När höstterminen startade förra veckan välkomnade skolorna i Mariehamn betydligt fler elever än vad de hade räknat med.
– Det är nu inför skolstarten som det har kommit väldigt många fler. Det måste vara närmare 40 nya elever, säger bildningschef Mikael Rosbäck.
Han har varit i kontakt med rektorerna i Mariehamns stad som alla vittnar om samma fenomen.
– Enligt rektorerna verkar eleverna främst komma från vårt västra grannland.
Skolorna arbetar med att lösa logistiken som det ökade elevantalet medför.
– Det är trevligt med nya elever men det är många nya, det motsvarar ju i princip två klasser. Klassrummen börjar bli lite fulla, säger Mikael Rosbäck.
– Vi beställer läromedel och material i april enligt det förväntade elevantalet. När man får många fler elever behövs det mer böcker och arbetsmaterial, allt som hör till en elevs skoldag. Budgetmässigt är det ansträngande, det är redan ansträngt som det är.
Mikael Rosbäck konstaterar att de nya eleverna är fördelade över stadens olika skolor och jämnt utspridda över alla åldrar. Exakt vad den plötsligt tillströmningen av nya familjer beror på har han inte hunnit skapa sig en uppfattning om.
– Alla är väldigt välkomna. Det är positivt med inflyttning och innebär nya skattebetalare till Mariehamn, säger han.
Skolkvaliteten lockar
Stadsstyrelsens ordförande Ingrid Zetterman (Lib) reagerar positivt på nyheten.
– Det är jättekul att det flyttar barnfamiljer till Mariehamn!
Ingrid Zetterman tror att inflyttningen kan vara en effekt av pandemin, men också den höga utbildningskvaliteten.
– Det är en megatrend under pandemin att folk väljer att flytta bort från innerstäder och ut på landsbygden. I Mariehamn har vi detaljplanerade områden, vem som helst kan på det sättet flytta in utan att det blir problem med hembygdsrätten.
– Sen tror jag också att den finska, och framför allt den åländska, kvaliteten på skolan lockar. Jag har själv vänner som bor utanför Åland och funderar på att flytta hem just på grund av tryggheten och skolan. Steget blir lättare när man har vant sig att jobba på distans.
Ihållande trend
Ålands statistik- och centralbyrås, Åsub, senaste rapport över inflyttning visade att befolkningen i landskapet förra året hade en befolkningstillväxt på 250 personer. Av dem var 170 födda i Sverige.
Samtidigt rapporterar Statistiska Centralbyrån att utflyttningen från de svenska storstäderna stadigt ökar. 8.495 personer valde att lämna Stockholm under 2020, medan Göteborg gick back 2.382 personer.
Enligt Handelskammaren, som har analyserat siffrorna, är det höga boendekostnader och trygghetsfrågor som ligger bakom. Coronapandemin kan ha stärkt flyttrenden, men även de stigande bostadspriserna och skärpta amorteringskrav har bidragit.