Över 100 per dag har i genomsnitt testat positivt senaste veckan.
Foto: Robert Jansson

Bild

932 smittade senaste veckan

Smittspridningen av covid-19 är fortsatt hög. Den senaste veckan har 932 personer testat positivt för sjukdomen, rapporterar Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS).

Antalet smittade rapporteras numera veckovis. Under måndagen meddelade Jun Nagamori, biträdande chefsläkare, att 932 personer testat positivt den senaste veckan och att andelen positiva svar bland de testade ligger runt 45 procent. Åland har nu en incidens på 5.667 per 100.000 invånare de senaste 14 dagarna.

Fyra patienter är inlagda på avdelning på grund av covid-19 och en person är inlagd på intensivvårdsavdelningen.

Jun Nagamori skriver i ett pressmeddelande att bemanningsläget på flera avdelningar på sjukhuset är mycket pressat.

Smittspårningen har fram till nu ringt alla över 60 år som testat positivt, men då de flesta är vaccinerade och har en lindrig sjukdomsbild övergår man nu till att enbart kontakta personer över 70 år.

– Alla, oavsett ålder, får höra av sig till sjukhuset vid svårare symptom, skriver Jun Nagamori.

ÅHS har mottagit flera frågor om hur de i riskgrupp ska planera sina liv med tanke på smittoläget och hur de ska göra en riskbedömning med tanke på att data nu bara presenteras en gång i veckan.

– Den aktuella smittspridningen i samhället är fortsatt hög och kommer att vara så den närmaste tiden. De exakta siffrorna är inte längre tillförlitliga i detta skede av pandemin då testkriterierna ändrats och andelen hemtester ökat. De dagliga siffrorna varierar beroende på testtillgång samt laboratoriekapacitet och dagliga riksbedömningar är inte meningsfulla, skriver Jun Nagamori.

Hittat fel i texten? Skriv till oss