Under granen i Marie Seppäläs lägenhet i Mariehamn ligger högar av paket. De är omsorgsfullt inslagna och flera är pyntade med hjärtan och halmfigurer. Paketen har lämnats av många olika personer, och de har alla en särskild mottagare.
Bakom insamlingen står Marie Seppälä, som under pandemin startade Facebookgruppen ”Hjälp i nöd och vardag – Åland”. I början handlade det hela mest om personer som efterlyste och erbjöd hjälp, till exempel med att handla mat eller hämta skolböcker när familjer satt isolerade på grund av covid-19.
– Det blev snabbt jättemånga medlemmar och fortfarande ökar de med en till fem stycken per dag, säger hon.
Senare har nämligen många drabbats av pandemins effekter, och Marie Seppälä får i dag meddelanden från personer som vittnar om att de har det mycket tufft.
– När ekonomin började stramas åt märkte jag en ökad aktivitet i gruppen. Jag får höra så många livsberättelser – det kan handla om helt vanliga familjer med två löner, men som ändå inte får ekonomin att gå ihop.
Allt sitt fokus
I augusti informerade Marie Seppälä gruppen om julinsamlingen och många erbjöd sig då att ge en gåva. Det enda hon berättar för gåvogivarna är ålder och kön på mottagaren och den som får gåvan vet inte heller vem som gett den.
Under de senaste månaderna har hon sett otaliga exempel på människors generositet och vilja att hjälpa. En okänd välgörare har till exempel erbjudit en hel familj att prova ut och hänga undan kläder i en butik, och så betalar hen för dem. En annan har gett ett pengabidrag som Marie Seppälä delar ut till två familjer.
– Givmildheten är enorm, också bland människor som själva inte har så mycket pengar. Det här är privatpersoner som gett gåvorna, det är inte stora företag jag har bakom mig.
När Marie Seppälä fick en cancerdiagnos i september bestämde hon sig för att ta en time out från allt i livet – allt utom just det hon gör genom sin grupp. Dels för att hon ser att behovet finns, dels för att det hela ger henne själv så mycket.
– Det är viktigt att ro iland det här.
Bland de 67 mottagarna finns både barn och vuxna. Marie Seppälä vet, som förtidspensionär och ensamstående mamma till två barn, att det som förälder är lätt att glömma bort sig själv i strävan att med små resurser skapa en så magisk jul som möjligt för barnen.
– Därför har fokus i insamlingen legat på hela familjen och inte bara på barnen.
Hon uttrycker flera gånger både sin egen och gåvomottagarnas stora tacksamhet till gåvogivarna, och när en av de senare ringer på dörren för att lämna en hel Ikeakasse med klappar visar det sig att det hela är ömsesidigt.
– Tack för att du ordnar det här, säger kvinnan.
Julinsamlingen är nu avslutad och den här veckan börjar Marie Seppälä dela ut paketen. Men redan i januari ska hon skapa en ny tråd i sin grupp – den här gången en för vanliga presenter.