Någonstans ute i Ålands norra skärgård, på Silverskärs vatten finns sedan en vecka tillbaka 350 flaskor champagne nersänkta i havet. På 43 meters djup ska det stora franska champagnehuset Veuve Clicquots flaskor lagras i 30 år –eller längre.
Detta tack vare ett samarbete mellan champagneföretaget och turistföretaget Silverskär.
–Det är så otroligt stort det här och det är verkligen svårt att hitta något att jämföra det med, säger Johan Mörn, som jobbar ute på ön Silverskär i Saltvik, när han tillsammans med Ålandstidningen tar i land vid bryggan till det gamla hemmanet.
–Och det ger fantastisk publicitet för hela Åland!
Han visar oss upp på bryggan och förklarar samtidigt att det för en vecka sedan var 40 personer, såväl personer från Veuve Clicquot som vinskribenter från hela världen, på plats på ön för att inleda samarbetet och marknadsföra champagnehuset.
Det var även då det tiosidiga samarbetsavtalet skrevs på och flaskorna vinschades ner till havsbotten med hjälp av dykare.
–Vi har ett rigoröst avtal med dem som gör att vi absolut inte kan avslöja var burarna med flaskorna finns, men vi kan säga som så; de finns på Silverskärs vatten, säger han och ler.
Forskningsprojekt
Totalt rör det sig alltså om två burar, tillverkade av cirka tusen meter syrafast rundstång, där varje flaska har specialkorkar och specialgrimmer för att klara förhållandena under vattenytan. Varje flaska har sitt eget fack och är fastseglad för att inte förstöras.
–Vattnet här har en salthalt på ungefär 0,5 procent och eventuellt tror man att det tillsammans med mörkret, trycket, temperaturen och vibrationerna från vattnet, kan ha en effekt på champagnens lagringsprocess, förklarar vd Sven–Erik Holmberg och fortsätter:
–En del av vrakchampagnen som hittades på Åland sommaren 2010 var Veuve Clicquots och de hade klarat runt 170 år i vattnet och var i bra skick, så nu har man sänkt ner de nya flaskorna på samma djup.
Han förklarar att det rör sig om 300 vanliga flaskor champagne och 50 magnumflaskor, totalt tre olika sorter: non-vintage Yellow Label, Vintage Rosé och demi-sec.
Projektet med champagnehuset innebär även att det franska universitetet i Reims, som studerar viner och dess tillverkning, samtidigt undersöker exakt likadana flaskor som lagras på land i Frankrike. Detta för att jämföra om champagnen lagras på annat sätt under vatten och i så fall på vilket sätt.
Bra publicitet för Åland
–Tanken är att man med ett par års mellanrum ska ta upp några flaskor ur vattnet och se hur lagringen har gått. Hittills har vi ett kontrakt på 30 år, men det kan eventuellt förlängas, förklarar Sven-Erik Holmberg.
–Men mer om hur det i framtiden ska gå till får vi veta när jag, Johan och Kickan (reds. anm. Kickan Sundblom) reser till Frankrike för att besöka företaget i slutet av augusti, berättar han.
Johan Mörn är noggrann med att poängtera att detta i första hand är champagnehusets projekt och att alla direktiv också kommer därifrån. Att man valde att samarbeta med Silverskär är egentligen något som har växt fram under flera år.
–Champagnehusets källarmästare Dominique Demarville besökte Silverskär för ett år sedan och fick då känna på miljön här ute och jag tror det var då han bestämde sig för att detta kunde bli någonting, berättar Sven-Erik Holmberg.
De förklarar att marknadsföringsevenemanget som hölls ute på Silverskär förra veckan blev mycket lyckat och antagligen genererar god publicitet runt om i världen.
–Att så många vinskribenter från hela världen deltog måste ha ett fantastiskt marknadsvärde för Åland, säger Johan Mörn.
Andrea Karlsson