Tänk som en Miljönär! Det gynnar både miljön och din ekonomi

  • Bild

  • Bild

Alla tjänar på att laga, låna, använda och återanvända istället för att slänga eller köpa nytt. Bli en miljönär i vardagen du också. Eller vänd dig till ett företag som redan är Miljönär-vänligt.

Ibland är det svårt att veta var man ska börja. Då är det bra att låta någon annan visa vägen. För att göra det enklare för konsumenter använder Ålands landskapsregering därför Miljönär-märkningen för att uppmärksamma företag vars huvudsakliga verksamhet inspirerar och bidrar till hållbar konsumtion. De är alltså Miljönär-vänliga.

- Vi vill lyfta företag vars verksamhet gynnar den cirkulära ekonomin, säger Mona Kårebring-Olsson, miljöingenjör vid landskapsregeringen. Till exempel företag som arbetar med att återbruka, återvinna, laga, reparera eller hyra ut tjänster eller produkter och på så sätt bidrar till att minska konsumtionen och hjälper oss att hushålla med våra resurser.

Det lönar sig att hyra

Till de utvalda Miljönär-företagen hör AXRENT som bygger hela sin verksamhet kring uthyrning. Här jobbar ägaren Simon Björklund dagligen med hållbar konsumtion.
- Vi är väldigt glada över vår Miljönär-märkning och satsar alltid på att köpa in kvalitetsprodukter med lång livslängd. Vi ser också till att verkligen ta hand om och underhålla våra maskiner och vi servar dem innan de går sönder. På så sätt håller de mycket längre. Maskiner som inte längre går att reparera blir reservdelar.

Eftersom målet är att alltid hitta en lösning på varje kundförfrågan kan AXRENT i dag erbjuda ett brett utbud av maskiner.
- Vi har nästan allt du någon gång kan tänkas behöva för bygget, trädgården eller hemmet. Samtidigt är det maskiner som du inte använder så ofta, utan hos de flesta blir de mest stående i garaget och tar plats.

Istället för att köpa eget lönar det sig därför att låna eller hyra. Åtminstone maskiner och produkter som du vet att du inte använder särskilt ofta.
- Om du hyr slipper du också problemet med förvaring och ansvaret med underhåll. Istället sköter vi helheten med regelbunden service och reparationer.

Små steg tillsammans

Företag som vill bli Miljönär-vänliga kan kontakta Miljöbyrån och Mona Kårebring-Olsson för mer information. Hon uppmuntrar alla – både företag och konsumenter – att tänka till för att spara på jordens resurser. Det kan ta tid att ställa om, men varje steg lönar sig.

- Jag vill också se fler samarbeten mellan företagen. Många gånger kan det vara så att mitt problem eller mina restprodukter är någon annans lösning. Tänk till exempel om vi kunde återanvända vattnet från livsmedelsproduktionen för bevattning i jordbruket. I slutänden vinner vi alla på att bli bättre Miljönärer!

Hitta fler Miljönär-vänliga företag på Åland

Hela listan över Miljönärmärkta verksamheter på Åland och mer information om hur du blir Miljönär-vänlig hittar du hos Miljöbyrån vid Ålands landskapsregering.

Märkningen Miljönär-vänlig har tagits fram av Avfall Sverige som ett sätt att vägleda konsumenter mot smarta och hållbara sätt att leva.
Miljönär.se kan du läsa mer om miljönärmärkning och hållbar konsumtion