Riksdagsledamoten Mats Löfström säger att Åland genom att ha satt sig själv i spridningsfasen redan följer de begränsningar som hör till fas två i hybridstrategin.
Foto: Robert Vickström

Bild

Mats Löfström: Ingen ”lockdown”

Begränsningarna i fas två i hybridstrategin som Finlands regering vill införa gäller redan på Åland, menar riksdagsledamoten Mats Löfström.
– Landskapsregeringen har självständig makt att använda alla verktyg som smittskyddslagen ger, säger han.

Mats Löfström konstaterar att det främst var ett höjt tonläge som kom fram under finska regeringens presskonferens på torsdagen.

– Man måste komma ihåg att det är ett medvetet val från regeringen att skapa den här dramatiken. Man vill visa att nu är det allvar, och peka med hela handen att det behövs åtgärder från medborgarnas sida. Det finns inga åtgärder som är tillräckliga om det inte finns människor som följer dem. Det var det viktiga signalvärdet från dagens presskonferens, säger han.

Under presskonferensen sade man att Åland är ett av de områden där nivå två i hybridstrategin nu ska gälla. Mats Löfström betonar att det framkommer tydligt i både självstyrelselagen och smittskyddslagen att landskapsregeringen är den myndighet som ansvarar för smittskyddet på Åland.

– Landskapsregeringen har självständig makt att använda alla verktyg som smittskyddslagen ger, och det har man också gjort. Åland har redan satt sig själv i spridningsfasen och det motsvarar de åtgärder som finns i fas två i hybridstrategin, säger han, och fortsätter:

– Det viktiga att understryka är att enligt min bedömning har både Finlands och Ålands regering exakt samma synsätt på att stoppa smittspridningen och coronamutationerna.

Han säger att det däremot kan hända att kunskapen om Ålands smittonivå inte är så utbredd som den borde vara.

Ingen ”lockdown”

Presskonferensen handlade inte heller om särskilt många fler nedstängningar än vad som redan gäller, menar Mats Löfström.

– Det är klart att om man räknar de många verksamheter som inte kan ordnas kommer man nära en samhällsnedstängning, men det är ju redan verklighet för oss.

Han tillägger att han diskuterat frågan med landskapsläkaren Knut Lönnroth, som är av samma uppfattning.

– Man kan säga att regeringens besked juridiskt är en mycket stark uppmaning till regionerna att det är det här som borde gälla, men naturligtvis är det upp till alla regioner att fatta besluten.

Att prata om en samhällsnedstängning blir missvisande, säger han.

– Man får bilden av att butiker och allt ska stänga, som på andra ställen när man pratat om ”lockdowns”, och så är det ju inte. Det man uttryckligen bereder är att stänga restaurangerna på samma sätt som i våras, men det är riksdagen som ska bedöma om det är nödvändigt eller inte. I våras bedömde vi det som nödvändigt, men vi kommer naturligtvis att höra sakkunniga kring det. Jag vill också att man hör landskapsregeringen när det väl blir aktuellt.

För att stängningen av restaurangerna ska kunna införas behövs också ett lagförslag på det som måste komma till riksdagen inom nästa vecka för att det ska hinna behandlas till den 8 mars, när det är tänkt att stängningen ska träda i kraft.

Hittat fel i texten? Skriv till oss