Kultur & Nöje

Foto:
Golvur från Klemes i Ingby. Klockan tillhörde under en tid Albin Sirén i Ringsböle och testamenterades sedermera till Önningebymuseet av Karl Alf Karlsson som ropade in den på auktionen efter Sirén.<@Fotograf>Kjell EkströmFoto:
Golvur, målat av Matts Österman 1787, okänd proveniens. Har tillhört konstnären Victor Westerholm som i sin ”gammelstuga” samlade på allmogeföremål och antikviteter. <@Fotograf>Gunnar Westerholm.Foto:
Golvur från Karls i Strömbolstad, tillverkat av snickaren Lagerberg (troligen Axel) i Postad. <@Fotograf>Ingvor Högman.Foto:
Golvur från Norrland med den fina originalmålningen bevarad. Utropades 2023 på Uppsala auktionskammare för 15.000- 18.000 SEK, men bevakningspriset uppnåddes inte så uret återropades.<@Fotograf>Kjell EkströmFoto:
Golvur från Hellestorp Lemland. Dekorationsmålarens identitet är okänd, men hans sirliga lövdekorationer finns på många kistor från 1800-talet. Målningen är daterad 1858.<@Fotograf>Kjell EkströmFoto:
”Moraklocka” från Norrgårds i Tärnebolstad, tillverkad av Axel Lagerberg omkring 1870. Observera att uret hänger på väggen.<@Fotograf>Kjell EkströmFoto:
Ståndur från Finströms gård. Uret hamnade sedan i prosten Valdemar Nymans ägo.<@Fotograf>Kjell EkströmFoto:
Stort lod, troligen från ett ståndur, hittat i en åker i Önningeby på gården Södra Bentes marker.<@Fotograf>Kjell EkströmFoto:

Golvur – statusmöbel på dalande

Publicerad Senast uppdaterad

Vill du fortsätta läsa?

Som prenumerant hos oss får du tillgång till artikeln och våra andra produkter