I takt med med ett åldrande fastighetsbestånd uppkommer ett ökat åtgärdsbehov på rörledningar. Ett stopp i avloppet på en äldre villa brukar vara ett tecken på att rören nått sin tekniska livslängd.
– Gjutjärnsrör håller normalt i cirka 50 år, men den första generationen plaströr som kom i början på 1970-talet blir väldigt skört med tiden och spricker lätt. Det finns många hus från den tiden på Åland och därför tror vi att det finns en marknad för relining, förklarar Jonas Granlund.
Han är en av delägarna i Alandia Relining och har jobbat med tekniken i Stockholm i tio år.
Företaget grundades hösten 2023 och använder sig av den så kallade strumptekniken.
– Det innebär att man skjuter in en silikonbelagd filtstrumpa i det rengjorda röret. Den gjuts sedan in med epoxi under tryck och när den härdat i tio till tolv timmar bildar den ett självbärande rör med samma hållfasthet som ett vanligt rör. Ledningen behåller därför sin funktion även om det gamla röret rostar bort eller spricker.
Relining
• Tekniken gör det möjligt att förnya avloppsrör utan att behöva öppna upp väggar eller golv, och innebär att rören efter rengöring infodras med nytt epoxibehandlat material i stället för att hela rören bytts ut. Livslängden på rören är minst 50 år.
• Alla typer av rörledningar från 30 mm till 300 mm i diameter kan relinas.
• Företaget Alandia Relining grundades hösten 2023.
– Det går till och med att bygga ett nytt rör om det gamla är borta. Med den här tekniken blir röret renoverat hela vägen ut till det kommunala nätet. Ett stambyte innebär ofta att någon gammal del blir kvar, säger Jonas Granlund.
Praktiska fördelar
Han och den andra delägaren Benjamin Mattsén försöker nu etablera tekniken på Åland tillsammans med säljaren Simon Nurme.
– Utmaningen är att få folk att förstå vad vi gör och vilka fördelar metoden har, både socialt och ekonomiskt. Man kan bo kvar hemma under reparationen och behöver inte gräva upp tomten, pika upp golv eller väggar. I lägenhetshus betyder ett traditionellt stambyte ofta långvariga avbrott i boendet och stora kostnader, framhåller Jonas Granlund.
Ett vanligt problem är att sättningar i marken gör att kopplingar på plaströr glider isär och börjar läcka.
– Med relining kan man täta kopplingar och förgreningar. Eftersom strumpan kan expanderas klarar tekniken även dimensionsförändringar och ytan inuti blir helt slät hela vägen.
Sprider kunskap
Men inte ens fackfolk har insett fördelarna.
– Få fastighetsskötare vet om det här. Eventuellt har de hört talas om den gamla sprutmetoden, men det vi gör är något helt annat, säger Simon Nurme.
– Folk tror att de vet, men det behövs bevis. Ett företag inom fastighetsservice var först väldigt negativt, men ändrade helt åsikt efter att ha sett resultatet, säger Benjamin Mattsén.
Varje jobb börjar därför med en inspektion.
– Vi kör ned en kamera i röret och då kan även kunden se hur skicket är. Sedan fräses smuts och avlagringar bort innan den nya beläggningen görs. Det gör att hålet blir lika stort som förut. Sedan filmar vi röret efter reparation, så kunden ser slutresultatet. Det är viktigt att man vet vad man köper.
Han påpekar att man endast använder de bästa materialen på marknaden och ger 15 års garanti på jobben.
Många tillämpningar
Förutom avloppsrör finns det många andra användningsområden för relining.
– Allt kan lagas. Ventilationsrör, vattenledningar och andra gaturör i offentliga sektorn, men även stuprör eller annat som är inbyggt och svåråtkomligt. Allt som är över 30 millimeter i diameter, förklarar Benjamin Mattsén.
Nyligen reparerades ett rör som gick under grannens tomt, där det hade slagits ned ett grovt armeringsjärn rakt genom ledningen.
– Då slapp man gräva upp marken. Det finns också exempel där det byggts hus ovanpå äldre rörledningar. Då finns det inga alternativ till relining.