Rekordmånga ryttare ska delta i Nordiska mästerskapen för islandshästar på Åland

  • Bild

  • Bild

  • Bild

  • Bild

Om mindre än en vecka tävlar Nordens bästa Islandshästar på Åland. Senast Finland var värdland för det stora arrangemanget var 2010, då tävlingarna anordnades i Ypäjä. Denna gång år 2022 är det Finland tillsammans med Åland som står värd för de nordiska tävlingarna!

Tävlingarna arrangeras i år som ett gemensamt projekt för Finlands islandshästförening FIHF och den lokala klubben Álenskur och i samarbete med Ålands Hästsportförening. Tävlingsområdet som ligger på Åland är en av de bästa tävlingsarenorna i Finland. Ålands läge, mitt emellan Finland och Sverige, är också jättebra med tanke på att ryttarna kan komma från både öst och väst.

NM-tävlingar anordnas normalt vartannat år. År 2020 var tävlingarna planerade att hållas i Sverige, men de fick ställas in på grund av coronapandemin. Nu har 173 nordiska ryttare på toppnivå kvalat och anmält sig till NM-tävlingarna på Åland den 9–14 augusti.

Tävlingarna pågår nästan en vecka och lockar inresande från hela Norden. Tävlingsområdet har även en Market Street och en Food Court, där du kan köpa hästtillbehör, mat, dryck och snacks.

Det finska representationslaget har 23 ryttare men ingen som kvalat in från Åland. Ungefär hälften av dem tävlar i de traditionella isländska gaedingakeppni (GK) klasserna och de andra i s.k. sport klasser. Gemensamt för alla klasser är de att ekipagen visar upp islandshästens gångarter och får sedan poäng efter takt, tempo, lösgjordhet och bärighet. Gaedingakeppni klasser har inte tidigare varit en del av de nordiska mästerskapen som arrangeras i Finland. GK och sport klasserna tävlas på olika banor och bedömnings poängen är olika. På grund av detta är det nästan 20 domare som bedömer ekipagen.