Bästa tipsen för en smidig bilbesiktning

  • Bild

Femton minuter på bilbesiktningen för en ny period med trygg och säker körning är väl investerad tid. Ännu lönsammare blir det om du kommer förberedd till besiktningen.

För att göra det lättare för kunderna har Fordonsmyndigheten spelat in en film som visar hur besiktningen går till. Bengt Johnson, sektionsansvarig vid bilbesiktningen, säger att många som besöker dem för första gången inte vet vad som väntar och därför känner sig oroliga.
- Istället för att lägga all information i en lång text har vi filmat alla steg. Vi vill att våra kunder ska veta vad som händer under besiktningen och passar samtidigt på att informera om vad som är bra att kolla upp själv innan. Det blir smidigare för oss och bättre för dig!

Lätt att fixa
Många kommer nämligen till besiktningen med enkla fel som är lätta att kontrollera och åtgärda innan besöket.
-Det är väldigt vanligt med trasiga lampor eller att det är slut på spolarvätska, som är helt onödigt att få som anmärkningar i protokollet.

Om du bara har några mindre anmärkningar behöver du inte komma tillbaka och visa upp din bil förrän nästa besiktning. Men om du har många fel, även om de är små, måste du komma tillbaka igen inom 30 dagar och visa upp bilen på nytt. Det är en extra kostnad som är lätt att undvika.

Grundlig genomgång
Varje besiktning tar sen cirka 15 minuter. Medan du köper en kopp kaffe och slår dig ner i väntrummet hinner din besiktningsman gå igenom en mängd kontrollpunkter på utsidan, insidan och under bilen. Från torkarblad och bilbälten till bromsar och spindelleder. Vid besiktningen gör man även en miljökontroll av bilens avgasvärden, om du inte kör elbil förstås.

- Vi åker också ut och provkör bilen och testar samtidigt både tuta och vindrutespolning, säger besiktningsman Malte Åkerholm, som även är den som guidar dig genom informationsfilmen. 

- Under rundan passar vi på att lyssna efter missljud i fram- och bakvagnen som du kan behöva ta vidare till en verkstad. Det gör vi också när vi är tillbaka i hallen och lyfter upp bilen, då snurrar vi på hjulen och lyssnar efter missljud från hjullagren.

Vill du se hur en besiktning går till? Klicka här för att se hela filmen

En enkel check du kan göra själv

  • Kolla att alla lampor lyser – även blinkers, nummerljus och dimljus.
  • Testa torkarbladen och fyll på spolarvätska om det behövs.
  • Ryck och dra i alla bilbälten, och klicka gärna fast bältena i baksätet.
  • Hur slitna är däcken? Kravet är 1,6 mm för sommardäck och minst 3 mm för vinterdäck.
  • Kontrollera att du har en varningstriangel i bilen.
  • Avsluta bilkontrollen med att tuta!

Sök också upp registreringsbeviset och lämna det synligt i bilen innan du åker till besiktningen. Om du har ett annat försäkringsbolag än IF, Ömsen, OP-Pohjola eller LokalTapiola behöver du dessutom ett intyg på giltig trafikförsäkring.

Betala först, besikta sen!
Kom ihåg att betala bilbesiktningen. Det gör du antingen på webben när du bokar eller genom att följa instruktionerna på din kallelse. Givetvis går det också bra att betala på plats innan besiktningen.

När du kommer till bilbesiktningen

  1. Kontrollera att du har betalt besiktningsavgiften. Om inte, gör det först.   
  2. Vänta tills ditt registernummer visas på den digitala skärmen.
  3. Kör fram din bil till stopp-skylten och kliv ur. Nu kan du slå dig ner i väntrummet medan din besiktningsman sköter resten.
  4. Möt din besiktningsman när besiktningen är klar. Du får en utskrift av besiktningsbeslutet och en genomgång över eventuella anmärkningar och åtgärder som är aktuella för din bil.
  5. Tack och hej, nu kan du köra iväg!