Mariehamns stads bolag ska likställas med de myndigheter de ersätter vad gäller offentlighetslagen. Det beslöt stadsfullmäktige i tisdags.
Stadsdirektör Barbara Heinonen säger att beslutet kan vara olagligt.
– Bolag behöver inte och ska inte lämna ut affärshemligheter. Blir det tvist i domstol kommer den att konstatera att bolaget inte måste lämna ut sådana uppgifter, säger hon.
Hon ser också praktiska problem.
– Offentlighet förutsätter diarieföring, att man har ett system där man antecknar alla inkomna ärenden så de går att följa upp. Det är helt omöjligt att bolagen ska tvingas utföra sådana åtgärder bakåt i tiden.
Däremot anser hon att öppenhet redan är en ledstjärna för stadens bolag.
– När jag får frågor från bolagen säger jag alltid att de ska ge ut allt de kan. Vi vill vara transparenta. Men den andemeningen står redan i koncerndirektivet. Vi har öppna bolagsstämmor och vi kommunicerar och är öppna med uppgifter, säger hon.
Hon säger att stadsstyrelsen har möjlighet att underkänna fullmäktiges beslut på basis av att det inte är lagligt genomförbart.
Stark viljeyttring
Bert Häggblom (Ob) var ordförande vid stadsfullmäktiges möte i tisdags. Han stöder förändringen i ägardirektivet.
– Det är ju Mariehamns stad som äger bolagen. Om ägaren anser att bolagen ska vara offentliga så bör ju det gälla, säger han.
Angående invändningen att man inte kan tillämpa offentlighetslagen på aktiebolag säger han att gränsdragningen mellan offentlighetslagen och aktiebolagslagen inte är glasklar. Enligt en utredning från Justitieministeriet från 2019 skulle det vara möjligt för lagstiftaren att utvidga tillämpningen av offentlighetslagen till att inkludera bolag som styrs av offentliga samfund.
– Fullmäktige har nu visat en stark viljeyttring om att man vill ha offentlighet i bolagen. Det är fullmäktige som bestämmer det, inte stadsdirektören i Mariehamns stad, och det förvånar mig att stadsdirektören uttalar sig på det sätt hon gör, säger Bert Häggblom.