Under den extrainsatta presskonferensen klockan 19 på lördagen bekräftar myndigheterna att Åland nu har två fall av corona. Personerna har båda varit ute och rest, men de har ingen koppling till varandra. Se sändningen här.

Nu inleds dagens extrainsatta presskonferens. På plats finns lantrådet Veronica Thörnroos (C), landskapsläkaren Knut Lönnroth och hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen.

– Vi har ett förändrat läge på Åland. Två konstaterade fall, säger lantrådet.

70 personer har lämnat prov. Två av dessa har under lördagen konstaterats positiva. Åtta svar väntar man fortfarande på medan resten har varit negativa.

Knuth Lönnroth: Det handlar om två yngre personer. Båda har rest utanför Åland, men de har ingen anknytning till varandra.

Smittskyddspårning har inletts. Smittskyddslagen gäller. Personer som har varit i nära kontakt med de sjuka ska inte ha sociala kontakter utöver med nära anhöriga.

Det finns i nuläget ingen anledning att göra smittspårning bland hälso- och sjukvårdspersonal, säger man.

Knut Lönnroth: Vi får anta att personerna smittats utanför Åland.

Han understryker att alla ska ta de direktiv som gått ut tidigare på allvar.

Jeanette Pajunen säger att det var väntat att den här situationen skulle uppkomma.
– Inga riktlinjer har ändrat. Allt fortsätter som förut med coronatelefonen och -mottagningen.

– Det viktigaste nu är att alla tar situationen på allvar och följer direktiven så att vi håller vår personal frisk och har möjlighet att ta hand om dem som insjuknar. Det finns ingen anledning att nu vara orolig trots att vi har två bekräftade fall, säger Pajunen.

De två sjuka personerna är isolerade i sina hem. De bedöms alltså inte vara i behov av vård på sjukhus.

Knut Lönnroth säger att man inte går ut med detaljer kring smittspårningen och var personerna rört sig innan de fick beskedet.

ÅHS skickar i nuläget alla prov till Åbo. Därifrån får man väldigt snabbt svar på testerna.

LR kommer inte att kalla till pressinformation vid varje nytt bekräftat fall. Det säger lantrådet.

LR:s informationstelefon kommer att vara öppen till klockan 22 i kväll, då man räknar att antalet frågor nu kan öka.

Vi kommer nu att se en ökning av antalet smittade, men i vilken takt är svårt att förutse, säger Knut Lönnroth. Han berättar vidare att provtagningen i de nu bekräftade fallen skedde under fredagen.

Nu avslutas presskonferensen. En ny hålls klockan 14 på söndagen.

Finland öppnar upp för turism från ett flertal länder, men Sverige är inte ett av dem – trots sjunkande siffror bland antalet insjuknade och sjunkande dödsfall.
– Svenska turister skulle definitivt medföra en risk med tanke på hur liten smittspridningen är i Finland, säger landskapsläkare Knut Lönnroth.

När ordinarie röntgenläkaren är på semester analyseras röntgenbilderna från mammografier i Åbo.
Enligt chefläkare Olli-Pekka Lehtonen innebär det här ingen försämring för patienterna.

Efter en lugn vår och start på sommaren är Folkhälsans seniorer glada att de äntligen får göra saker tillsammans igen. Sommarens första aktivitet är äventyrsgolf på Ångbåtsbryggan i Mariehamn.
– Det är så himla kul att vi får hitta på något igen, säger Erika Borenius-Kankkonen, koordinator för äldre och hälsa på Folkhälsan.

Tidigare i sommar flaggade man för en nyemission, detta eftersom myndigheterna krävde en egen insats av Eckerökoncernen för att beviljas statsgarantier. Nu beviljas man 10,8 miljoner euro, något som vd Björn Blomqvist kallar ”ett jättepositivt besked”.
– Men ännu kan vi inte lyfta pengarna, säger han.

Plasto nådde inte riktigt sitt mål om ett plusresultat 2019, men vd Bruno Carlson är ändå nöjd.
– Vi gjorde en rejäl resultatförbättring, säger han om det gångna året.

De flesta dagar avvisar gränsbevakningen några inresande från Sverige, vanligtvis för att de kommer på en renodlad semesterresa.
– Det finns förstås de som ifrågasätter, men i huvudsak går det smidigt till, säger Mikael Eriksson på gränsbevakningen.

Landskapsregeringen bemöter Eriksson bygg Ab:s besvär gällande det avbrutna infrastrukturprojektet på Föglö. Byggfirman hävdar att avbrytandet görs på basen av en politisk agenda – LR nekar och säger att ekonomin ligger till grund för beslutet.
– Vi avbröt ju upphandlingen efter att coronakrisen slog till, säger infrastrukturminister Christian Wikström (Ob).

Simskola innebär att man är ute i alla väder, även när det regnar och blåser. Ålandstidningen besökte simskolan i Kvarnbo, Saltvik, och tog tempen.

Rederiaktiebolaget Eckerö beviljas statsborgen för lån om som mest 10,8 miljoner euro, meddelar den finska regeringen i eftermiddag.

Samfundsskatterna fördelas mellan kommunerna på ett i grunden riktigt sätt, men tillgängligheten borde bli bättre. Det anser landskapsregeringens arbetsgrupp i en ny rapport.
– Gruppens uppdrag var väldigt försiktigt formulerat. Jag hade gärna sett att vi kommit längre, säger Ålands kommunförbunds direktör Magnus Sandberg.

Det är fel att ta pengar från driftsbudgeten för att köra bort tjärasfalten. Det säger Gunnar Granlund (OCÅ) som reserverade sig mot infrastrukturnämndens beslut.

Jessy Eckerman (S) var ordförande i infrastrukturnämnden när Ålandsvägen byggdes om. Hon välkomna en granskning av ärendet, men säger att politiker måste kunna lita på att tjänstemännen kan sitt jobb.

Infrastrukturämndens ordförande Julia Birney (Lib) är inte främmande för att utreda ombyggnaden av Ålandsvägen, men just nu är inte rätt tillfälle, anser hon.
Hur man ska finansiera borförandet av tjärasfalten kan hon i dag inte svara på.

Fler nyheter