Sjöfart

Två gamla åländska färjor går till skrotning
Det är inte bara Ålandsfärjan som gjort sitt på sjön. Nu ska även två andra färjor med Ålandsanknytning huggas upp till skrot efter 45 år, forna Finlandia och Sally Albatross.
Den ena färjan är ett ovanligt olycksdrabbat fartyg som har seglat på Östersjön under namnen Viking Saga, Sally Albatross och Silja Opera. Hon byggdes på Wärtsiläs Åbovarv och togs i trafik på rutten Helsingfors–Stockholm i juni 1980 i par med systerfartyget Viking Song. De ersattes redan efter fem–sex år av Mariella och Olympia. Som Sally Albatross drabbades fartyget 1990 av en förödande brand under dockning på Finnboda varv i Stockholm.
Eld och vatten
Fartygets byggdes därefter om och förlängdes på varvet i Raumo och återkom i trafik som renodlat kryssningsfartyg 1992. I mars 1994 gick hon på grund utanför Porkala och var nära att sjunka. Efter reparationer i Helsingfors och Italien chartrades först hon av Norwegian Cruise Line och senare Star Cruises. Fartyget återvände 2002 till Östersjön under namnet Silja Opera.
Fyra år senare övertogs hon av Sea Containers med Nassau som hemmahamn. Sedan 2007 ägdes hon av cypriotiska Louis Cruise Line och seglade som Cristal i östra Medelhavet. Där ersatte hon ett annat åländskt fartyg, Sea Diamond, tidigare Birka Princess, som grundstötte och sjönk utanför Santorini.

Skrotas i Indien
För tio år döptes fartyget om till Celestyal Cristal, som sedan kolliderade med en oljetanker på väg från Mykonos till Istanbul. Till följd av pandemin lades hon upp och i april i år såldes hon till köpare i Mellanöstern och döptes om flera gånger. I maj strandade hon slutligen för upphuggning i Alang i västra Indien, känt som världens största begravningsplats för uttjänta fartyg.
Från sälar till Disney
Följande i tur till skrotning är enligt Automobilförbundets bil- och resemagasin Moottori den forna Silja-färjan Finlandia, som när den levererades till Effoa 1981 var världens största passagerarfärja med sina 166 meter. Finlandia var i nio år Siljas finländska flaggskepp på rutten Helsingfors–Stockholm.
Hon köptes 1990 av danska DFDS och var under 20 år i trafik på olika rutter mellan Danmark, Holland, England och Norge under namnet Queen of Scandinavia. Perioden rymmer också korta insatser som logementsfartyg, bland annat vid en storservice på Oskarshamns kärnkraftverk och för den danska polisen i Köpenhamn.
Blev rysk kryssare
Fartyget såldes 2010 till ryska St Peter Line och döptes till Princess Maria. Hon trafikerade i sex år mellan S:t Petersburg, Tallinn och Helsingfors under maltesisk flagg. Fartyget fungerade tillsammans med rederiets andra fartyg Princess Anastasia, tidigare Viking Lines Olympia, även som flytande hotell under olympiska vinterspelen i Sotji i februari 2014.
Rederiet övertogs 2016 av italienska Moby Lines och fartyget döptes till Moby Dada samt målades i rött och blått med Disney-figurer. Med Neapel som hemmahamn har hon trafikerat mellan Nice och Bastia på Korsika. 2017 hyrdes färjan ut som hotell till polisen i Barcelona i samband med folkomröstningen om självständighet för Katalonien.
I våras meddelade rederiet att hon sålts till Turkiet för skrotning och fartyget fick då maltesisk flagg. Efter två månader vid kaj i Livorno anlände hon den 4 juni till Aliaga utanför Izmir för upphuggning.