Klockan är strax efter 18 på torsdagen när ett rejält flak med granris backas in i Geta frivilliga brandkårs lokaler. Kvistarna har samlats in tidigare på dagen och nu återstår bara att hämta bockens stomme som brukar förvaras i ladugården på Andersas.
Idén till Getabocken föddes strax efter millennieskiftet, då Kurt Skogberg och några andra enades om att Geta – vars kommunvapen pryds av en bock – förstås också borde ha en julbock. En trästomme skapades av Anders Jansson och vännerna hjälptes sedan åt att klä den.
I dag är det Geta frivilliga brandkår som har ansvaret över bocken och varje år samlas ett gäng för att ställa i ordning den.
– Vi fick frågan när de äldre farbröderna tröttnade och det här är åtminstone det nionde året vi klär den, säger Mats ”Dånö-Matte” Sjöblom.
Till tillställningen är alla som vill välkomna, arbetet tar några timmar i anspråk och ju fler som dyker upp desto bättre.
Flera generationer
När stommen väl är på plats har ett tiotal personer hunnit ansluta och det dröjer inte länge innan arbetet är i gång. Nicklas Sundqvist konstaterar att det finns både byggare och elektriker i församlingen – eventuella utmaningar längs vägen kommer därmed att kunna lösas snabbt.
Plötsligt öppnas dörren och ett gäng skolbarn stiger in tillsammans med fritidsledaren Madeleine Mattfolk. Barnen, som har hört ryktas att det ska bjudas på korv och pepparkakor på stationen, står först lite avvaktande och tittar på när de vuxna jobbar, men det dröjer inte länge innan också de yngre hugger i och ivrigt bär grankvistar från släpet till bocken.
Nioåriga Cleo Karlsson är med och hjälper till för första gången.
– Jag tycker bocken är jättefin och önskar att den var levande så att det skulle gå att rida på den, säger hon.
Korv och glögg
Inget talkoarbete utan fika, och den bjuder Geta kulturförening på. Kårchefen Krister Berndtsson ställer fram julmust och termosar medan Dånö-Matte Sjöblom ställer sig vid grillen. Snart sprider sig doften av glögg över stationen och medan gänget tar en paus granskar de bocken med kritiska ögon. Än finns tid att göra justeringar om det behövs.
– Den har grov nacka, det är ett som är säkert, säger Nicklas Sundqvist.
Det är ett bra betyg – något år har kåren nämligen fått ta emot klagomål från allmänheten för att bocken var för benig.
Åke Hellström börjar klä de långa böjda hornen. Ljusslingor rotas fram och sedan monteras hornen på bockens huvud.
– Nu gick den ju från hund till bock på bara någon sekund, säger Stefan Nyback.
Men det är inte bara hornen som visar att bocken är just en bock. Stefan Nyback är den som har i uppdrag att skapa en mer pikant del av kroppen. I sammanhanget vet någon att berätta att bocken ett år förärades en Bolstaholmsmedwurst av någon okänd person.
Getabocken kördes på fredagen till kyrkbacken, där den fram till tjugondag knut kan beundras av byssbor och förbipasserande.
– Det är mycket jobb, men det här har blivit en viktig tradition, säger Nicklas Sundqvist.
Kanske är det barnen som var med just i kväll som för den vidare i framtiden?