Foto:

Bild

Utmanad – men tror att beslutskraft belönas

Katrin Sjögren går in i valrörelsen som den som alla vill slå, som ett mästarlag säsongen efter att titeln bärgats. I fyra år har hon lett landskapsregeringen (LR). Fyra år som varit bland de mest omvälvande i självstyrelsens snart 100-åriga historia. 

Trots förutsättningarna ser Katrin Sjögren inte pressad ut där vi sitter i lantrådets tjänsterum i självstyrelsegården.
– Överlag känns det riktigt bra. LR har gjort det vi ska göra. Vi har jobbat mycket hårt och vi har haft väldigt många svåra frågor, både internt och med självstyrelselagsrevisionen. 
Vilka frågor tror du kommer avgöra valet? Hittills har det mest debatterats kommunreform och kortrutt, och frågan är om inte väljarna tröttnat på dessa maratonfrågor.
–  Jag delar den analysen. Jag tror att väljarna är trötta på de frågorna, att de tycker att vi ska fatta beslut, att vi måste komma vidare. När man är ute och träffar folk så finns det tusen och en frågor som är viktiga för ålänningarna. Det är allt från äldreomsorg till småföretagarnas vardag till kulturpolitik. 
– Jag tror att det kan finnas respekt och förståelse för att man faktiskt kan fatta beslut. Att stå rakryggad när det blåser och förklara och motivera.
Om man lyssnar på oppositionen så har LR anklagats för att sakna ödmjukhet och inte lyssna. Hur ser du på den kritiken?
– Du gör en omvärdering, och det är klart att med facit i hand efter fyra år så kan man konstatera att man kunde gjort saker på andra sätt. Det är alltid lätt att vara efterklok. Jag har också suttit i opposition, det är en del av diskussionen att LR inte lyssnar och att man uppfattar LR som maktfullkomlig.
Samtidigt menar hon att oppositionen inte kommit med egna förslag som motvikt till LR:s.
– Jag tycker inte det har varit speciellt konstruktivt. De som sitter vid makten ska granskas och i princip hudflängas. Det är oppositionens roll att kritisera, men det är också oppositionens roll att komma med alternativa lösningar. Av det jag har sett hittills så finns det väldigt lite alternativa lösningar. 
Hårda fajter
Katrin Sjögren beskriver mandatperioden som tuffa fyra år med ”hårda duster och fajter”. Men hon säger samtidigt att regeringen aldrig varit nära att falla.
Inte ens i frågan om vårfågeljakten?
– Nej, det var en knepig fråga, men inte var det nära att LR skulle falla, det var det inte.
Nu ska du och Liberalerna presentera nya idéer inför kommande mandatperiod. Riskerar du inte att ständigt mötas av frågan ”varför har du inte redan gjort det”?
– Men samhället blir inte färdigt. Vissa saker tar lång tid. Jag tänkte när vi i Liberalerna skulle skriva valprogrammet att ”oj, vi har ju haft makten”. Men det dyker upp nya frågeställningar hela tiden och nya utvecklingsmöjligheter. Vi är inte färdiga, långt ifrån. Vi vill vara en tongivande röst i den åländska politiken.
Sakpolitik avgör
Efter valet ska en ny regering bildas. Katrin Sjögren vill, förstås, gärna stanna vid makten.
Hur ser du på samarbetet efter valet?
– Jag tror att vi kommer att se på det på samma vis som efter förra valet. Det är sakpolitiken som är överhängande. Vad vill man göra? Vill man vara med och utveckla Åland? 
Centern har lovat att riva upp era två största reformer, kortrutten och kommunreformen, om de bildar regering efter valet. Hur ser du på det?
– Jag tror inte på att backa sig in i framtiden. Blir det så att Centern blir regeringsbildare ska jag med stort intresse och med stort allvar gå tillsammans med mina kollegor och höra på hur de tänker tackla de här stora frågorna. För de kommer inte att försvinna efter valet. Inte behovet av en förändrad kommunstruktur, och inte behovet av investeringar och minskat budgetslitage i skärgårdstrafiken.
När det gäller kommunreformen finns ju en risk att den faller efter rättslig prövning i och med att Högsta domstolen slog fast att alla kommuners fullmäktigen måste godkänna samgångsavtalen. Kommer det finnas behov av att justera lagen efter valet?
– Nu har vi en lagstiftning som stipulerar fyra kommuner. Det bud som vi liberaler har haft är att vi ska göra allt för att vara lösningsorienterade och konstruktiva ute på kommunfältet. Vi ska göra allt för att få till stånd samgångsavtal där ingen kommun känner sig överkörd.
Samtidigt strular ni till frågan i och med att ni går till val med budskapet att ni vill ha bara två kommuner?
– Vi har sagt att det vi gjort är steg nummer ett. Är det så att saker fallerar så är vi beredda att pröva två kommuner. Det är vår långsiktiga version, kan man säga. 
I den andra frågan, kortrutten, menar Katrin Sjögren att LR gjort vad den förra regeringen lade grunden för.
– Kortrutten togs fram under förra mandatperioden, en generalplan för hela skärgårdstrafiken. Det vi gjorde var att vi fullföljde det som fanns i planerna, vi plockade ut det som betalade sig först. Vi minskar budgetslitaget med tre miljoner per år, mycket pengar som kan gå till utbildning och ÅHS.
Slopa kravet på svenska
Ett annat av Liberalernas vallöften är att luckra upp näringsrätten. Främst genom att ta bort kravet på att styrelser i bolag ska bestå av minst två tredjedelar ålänningar.
– Vi ser att våra företag behöver spetskompetens i sina ledningar. Vi ser förstås gärna att det är ålänningar, men det finns företag som behöver synnerligen spetsig kompetens som inte alltid finns på Åland. Bakom det här har du också ägandet, och där är det riktigt viktigt att det är åländskt ägande.
Liberalerna vill också lätta på regelverket kring språk i näringsrätten.
– Utan tvekan ska språket mot brukarna, ålänningarna, vara svenska. Men vad man har för internt språk tycker vi inte ska vara något politiker ska lägga sig i. Vi vet ju att vi har företag som har engelska som internt språk i dag.
Katrin Sjögren tror att äldreomsorgen både kommer att få betydelse i valrörelsen och bli en av de större frågorna under kommande mandatperiod.
– Det finns mycket att göra när det gäller äldreomsorgen. Det är en kommunal behörighet, men jag skulle gärna se, kalla det samarbete eller något annat, att vi får en övergripande plan när det gäller äldreomsorgen på Åland. 
Utmanas av HI
Miljöpolitiken ligger Liberalernas ordförande nära, och hon har knappt missat en chans att framhålla LR:s arbete med den så kallade Hållbarhetsagendan som syftar till att göra landskapet just hållbart. Samtidigt utmanas Liberalerna i valet av Hållbart initiativ i de frågorna.
Finns det en risk att ni blir utkonkurrerade och förlorar röster till HI?
– Det är helt klart en risk. Och det är väl lite ödets ironi att de partier som har en rejäl miljöpolitik kan utmanövreras. Samtidigt som jag kan tycka personligen att det är bra att det kommer en blåslampa. Men det gäller bara att leverera trovärdig miljöpolitik.
– Det som jag också ser är den stora faran med klimat- och miljöpolitik är att det också blir så polariserat. Du ser att det finns flygskam, barnskam och köttskam. Minsta lilla sak man gör blir fel. Och så finns det klimatförnekare som tycker att man inte ska göra något. Det kan skymma sikten, i stället för att man går framåt i miljöarbetet.
 
10 miljoner ett krav
En stor del av Katrin Sjögrens arbetstid de senaste fyra åren har handlat om revisionen av självstyrelselagen. Just nu ligger ett förslag till nytt ekonomiskt system hos riksdagen och lagtinget att ta beslut om. Lantrådet säger att de stora partierna i lagtinget, inklusive hennes eget, är överens om att de 10 miljoner som regeringen Sipilä lovade i höjd klumpsumma måste infrias för att Åland ska godkänna förslaget. 
Sedan kommer den ”stora” revisionen. Var tycker du att de nya förhandlingarna ska starta, där de föll förra hösten eller med Ålandskommitténs förslag?
– Faller ekonomidelen på plats så ser jag fortsättningen från där vi slutade. Det är en total modernisering av självstyrelsen, men det finns fortfarande frågor som måste lösas politiskt. Det kan också vara så att man måste börja från början.
En timmes intervjutid är över. Katrin Sjögren ska fortsätta med sina lantrådsuppgifter. Hon säger att hennes partikamrater har förståelse för att hon inte kan driva valkampanj på heltid när det fortfarande finns saker att sköta i LR:
– De har förståelse för att jag har ansvaret för LR några veckor till och det är min prioritet nummer ett.
Obesvarad ännu några veckor är frågan om hon blir kvar också efter valet.
 
 
Stora politiska händelser där Liberalerna varit inblandade:
Första fajten
Redan någon vecka efter regeringsbildningen kom första interna fajten. Mats Perämaa (Lib) kritiserade Camilla Gunell (S) för att hon sagt att hon inte kunde försvara vårfågeljakten. På Facebook skrev han att han tänker försvara jakten med all energi han har.
Folkomröstningen
När Katrin Sjögrens regering presenterar sitt regeringsprogram är kommunreformen en av de stora frågorna. På presskonferensen utlovas en folkomröstning om reformen. Det löftet sviker senare landskapsregeringen och genomför i stället en enkät.
 
Stålbadet
När finansminister Mats Perämaa lade fram sin första budget 2016 var mandatperiodens mantra tydligt – sparsamhet. Kommunerna och ÅHS fick sparbeting. ”Nu dras svångremmen åt” var rubriken på Ålandstidningens förstasida.
Relationen till Helsingfors
Mycket av lantrådet Katrin Sjögrens tid har gått till förhandlingar med regeringen i Helsingfors. Men allt som oftast har löften slutat med ingenting. När statsminister Juha Sipilä (C) besökte Åland i september 2016 sade Sjögren ”han inser att Ålands förtroende är rubbat”.
Sprickan
När lagtinget skulle anta kommunreformslagen lade talman Gun-Mari Lindholm (MSÅ) ned sin röst, vilket ledde till slitningar mellan Liberalerna och Moderaterna. ”Inte behöver jag dölja för dig eller allmänheten att talmannens agerande tumlade till det i leden. Det är ett hårt slit att hålla ihop en regering, men vi fullföljer planen”, sade Katrin Sjögren till Ålandstidningen.
Vårdreformen
Finlands landskaps- och vårdreform har flera gånger varit en stridsfråga mellan landskapet och Finland. i november 2016 slog Katrin Sjögren larm om att reformen riskerade att gå ut över självstyrelsen. ”Självstyrelsen riskerar att stympas”, var hennes ord.
Misstroendehoten
Två gånger har regeringen Sjögren ställts inför misstroendeomröstningar i lagtinget. Två gånger har regeringen Sjögren överlevt. Dessutom uppmanade Harry Jansson (C) regeringen att avgå eftersom han menade att dess största reform, kommunreformen, föll i HD:s granskning.

Jonas Bladh

Hittat fel i texten? Skriv till oss