Amanda Chanfreau illustrerade ”Giraffens hjärta är ovanligt stort” som skrevs av systern Sofia Chanfreau och som gavs ut 2022. Boken fick stor uppmärksamhet, nominerades till flera priser och vann Finlandiapriset för barn- och ungdomslitteratur.
Sedan dess har telefonen gått varm i Malmö, där Amanda Chanfreau från Mariehamn numera är bosatt.
– Det är några projekt på kö, säger hon.
Hon beskriver tiden sedan 2022 som en resa.
– Det har varit väldigt roligt och öppnat många dörrar. Jag har nog personligen gått länge och burit på drömmen om att illustrera barnböcker, men jag visste inte hur jag skulle få en början. Men så fanns Giraffens hjärta där som ett ofärdigt projekt vi hade på hyllan.
Systrarna kunde inte ana hur väl mottagen den skulle bli, eller vad som skulle hända efter utgivningen.
– Vi förstod inte vad det skulle innebära, men nu försöker jag att bara rida på det som kommit med den vågen. Det kommer mer jobberbjudanden och mer möjligheter. Just nu försöker jag hitta en balans, allt är så nytt. Jag jobbar ju också som tatuerare och driver en studio här i Malmö, jag försöker hitta en balans mellan de här två grenarna och få det att fungera i livet.
Det är så mycket hon vill göra, beskriver hon, Amanda Chanfreau.
– Jag blir så inspirerad och det är så roligt! Det bästa som finns är ju att göra roliga bilder och får man chansen vill man ta den. Vad det är för form spelar mindre roll, men just barnböcker innebär väldigt mycket roliga bilder.
Annorlunda process
För knappt ett år sedan fick hon frågan av förlaget Bonnier Carlsen om hon ville illustrera Susanna Martelins manus till boken ”Vi rymmer till Draken”. En författare som för övrigt har Ålandskoppling: Hennes moster bor här och hon har tillbringat många somrar i landskapet.
– När jag fick manuset kände jag genast att det här vill jag göra. Det var också kul att få ett erbjudande av Bonnier Carlsen som är så stora.
Vad var det som tilltalade dig?
– Det är en väldigt speciell historia som behandlar ett så tungt ämne som sorg. Det slog mig först att wow – det här var mörkare än jag trodde att man kunde skriva för så små barn. Men när jag läste insåg jag hur otroligt vackert och fantastiskt skrivet det var, väldigt ovanligt och inspirerande. Susanna har skrivit boken på ett så skickligt och intelligent sätt.
Amanda Chanfreau och Susanna Martelin har hållit mycket kontakt under året och träffats ett par gånger för att förstå varandra och skapa en ömsesidig process.
Jag föreställer mig att processen såg annorlunda ut med en författare du inte känner, i jämförelse med den du och din syster upplevde?
– Med Sofia var det delvis en växelverkan. Hon skrev ett första utkast till Giraffens hjärta för många år sedan som jag började rita på, hon skrev om och jag var med i processen och hjälpte till med idéer för att pussla ihop det. Jag var medverkande i byggandet av historien på ett annat sätt, beskriver Amanda Chanfreau och fortsätter:
– Som systrar är jag och Sofia ganska lika i kreativitet, det var en mer intuitiv process när vi jobbade tillsammans, som man kanske sällan hittar annars. När man jobbar med någon man över huvud taget inte känner sedan tidigare blir det mer av ett lotteri.
Men, säger hon, det blev ett bra samarbete även med den nya boken.
– Susanna har varit lätt att jobba med och väldigt bejakande, positiv och öppen för mina idéer. Det har ändå känts som en fri process för mig även om det var en helt annan typ av bok. Man ska inte vara helt i sin egen komfortzon, man utvecklas mest när man går utanför den.
Snablad gräsling
Känner man igen dig i de här illustrationerna jämfört med förra boken?
– Jag känner att det är jag, men en annan jag. Definitivt mer allvarlig och mer realistisk än hur det var i Giraffens hjärta där jag kunde flippa loss, där fanns inga ramar. Ramarna här kunde jag definitivt se, historien satte dem.
Liksom i hennes debutbok är alla illustrationer i Draken-boken svartvita.
– Bonniers ville det! Historien bygger på stämningar och utspelar sig som ett äventyr en tidig junikväll. Så ljuset spelar en stor roll och den största utmaningen var att jobba fram ljuset och stämningen i en gråskala. På samma gång reflekteras huvudpersonernas känslolägen. Man fick vara lite nördig där.
Är det svartvitt du vill illustrera i?
– Nästa projekt ska vara i färg! Min stil är nog gråskala, det är roligt. Men någonstans vill jag bredda mig och är sugen på att ta in mer färg.
Hur skulle du beskriva din stil?
– Det finns någon slags grund i något mer realistiskt som jag sedan tycker om att göra mer surrealistiskt. Jag tror man kan beskriva det som magisk realism. När Sofia och jag gav ut Giraffens hjärta tänkte vi inte på vad den skulle betecknas som, men den har beskrivits som just magisk realism och det stämmer säkert.
Genom åren tecknar hon egna fantasifigurer, några av dem fanns i systerns bok och de är återkommande när Amanda Chanfreau skapar.
– Medan vi pratar nu ritar jag på en snablad gräsling som har blommor på huvudet, säger hon och skrattar.
Lovande respons
Hennes kunder i tatueringsstudion i Malmö beställer dem till och med, och figurerna får kusiner och förfäder i skapandeprocessen.
– Men Sofia har lite patent på mina mest knasiga figurer, det ingår i vår gemensamma konstnärliga dimension, säger hon och hoppas att systern skriver en ny bok som hon får illustrera.
”Vi rymmer till Draken” ges ut den 4 mars och Amanda Chanfreau ser fram emot mottagandet. I katalogen för Bibliotekstjänst (BTJ), som går ut till alla skolor och bibliotek, har boken fått fem av fem i betyg, en första och lovande respons.
– Det är en jättevacker berättelse som jag hoppas många vill ta del av. Susanna har lyckats berätta om sorg och de svåraste känslorna i en kontext av ett äventyr. Det är en ypperlig bok för att kunna förstå det svåra.
» Personligt
Namn: Amanda Marie Chanfreau.
Ålder: 41.
Bor: I Malmö, Sverige, från Mariehamn.
Gör: Tatuerare och barnboksillustratör.
Familj: Sambon Andreas och dottern Aino, 4 år.
Intressen: Rita, träna, titta på film och göra escaperooms.
Aktuell: Som illustratör till boken ”Vi rymmer till Draken” skriven av Susanna Martelin.
Bild
”Vi rymmer till Draken”
Boken ”Vi rymmer till Draken” av Susanna Martelin, illustrerad av Amanda Chanfreau, handlar om Jaana och bästa vännen Lina som i veckor övat på att uppträda tillsammans på skolavslutningen. Men så kommer beskedet att Jaanas mormor i Finland har dött. Och något händer med Jaanas mamma – har hon blivit sjuk av sorg? Hur ska det nu bli med uppträdandet och skolavslutningen om mamma inte kommer?
Jaana och Lina måste göra mamma glad igen. Även om det innebär att de behöver söka upp Draken – den arga tanten på torget som alla är rädda för. Det sägs att Draken vet mer än någon annan om hur sorg kan botas. Men för att lyckas med sitt uppdrag måste Jaana och Lina vara både modiga och listiga.
Källa: Bonnier Carlsen