Tamara Himmelstrand är född i Lausanne i Schweiz.
– Vi bodde i den franska delen. Mamma var danska och pappa israel så engelska blev vårt hemspråk. I dag pratar vi mest engelska hemma hos oss också, säger hon.
Tamara Himmelstrand berättar att familjen inte blev riktigt integrerad i samhället i Lausanne vilken hon tror beror på att ingen av föräldrarna var födda i Schweiz.
– Vi umgicks naturligtvis med andra familjer men kanske mest med sådana som var i samma situation som oss.
Tamara Himmelstrands pappa var musiker och hade en bra position i Lausannes orkester. Därav blev musiken en naturlig del av hennes uppväxt och intresse.
– Jag minns alla stora musikfestivaler som ordnades med världskända musiker. En av dem var Yehudi Menuhin. Jag minns att jag tänkte att så där vill jag kunna spela en dag.
Att Tamara Himmelstrand började spela fiol var kanske inte hennes eget val i början.
– Det var en katastrof först men sedan träffade jag en lärare som var upplyftande och kunnig. Efter första lektionen gick jag hem som på moln. Efter det började jag öva två timmar per dag. Det bara hände av sig själv, det var ingen som tvingade mig.
Visste inget om Beatles
På musikfestivalerna fick Tamara Himmelstrand uppleva och lyssna till många världsartister.
– Jag insåg inte då att jag fick se och höra de bästa av de bästa. Jag kände inte till något annat. Jag minns tenoren Peter Schreier och jag älskade hur han sjöng. Det var så vackert. Andra barn och ungdomar lyssnade på Beatles, jag visste inte ens vilka det var, säger hon och skrattar.
För Tamara Himmelstrand fanns ingen annan musik än klassisk och i dag har hon svårt att föreställa sig att hon skulle ha blivit något annat än musiker.
– Att jag fick en lektion med Yehudi Menuhin gjorde inte saken sämre. Jag har efter det följt honom noga. Han hade ett starkt andligt intresse, han mediterade och fastade. Därför kanske andlighet har kommit naturligt för mig.
Hon berättar att när hon var ungefär nio år gammal berättade hon för sin pappa att hon visste att hon skulle gifta sig med en matematiker med glasögon.
– Det visade sig att min make har studerat matematik på universitetsnivå och han har glasögon.
Hur träffades ni?
– Vi gick båda en kurs om goda relationer på Hawaii för 33 år sedan. Vi träffades andra dagen vid havet, säger Tamara Himmelstrand.
Flydde ttill Åland
Tamara Himmelstrand bosatte sig i Sverige där hennes man kommer i från. Hon studerade svenska i sju månader och fick sedan arbete som vårdbiträde. Men hon trivdes inte.
– Jag tyckte inte om att jag inte fick knyta an till de som jag vårdade. Jag slutade och vick ett vikariat vid musikskolan i Uppsala där jag undervisade i allt från piano till blockflöjt. Men när de ville att jag skulle undervisa i nyckelharpa sade jag stopp. Jag visste inte ens hur instrumentet såg ut.
För tolv år sedan kom Tamara Himmelstrand med familjen till Åland.
– Man kan säga att vi flydde hit. Allt på grund av att man inte tillät hemundervisning i Sverige och vår yngsta son ville bli hemundervisad som hans syskon.
Hon berättar att de blev rädda för att bli anmälda till socialen.
– De omhändertar barn så lätt i Sverige. Därför valde vi att komma hit. Vi hade redan kontakt med flera familjer som bodde här.
Tamara Himmelstrand säger att det var det bästa stället hon kunde komma till.
– Här är fridfullt och välkomnande och dessutom uppskattar man klassisk musik här. Pianoelever begär till och med att få spela klassisk musik.
Tamara Himmelstrand började arbeta som lärare i piano och fiol inom Medis. Hon jobbade också ett år på Ålands musikinstitut som fiollärare och ledde musikgrupper tills hon blev sjuk.
Ge småbarn mer musik
Tamara Himmelstrand drabbades av neurologisk trötthet där alla nerver blir inflammerade och gör att hon inte fungerar som hon ska.
– Jag måste vila mycket för att få balans. Annars fungerar det inte. Jag har några pianoelever men jag måste vila före och efter och jag kan inte ha fler än en per dag.
För att läka tänker Tamara Himmelstrand mycket på vad hon äter och dricker.
– Jag följer Anthony Williams hälsoråd i de böcker han skrivit och känner att jag är på rätt väg. Det finns så mycket att lära sig om hälsa och hur man kan använda kosten för läkning.
Tamara Himmelstrand försöker tänka positivt och hoppas på en läkning av sin sjukdom. Dessutom har hon drömmar och planer på att ge barn musik- och sångglädje på dagis och skola.
– Drömmen är att jag skulle kunna följa dagisbarnen till fjärde klass och att lära dem sjunga från noter. I dag används inte noter så mycket. Jag uppmanar alla föräldrar att sjunga med sina barn så att de naturligt får med sig rytm och melodi och tycker att det är roligt att sjunga, säger hon.