Andas rätt för hälsans skull – ta del av experternas bästa tips

  • Bild

  • Bild

Ungefär var tredje sekund händer något fantastiskt – vi tar ett andetag. Det är sällan något vi tänker på, men andningens positiva hälsoeffekter är enorma. Ömsen Hälsa tog hjälp av yogaläraren Kim Jansson, läkaren Karolina Viltblom och KBT-psykoterapeuten Thomas Ericksson för att lära mer om hur medveten andning kan få oss att må bättre.

Hur påverkar vår andning oss egentligen? Och kan vi påverka den? Dessa frågor har studerats långt tillbaka i tiden och i många olika kulturer. Den amerikanske journalisten James Nestor, författare till den bästsäljande boken ”Breath – The New Science of a Lost Art”, menar att vår andning historiskt sett har varit lika viktig som att äta och jaga.

Hur just en mer medveten andning kan ge positiva hälsofördelar är något Ömsen Hälsa gärna vill lyfta fram vikten av.

Andning som träningsform
Kim Jansson, yogalärare och grundare av Träningsverket, har länge arbetat som personlig tränare, men håller nu mest yogaklasser där andningen är en central del.

– Om fler kunde förstå hur mycket vi kan påverka bara av att lära oss mer om våra andetag, vilken superpower det är! Du lär saker om dig själv på ett helt nytt plan och på sikt kan du känna igen hur du mår genom ditt andetag. Det i sin tur gör att du lättare kan fatta beslut och lugna dig själv vid oro, panikångest eller sorg, säger Kim.

Just stress och oro tror Kim är vanliga orsaker till varför vi inte andas djupt ner i magen.

– Vårt andetag blir väldigt kort då. Ibland åker axlarna uppåt på inandning och stannar uppe på utandning, vilket gör oss spända i axlar och nacke. På sikt kan det leda till att vi blir mer oroliga, sjuka och får kroniskt spända muskler, fortsätter Kim.

– Måste jag välja mellan styrka, kondition, yoga och andning väljer jag helt klart träning av andetaget. Genom det kan vi påverka mest, allt annat blir sekundärt om vi inte får till det, säger Kim Jansson när Ömsen Hälsa intervjuar henne.

Återfå lugnet med hjälp av andning
Ömsen Hälsa är en sjukkostnadsförsäkring med förebyggande hälsovård som förutom kostnadsfria hälsoträffar ger kunderna tillgång till ett team av experter på Medimar, däribland inom kognitiv beteendeterapi. En medarbetare i teamet är KBT-psykoterapeuten Thomas Erickson, som arbetar mycket med andningen i sitt patientarbete. Han förklarar hur stress, ångest och oro kan liknas med en situation som känns hotande och som sätter igång kroppens kamp- och flyktsystem.

– När vi känner oss hotade är det vanligt att andningen blir ytlig och ganska snabb. Vi försöker då dra in ännu mer luft. Det gör att blodkärlen dras ihop och mindre syre når hjärnan, menar Thomas.

Han fortsätter:
– Andningen kan alltså ställa till med problem, men i mitt yrke tar jag hjälp av andningen för att påverka det parasympatiska nervsystemet, vilket är där vi alla känner lugn och ro.

Andas i stället för att medicinera
Karolina Viltblom, läkare på Medimar, rekommenderar ofta andningsövningar när patienter har problem med stress, utmattning, utmattningsdepression eller ångest.

– Det finns många studier som visar att yoga, mindfulness och andningsövningar minskar stress och ökar koncentrationsförmågan. Har du en ytlig och snabb andning ökar nivån av stresshormoner och du kan få högt blodtryck, förklarar Karolina.

Karolina tipsar om att börja lägga märke till andningen och göra den mer omsorgsfull.

– Du kan sänka dina stressnivåer bara genom att andas lugnare och djupare, att verkligen låta luften gå hela vägen ner i magen.

Så kan vi andas mer medvetet
Andningens styrka är att vi har den med oss hela tiden. Märker vi att vi är stressade eller känner oss spända i kroppen är det en god idé att stanna upp och reflektera över hur vi mår och hur vår andning är. Då kan vi medvetet välja att använda en andningsövning eller bara vara ”mindful” och observera.

– Sätt handen på magen. Börja med att notera andningen och öppna upp. Lägg märke till om andetagen är djupa eller grunda och vilken rytm de har. Hur känns andningen i näsan? I magen? Vila på den plats där andningen känns som mest intensivt. Det handlar om att vara närvarande. Gör så i cirka tio andetag, säger Thomas Ericksson.

Vill du veta mer?

Har du frågor kring din hälsa eller vill veta mer om Ömsens förebyggande hälsoförsäkring är du välkommen att höra av dig. Kom förbi kontoret på Köpmansgatan 4 eller slå en signal på 018-27600. Du kan också mejla till info@omsen.ax.

 

Läs mer om:
Ömsen Hälsa Ofödd
Ömsen Hälsa Barn
Ömsen Hälsa Vuxen