Foto:

Bild

"Det här får vittgående konsekvenser"

1.492 personer som bor utanför Åland drabbas av beslutet som tagits om att internetröstningen inte kommer att genomföras. Dessa måste nu åka till Åland för att rösta eller själva beställa de handlingar som krävs för att få poströsta.
– Vi inser att det här får vittgående konsekvenser, säger Casper Wrede, valadministratör på landskapsregeringen under presskonferensen.

Landskapsregeringen har tagit beslut om att det inte blir någon internetsröstning i år. Anledningen är att tester visat att det fanns risk att man kunde avge en röst trots att man inte var röstberättigad - och detta har man inte haft tid att testa ordentligt. 
– Det här är väldigt beklagligt, säger Casper Wrede.
De 1.492 personer som bor utomlands men har hembygdsrätt får nu ta sig hem till Åland eller beställa handlingar för att kunna poströsta. Men tiden för att hinna poströsta är knapp. 
– Nu är det rätt lite tid kvar, säger Casper Wrede. 
För att kunna brevrösta måste man alltså nu kontakta sin hemkommun på Åland som ska skicka brevröstningshandlingar. De kan fotas eller scannas så att materialet kommer direkt. Men sedan ska de fyllas i och skickas tillbaka. Man kan också skicka med brevet med någon annan som ska resa till Åland. Det krävs alltså tre olika steg för att få in sin röst. Brevrösten mpste ha kommit in till centralvalnämnden i kommunen senast fredagen den 18 oktober klockan 19.00. 
”En skandal utan like”Läs Ålandstidningens politiska redaktör Jonas Bladhs blogginlägg om beslutet: https://blogg.alandstidningen.ax/val/skandal-utan

Petra Dahlgren

Hittat fel i texten? Skriv till oss