Jun Nagamori, Jeanette Pajunen och Knut Lönnroth.
Foto: Robert Jansson

Bild

Sjukvården kritisk till LR-nej mot munskydd

Knut Lönnroth säger att han har full respekt för att politiker behöver göra andra avvägningar än de som man gör i samarbetsgruppen.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen vid ÅHS är däremot mer kritisk till landskapsregeringens beslut.

Jeanette Pajunen anser att landskapsregeringen borde ha återinfört munskyddsrekommendationen.

– Vi har en patient med covid-19 som vårdas på sjukhuset, vi har för övrigt en ganska ordentlig belastning på medicinavdelningen och vi har en riktigt stark belastning på vår intensivvårdsavdelning. I dag har vi haft fullt där och vi har förberett planeringen för att ha patienter på så kallad överplats, säger hon.

I Finland, som man samarbetar med kring pandemin, ser situationen inte heller lysande ut, enligt Jeanette Pajunen.

– Det är ganska kaotiskt där med intensivvårdsplatserna för tillfället. Man avbokar mycket operationer för att få en extra buffert för intensivvårdsavdelningarna. Vi har inte ännu avbokat några operationer på grund av det här, men vi överväger dagligdags hur situationen ser ut.

Ökande samhällssmitta

Enligt ansvarig smittskyddsläkare Jun Nagamori hade ÅHS förrförra veckan en uppklarningsprocent på 90 procent. Man kunde alltså smittspåra de flesta av den veckans 21 fall av covid-19.

– Förra veckan såg det lite värre ut vad gäller samhällssmittofall. Vi hade en uppklarningsprocent på omkring 60 procent, säger han.

Jeanette Pajunen tar fasta på det.

– Det är just det här med det ökande antalet fall som vi inte vet var de har sin början, samhällssmittan, som oroar oss. Vi skulle väldigt gärna ha sett att man nu skulle ha gått in för den lättaste delen av hela paketet av rekommendationer, alltså munskydden, säger hon.

Han säger att hon känner att hon behöver lyfta detta från ÅHS sida.

– Jag har inte tidigare haft ett likadant behov, men vi behöver stävja det som går att stävja. Vi har en belastning på sjukvården som vi sällan har.

– Vi vet också att det väldigt fort förändras hur många patienter vi har på intensivvårdsavdelningen. Det här var en sak som vi tycker att man kunde ha gått in för utan att det hade varit en så stor sak för samhället.

Knut Lönnroth påminner nu om vikten av att hålla avstånd och ha en god handhygien

– Om vi kan gå tillbaka till det som alla var så otroligt duktiga på under en längre period. Och under en period, tills vi ser hur detta utvecklar sig, låta bli att ta i hand igen, säger han.

Hittat fel i texten? Skriv till oss