av kommunerna. Under 2020 kommer därför Ålands Miljöservice (Mise) att upphandla slamtransporterna i sina medlemskommuner.
Men beslutet får nu kritik från flera håll.
– Åland har inte råd med en massa tungrotade samhällsorganisationer som enbart skapar byråkrati, säger Jomalas kommunfullmäktigeordförande Anders Eriksson (ÅF)

Den finländska regeringen varken kan eller kommer att fatta något politiskt beslut gällande obligatorisk karantän för resenärer. Det sade statsminister Sanna Marin efter regeringens sammanträde vid 20.30-tiden i kväll, skriver Svenska Yle.

När Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) efterlyste en kattmamma åt två övergivna kattungar ryckte Ann-Catherine Renfors in. Nu har hennes kattmamma Doris tagit hand om de föräldralösa kattungarna Sotis och Lillen.

”Liten och naggande god”. Så beskriver Peter Karlsson, kyrkoherde i Ålands södra skärgårdsförsamling, Sottunga kyrka. Här har han arbetat sedan 2012.

Flygbolaget Finnar skär ner på flygningar i september. I september flyger Finnair till Åland fem gånger i veckan.

Fler nyheter