Hela denna sida är en annons

Alger och tång
Att det finns tång och alger i vattnen runt Åland känner de flesta till. Men att de är ätliga och att många av dem dessutom riktigt goda är inte lika välkänt. Nu skall man dock inte blanda ihop de små “blågröna algerna” eller cyanobakterierna som de egentligen heter med de stora som blåstång, rörhinna, sudare, gaffeltång och olika former av slick.
Företagen Under Ytan, OX2 och Nemo Seafarms bedriver sedan 2 år tillbaka något som kallas för eventbaserad forskning runt ön Björkskär i Saltviks skärgård.
”Blåstång är inte längre bara en viktig nyckelart i Östersjön – den kan faktiskt också bli en fantastiskt spännande dryck, otrolig smaksättare eller en naturlig del av ett julbord.”
– Där vill vi lära oss är hur vi kan hjälpa livet i havet runt Åland genom att redan i ett tidigt skede i planering av stora infrastrukturprojekt ta med biologisk mångfald som en viktig parameter i arbetet och försöka göra allt vi kan för att öka den inom och omkring till exempel havsbaserade vindkraftsparker, berättar Lotta Nummelin från OX2.
Mat under ytan
Ett levande hav är nyckeln till att vi människor kan njuta av en hel massa god, lokalproducerad mat med gott samvete!
Genom att smaka sig runt stränderna och snorkla i blåstångsängar uppstår en helt ny uppskattning till undervattensnaturen och man blir mån om den på ett helt nytt sätt. Blåstång är inte längre bara en viktig nyckelart i Östersjön – den kan faktiskt också bli en fantastiskt spännande dryck, otrolig smaksättare eller en naturlig del av ett julbord. Genom att jobba med odlingen av flera av naturligt förekommande arter runt Åland så stärks det naturliga beståndet vilket innebär att man kan skörda tång och alger på sikt utan att hota dem.
– Att gemensamt använda havsområden ger unika möjligheter till nya åländska smaker – något som vi blivit helt övertygade om under vår resa hittills, avslutar Joel Lindholm från Under Ytan Ab.
Här kan du bläddra genom alla 84 sidor
med åländsk julinspiration