Det är till barnfamiljer och familjers relationer som pengarna från luciainsamlingen går.
– Det är i första hand familjeaktiviteter som ordnas. Tillfällen då familjer tillsammans får tid att umgås och göra saker, säger Jenni Sundling, koordinator för familjer och relationer vid Folkhälsan på Åland.
– De får möjlighet att ta del av luciaglädje under hela året, säger Linda Adolfsson, koordinator för familj och relationer på Åland.
Vad har ni gjort för pengarna de senaste åren?
– Vi har ordnat Familjekraft-läger på Lemböte lägergård. Men under coronapandemin sköts det upp. Nu ska vi hålla ett nästa år mellan den 31 mars och 2 april, säger Linda Adolfsson.
Familjekraft-läger är ett läger som ska ge ett avbrott i vardagen för de barnfamiljer som behöver det. Under lägret ska de ha möjlighet att vara tillsammans utan krav.
– Familjerna får hemlagad, näringsrik mat serverad och så får de delta i olika aktiviteter som de själva väljer. Det är helt frivilligt att delta. För någon förälder kan det finnas ett behov av att få vara ifred en liten stund och ladda batterierna. T.ex. gå i bastun ensam eller ta en skogspromenad i lugn och ro. Sånt är också möjligt att göra eftersom vi har barn- och ungdomsledare på plats som tillfälligt kan ta ansvar över barnen, säger Linda Adolfsson.
För att komma med på Familjekraft-läger behöver barnfamiljen skicka in en ansökan samt bifoga en rekommendation som skrivs av en utomstående person vars professionella relation till någon i familjen framgår.
– Målgruppen är barnamiljer som av olika orsaker lever i en tuff och utmanande vardag. Det kan bero på allt från ansträngd ekonomi till ensamhet, utanförskap och ohälsa, säger Linda Adolfsson.
Eftersom man inte ordnade Familjekraft-läger under åren med pandemi ordnade man i stället en hel del dagsaktiviteter.
Simning och utflykter
Jenni Sundling berättar att man satsat på olika aktiviteter för familjer där både barn och vuxna kunnat delta.
– Vi har haft familjedag på Talatta, Albanusseglingar, barn har fått delta i simskolor, en dag på Flowpark, laser tag och en hel del annat, säger hon.
Familjer har haft möjlighet att besöka Mickels gård och på Norrgården där de fått vara tillsammans med djuren på gården. Till julen har man också fått möjlighet att äta julbord på Stalldala.
Hur många har deltagit i de olika aktiviteterna?
– Mellan 2020 och 2021 har över 300 personer deltagit i någon av våra aktiviteter, säger Jenni Sundling.
Aktiviteter på kommande är julbord på Lemböte i december, sim och lek samt discobowling på jullovet. Även till dessa olika aktiviteter behöver man anmäla sig och ge en beskrivning över familjesituationen och varför man vill komma med.
– Sedan väljer vi ut, efter behov, vem som får plats, säger Jenni Sundling.
För den som inte kan eller har svårt att klara av att anmäla sig via nätet kan man kontakta Jenni Sundling eller Linda Adolfsson telefon 018-527027, 018-527038 eller e-post luciastod@folkhalsan.ax.
– Vi hjälper gärna till med ansökan om man kontaktar oss, säger Jenni Sundling.
Hon påpekar också att det kanske finns någon i kretsen runt en familj som tycker att de behöver få komma med på någon aktivitet, då kan man också kontakta henne eller Linda Adolfsson.
– Ser ni ett behov någonstans eller har ni själva ett behov, hör av er, säger Linda Adolfsson.
Nå ut till fler
Både Linda Adolfsson och Jenni Sundling är måna om att nå ut till så många som möjligt som är i behov av en stund att göra något tillsammans med hela familjen och inte har möjlighet till det.
– Det finns familjer som kanske inte har något nätverk här som kan hjälpa till med olika saker eller inte har ekonomi att göra något tillsammans. Framför allt finns det i dag också 307 ukrainska flyktingar som bor på Åland där har vi bara nått en liten del, säger Jenni Sundling.
Jenni Sundlingsäger att pengarna som kommer in via luciainsamlingen stannar på Åland genom att man ordnar olika aktiviteter här.
– Vi åker inte bort och spenderar pengarna, säger hon.
Vad har ni fått för respons?
– Det har varit uppskattat bland deltagarna och de har många gånger sagt att de har fått en guldkant som de inte kunnat unna sig själva annars, säger Jenni Sundling.
– Den extra kryddan är att familjerna får göra något tillsammans utan krav, säger Jenni Sundling.