Sjöfart

Finnlines använder högsvavligt bränsle som renas med skrubbrar innan utsläpp.

Nu träder förbud mot utsläpp av skrubbervatten i kraft

Förbudet mot utsläpp av skrubbervatten på svenskt och finskt territorialvatten träder i kraft i dag.

Publicerad

Skrubbrar är reningssystem på fartyg som används för att minska svavelutsläpp från avgaser. Eftersom vattnet som används för att tvätta rökgaserna släpps ut och förorenar Östersjön har emellertid både Finland och Sverige valt att förbjuda utsläpp mot så kallade öppna skrubbrar.

Förbudet i Finland och Sverige träder i kraft i dag, tisdag, och även på Åland har lagtinget antagit ett liknande förbud som väntas träda i kraft så fort lagen klarat lagstiftningskontrollen. Anledningen till att Åland inför ett eget förbud är att det ännu råder viss oklarhet om vem som har lagstiftningsbehörigheten i frågan.

Finnlines, som valt att köra på smutsigare bränslen och därför måste använda skrubbers för att rena sina avgaser, säger att man ställt om på flera av sina fartyg redan sedan en tid tillbaka.

– Vi har förberett oss, tagit höjd för den här förändringen och tagit våra rengöringsanläggningar och bälttorkar i bruk. Systemen på våra nyare fartyg körs i stängt läge, säger vd Thomas Doepel.

Viss huvudvärk

Till Finnlines nyare fartyg hör både Finnsirius och Finncanopus som trafikerar Åland. 

– För dem har det inte varit någon större omställning, konstaterar Thomas Doepel.

Ni fortsätter att köra på smutsig HFO (heavy fuel oil)?

– Det pågår många diskussioner om vilket alternativ som egentligen är det mest miljövänliga. För de båtar vi pratar om här har vi ersatt en del av energiförbrukningen med el. Men ja, vi fortsätter köra på HFO – det är så det ser ut i dag.

Att skrubbersystemen körs i stängt läge innebär att allt processvatten stannar ombord under färd.

– Processvattnet som renas ombord tas i land och eftersom vi torkar avfallet blir mängderna betydligt lättare att hantera. Vi har vår egen avfallshantering i Finland. 

För Finnlines äldre fartyg, som trafikerar från Finland och Sverige till länder som Danmark, Tyskland och Polen, medger Thomas Doepel att skrubberförbudet har orsakat en del huvudvärk.

– Vi har inte fått tillräcklig tid att ställa om. Där får vi se om vi väljer att köra på något annat bränsle eller anpassa rutterna. 

Internationellt vatten

Även i Danmark träder ett förbud mot utsläpp av skrubbervatten i kraft i dag. Förbuden som träder i kraft gäller på respektive lands territorialvatten medan utsläpp i internationellt vatten – till exempel de delar av Östersjön som ligger utanför nationellt jurisdiktionsområde – fortfarande är tillåtet enligt internationella regler.

För Finncanopus och Finnsirius, som trafikerar sträckan mellan Nådendal och Kapellskär, går större delen av rutten över finskt och svenskt sjöterritorium men den passerar även en remsa internationellt vatten.

Både Finland och Sverige avser införa ett mer omfattande förbud, som även inkluderar utsläpp av så kallat spillvatten från slutna skrubbersystem, från och med 2029.

Rederier som Viking Line, Tallink Silja och Eckerölinjen använder sig av lågsvavlig diesel eller flytande naturgas och biogas vars svavelutsläpp är låga eller obefintliga.