Inger Eriksson är född och uppvuxen i Mariehamn.
– Jag har bott i Mariehamn i nästan hela mitt liv förutom två korta avvikelser då jag bodde i Sverige.
Hon hade många yrkesplaner när hon var yngre. Skådespelare var ett av dem.
– Mor och far sa då att det skulle förutsätta att jag hade ett yrke först. De visste att det inte var många som klarade att försörja sig på skådespeleri.
Sagt och gjort. Inger Eriksson utbildade sig till kosmetolog och hon funderade på även bli perukmakare.
– Jag slog bort den tanken när jag fick veta att man måste sitta och knyta peruker i ett år först.
I stället arbetade hon som kosmetolog några år, både på Åland och i Stockholm.
– Kunskapen har jag använt mest till teatersminkning då jag hjälpte min pappa och mamma på teatern.
Teater har varit en naturlig del av Inger Erikssons uppväxt och liv. Pappa Rolf ”Roffe” Eriksson och mamma Ebba Eriksson var riktiga teatermänniskor där pappa Rolf Eriksson fixade och donade bakom scenen medan mamma Ebba Eriksson skrev pjäser och revyer.
– Jag tror att alla i släkten stått på scenen. Själv trivdes jag bäst bakom. Det var mycket intressanta diskussioner om revyer, scener, kläder och smink då familjen samlades. Därför kanske form och färg alltid roat mig. Jag har till exempel designat det här kontoret själv, säger hon.
Intresserad av pedagogik
Inger Eriksson berättar att hon jobbat med en hel del. Hon har varit till sjöss, jobbat vid Rädda barnen, hon har hållit helgverksamheten ”Lek och lär” för barn på museet och hon har vikarierat på förskolor och skolor.
– Jag var också Ålands första kommunalt anställda mamma när barnen var små. Samtidigt pluggade jag vid sidan om. Det började jag med 1982 då de första akademiska kurserna startade på Medis.
Den första kursen Inger Eriksson läste var socialpolitik. Hon bestämde sig för att hon skulle fortsätta studera om hon klarade tentan, vilket hon gjorde.
När hon läst 60 poäng vid Öppna högskolan skickade hon in pappren till myndigheterna i Sverige för att få dem validerade och få allmän behörighet för studier.
– Det finns en överenskommelse mellan de nordiska länderna att har man behörighet som gäller i ett av länderna gäller det också i de andra.
1991 tog Inger Eriksson kandidatexamen i pedagogik och samma höst började hon en forskarutbildning i pedagogik som doktorand.
Hur kom det sig att du började studera pedagogik med den erfarenhet du hade av skolan som yngre?
– Jag har alltid älskat skolan men den har inte riktigt gillat mig. Utbudet var vad det var vid Öppna högskolan, antingen kunde man välja socialpolitik eller pedagogik. Jag läste båda men blev allt mer intresserad av pedagogik.
Vad gör du i dag?
– Sedan 1 april jobbar jag inte 100 procent längre. Jag jobbar 20 procent vid Örebro universitet och 40 procent vid Stockholms universitet. Det kommer jag att fortsätta med det här året. Vad det blir sedan får vi se.
Inger Eriksson har några doktorander kvar som hon handleder.
– De flesta jag har haft har jag fört i land, det är drygt ett 20-tal. Sedan jobbar jag på den egna firman Living V&I Ab där vi sysslar med utvecklings- och utredningsarbete.
Läroplansfrågor i fokus
På Åland har hon bland annat gjort utvärderingar och utredningar inom äldreomsorgen, om små eller stora skolor, åldersintegrerad undervisning och en del annat.
– Men också läroplansfrågor i Sverige, Finland och Åland finns med i vårt arbete. Just nu håller jag på med ett pilotprojekt med att utveckla redskap för lärare där de ska kunna analysera den egna verksamheten och utvecklingen. Det ska ge lärarna möjlighet att snabbt kunna se var problemen finns och var man lyckats.
Mest är det matematik i forskningen där man ser vad det är för undervisning som ger bra förutsättningar och vad som ger mindre bra förutsättningar.
– Jag har en vision om att förändra matematikundervisningen för de minsta. I dag undervisar man det som barnen redan kan. Jag skulle önska att barnen skulle undervisas i ett mer matematisk tänkande. Jag vill föra undervisningen till ett annat matematiskt land där barnen lär sig att förstå principerna. Jag vill att ingen ska känna att matematik inte är något för dem utan att det är något de kan bemästra bara de får de rätta förutsättningarna.
Inger Eriksson brinner verkligen för sitt arbete och hon tycker själv att hon är privilegierad i livet eftersom hon får hålla på med det hon verkligen tycker om och brinner för.
– Jag hoppas att jag får fortsätta med det här.
Vad gör du när du inte arbetar?
– Jag läser en hel del, gärna deckare. Just nu läser jag en bok som heter ”Sömmerskan från Paris” av Georgia Kaufmann. Den är gudomligt bra och väldigt väl översatt. Jag tycker om ett fint språk och en text där läsandet löper.
Roar sig med färg
Att måla har också blivit ett intresse och Inger Eriksson har tillsammans med kollegerna i företaget ordnat målarläger.
– Vi har bjudit in konstnärer och tillsammans med dem provat på olika tekniker. Jag brukar säga att jag inte målar utan jag roar mig med färg. Jag har inte tekniken och målar alldeles för lite.
– Det roligaste är att måla med strykjärn. Då använder man vax och fotoliknande papper. Encaustic heter det. Jag tycker att det är jättespännande. Kanske kan jag får lite mera tid för det framöver, säger hon.
Inger Eriksson ser även en del på film.
– Jag gillar bra filmer men det kan bli en del dåliga också. Filmer med dans kan jag verkligen tycka om, säger hon.
Inger Eriksson hoppas att hon får ha hälsan och göra det hon tycker är roligt även i framtiden.
– Att umgås med barn, barnbarn och vänner, njuta av god mat och ha trevligt. Det är viktigt och det känns bra, säger hon.
» Födelsedag 70 år
Inger Eriksson
Namn: Inger Ester Eleonora Eriksson.
Född: Den 14 augusti 1952 i Mariehamn.
Bor: I Mariehamn.
Yrke: Forskare i pedagogik. Egen företagare.
Familj: Två barn och sex barnbarn.
Intressen: Pedagogisk undervisningsutveckling, läsa, se på film, måla, förr också en hel del teater.
Firar: Firar med öppet hus på Engränd 1 C, Living V&I Ab:s lokaler, lördagen den 13 augusti från kl. 14. Jubilaren meddelar att man inte behöver ha så mycket grejer med sig man kan komma ändå.