Chefläkare Anders Westermark ber ålänningar som deltar i nattlivet att fortsättningsvis tänka på att vi befinner oss i en pandemi.
Foto: Robert Jansson

Bild

200 i karantän och fler är att vänta

Det höga åländska smittotalet har lett till att många sitter i karantän. All smittspårning från förra veckan är ännu inte klar och nu befarar man ännu fler smittade.
– Det är inte färdigt ännu, säger smittskyddsläkare Tora Woivalin.

14-dagarsincidensen per 100.000 invånare ligger nu på 145 på Åland. Och siffran förväntas öka ytterligare när förra veckans 42 fall slås ihop med eventuella kommande fall. 

ÅHS räknar nämlingen med ytterligare positiva provsvar eftersom fler än 200 personer för närvarande sitter i karantän.

Åtta av de 42 fallen bedöms vara samhällssmitta och smittskyddsläkare Tora Woivalin redogör under måndagens presskonferens för att de alla har en nämnare gemensamt.

– Samtliga har varit på krog, eller deltagit i andra täta sociala sammanhang, säger hon.

Det positiva i sammanhanget är att ingen på Åland har insjuknat allvarligt, och att ingen därmed behöver sjukhusvård.

Fem olika smittkedjor pågår för tillfället på Åland.

ÅHS-telefon hårt belastad

Tora Woivalin vädjar till allmänheten om att inte ringa ÅHS i onödan. Hon önskar också att man inte försöker boka om sin vaccinationstid om det inte är absolut nödvändigt.

– ÅHS telefonväxel är överbelastad och sjuka personer som behöver vård kommer inte fram, säger hon.

ÅHS överväger inte att förkorta intervallet mellan vaccindos ett och två. Det beror till största delen på att man inte får vaccindoser nog för detta.

Smitta på sjukhuset

Som Ålandstidningen skrev i går berörs en avdelning på sjukhuset av covidsmitta. En i personalen bekräftas under presskonferensen vara smittad och ett antal personer har som följd försatts i karantän. Men det har, enligt ÅHS chefläkare Anders Westermark, ingen större praktisk betydelse för sjukhusets verksamhet.

– Däremot visar det hur sköra situationerna kan bli. Det leder dock inte till någon personalbrist, säger han.

Han vädjar samtidigt till alla som deltar i det åländska kvälls- och nöjeslivet att tänka på att Åland fortsättningsvis befinner sig mitt i en pandemi – med stigande smittotal.

Många har reagerat på avsaknaden av kontroller vid våra inresepunkter. Har ÅHS öronmärkt personal för hälsokontrollerna?

– Det finns personal och vi finns vid alla hamnar och vid flygfältet – men inte alltid. Vi har inte personal nog att täcka in varje anlöp, därför gör vi stickprov, vilket staten har godkänt.

Hittat fel i texten? Skriv till oss