Från Hulta till Bryssel, Anton Nilsson är Ålands röst i EU

  • Bild

- EU påverkar Åland och därför måste Åland påverka EU!
Så sammanfattar Anton Nilsson, Ålands kandidat till Europaparlamentet, läget inför EU-valet. Men först en kort återhämtning på stugan i Hulta, Sund.

Anton Nilsson är Ålands man i EU, faktiskt på rätt många sätt. Som ministerråd på Finlands ständiga representation arbetar han dagligen med att bevaka och påverka lagstiftningsförslag i viktiga frågor för Åland. Och det kräver både erfarenhet och kunskap.

För att nå resultat i EU krävs mer än förståelse om vad som händer i det egna landet; det kräver djupgående kunskap om EU:s invecklade system och en förståelse för den politiska dynamiken i Bryssel.

Man måste veta hur man ska navigera i systemet, säger Anton.

Och det vet han efter drygt tio års arbete i Bryssel.

Succé i förra EU-valet

Anton är Ålands man i EU även genom sin post som ersättare till Europaparlamentet under mandatperioden 2019–2024. Som första ålänning någonsin lyckades nämligen Anton med bedriften att i förra EU-valet få ersättarplatsen till Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP). Det betyder att om Nils Torvalds av någon orsak hade varit tvungen att hoppa av sitt uppdrag, så hade Anton klivit in.

Det var otroligt vilken uppslutning det blev på Åland och i Svenskfinland. Jag är väldigt tacksam för stödet och att så många såg nyttan med att bevara ett svenskspråkigt mandat, säger han.

Förtroendebransch

Men han är noga med att understryka att politik är en förtroendebransch och att det gäller att ha örat mot marken.

Som ålänning har jag såklart ofta möten med landskapsregeringen, det privata näringslivet och med intresserade ålänningar. Jag läser tidningarna och håller koll på vad som händer.

En förutsättning för att kunna göra ett bra jobb i Bryssel är att förstå hur EU-politiken på riktigt påverkar människorna, naturen och företagen, konstaterar han.

Bild

"Inget djur ska behöva lida i EU!", djurskyddsfrågor är viktiga för Anton

"Inget djur ska behöva lida i EU!", djurskyddsfrågor är viktiga för Anton

”En lösning passar inte alla”

Och EU:s påverkan på Åland är stort. I Antons valprogram lyfter han hur han vill jobba med allt från ett hållbart EU, goda möjligheter till att producera närproducerad mat och förutsättningar för en levande landsbygd. Ett EU som samarbetar för att komma åt kriminalitet, få en ordnad ekonomi och samarbete inom försvars- och säkerhetspolitiken. Ett EU där man river gränshinder och där lagstiftning tas på EU-nivån endast om målen med förslaget bäst kan uppnås på så sätt.

Där måste EU gå från ord till handling! EU ser olika ut på olika platser och därför fungerar inte alltid en lösning för hela unionen. Vi behöver ett EU som på allvar låter oss avgöra frågor så som jakten, vargfrågan, snuset eller viltvård själva.

Men faktum är att EU påverkar Åland och därför måste Åland påverka EU!

Laddar batterierna i Hulta

EU-valet närmar sig och Antons EU-valskampanj är i full gång. Kampanjgruppen gör sitt bästa för att kandidatnummer 96 ska synas överallt. Mycket tid för vila finns det inte just nu, men några avstickare till Hulta ser han ändå till att få in.

Jag är parallellt med kampanjen uppe i ett byggprojekt av en egen stuga i närheten av mina föräldrars. Det är en helt underbar plats och jag är så tacksam för att jag även i framtiden kan komma hit för att basta och ladda batterierna. Jag älskar verkligen Åland!