Erika Eriksson är biträdande rektor för Ålands yrkesgymnasium. Hon säger att problemen med att få behörighet som närvårdare om man är undersköterska gäller några personer varje år. Man har haft ett möte med de svenskspråkiga yrkesgymnasierna i Finland om det här problemet.
– I Valviras besked till den sökande framgår att det finns två vägar att gå. Den ena vägen då den sökande har en arbetsplats är att arbetsgivaren och Valvira gör upp ett avtal om en anpassningsperiod. När anpassningsperioden godkänts ger Valvira rättigheter att utöva arbete som närvårdare i Finland. Den andra vägen är att göra ett lämplighetsprov vid en utbildningsanordnare som har lämplighetsprov. Vi har inte ett färdigt lämplighetsprov och vi har tidigare hänvisat till de andra fastländska skolorna.
Erika Eriksson säger att hon på mötet föreslog att en av skolorna skulle ta på sig att titta närmare på frågan och ordna ett prov.
– Axxell sade att de skulle jobba vidare med frågan och de har också mest erfarenhet av de här fallen. Vi får se hur det går men jag hoppas på en lösning så småningom. Anpassningsperiod är möjlig om det finns en arbetsgivare.
Finns möjlighet
Utbildningsminister Annika Hambrudd (C) säger att Sverige i juli 2023 gjorde om systemet så att undersköterska också i Sverige är en skyddad yrkestitel.
– Jag fick hopp när jag hörde om detta. Om man tar ut sin legitimation som svensk undersköterska och skickar den till Valvira så kan det gå vägen. Landskapsregeringen kan inte garantera att det inte blir några problem på vägen, men här finns i alla fall en möjlighet.
Anna Tysk är ordförande för Ålands kommunalanställda JHL.
– Det här är ingen facklig fråga. Men vi känner till problemet.