Yvonne Österlund har samtyckt till att förflyttas från tjänsten som avdelningschef vid infrastrukturavdelningen för att i stället få en nyinrättad tjänst som senior samhällsbyggnadsingenjör.
Den nya tjänsten, som har skapats genom ombildning av en vakant tjänst med en lönenivå på 4.200 euro, är placerad vid avdelningens allmänna byrå.
Eftersom beslutet berör en avdelningschef är det lantrådet Veronica Thörnroos (C) som fattat det.
Beslutet motiveras med arbetsuppgifterna inom samhällsbyggnad, samhällsteknik och miljöteknik fortsätter att öka väsentligt, det på grund av den gröna omställningen, digitaliseringen och projektet med havsbaserad vindkraft: ”Inom verksamhetsområdet finns inte tillräckliga ingenjörsresurser eller allokerade resurser”. Yvonne Österlund har en gedigen erfarenhet och kan driva dessa frågor vidare, enligt beslutet.
Naturligt steg
Veronica Thörnroos var upptagen med möten i Helsingfors i går och hänvisar i stället frågorna kring ärendet till infrastrukturminister Christian Wikström.
Han säger i sin tur att det är naturligt att människor någon gång i sin yrkeskarriär vill engagera sig i något nytt.
– Så har Yvonne i alla fall motiverat det när vi pratat med varandra om det här.
Var det hennes initiativ att sluta som avdelningschef eller kom det ovanifrån?
– Jag skulle säga att hon uttryckt ett intresse för att få vara mer konkret engagerad i utvecklingsfrågorna vi har i landskapet. Vi håller på med flera viktiga projekt, vindkraftsprojektet är ett exempel. Som avdelningschef, där personalärendena tar mycket tid, kan man inte vara engagerad i de här projekten på det sättet som Yvonne vill. Hon är intelligent och bidrar till förvaltningen, så jag tycker det är bra att hon stannar kvar.
I sin nya roll ska Yvonne Österlund även vara med och leda och dra projekt.
– Med hennes bakgrund och kompetens passar det henne väldigt bra.
Effektivitetsrevision
Ålandstidningen berättade nyligen att landskapsrevisionen, i sin effektivitetsrevision av infrastrukturavdelningen, framför att ledarskapet på flera punkter inte fungerat på avdelningen. De resultat som levereras åstadkoms ”underifrån”, av kunniga tjänstemän, enligt revisionen. Organisationen borde inte tillåtas bli för chefstung, i stället borde prioriteringen ligga på att anställa kunniga ingenjörer, skriver revisorn.
Förflyttningen har inte med effektivitetsrevisionen att göra?
– Jag säger som jag har sagt att det här är något jag och Yvonne har diskuterat under de tre år jag varit här. Nu är det ett lämpligt tillfälle att göra den här förändringen, säger Christian Wikström.
Så hade hon velat vara kvar som avdelningschef hade hon kunnat det?
– Ja, det tycker jag. Det här är inte något vi tvingat henne till.
Den vakanta tjänst som nu ombildas till Yvonne Österlunds nya tjänst skapades för att avlasta avdelningschefen. Behöver man se över chefsjobbet?
– Vi har för chefstjänsterna övergått till visstidsanställningar med avtalslön, så visst kommer vi i samband med det här också att se över rollerna.
Ska utlysas
När det gäller mer förvaltningstekniska frågor, och även lönefrågan, hänvisar Christian Wikström till förvaltningschef John Eriksson. Ålandstidningen har sökt honom för en kommentar.
Klart är i alla fall att ett personligt förflyttningstillägg på drygt 1.400 euro per kalendermånad ska betalas ut till Yvonne Österlund. Ett sådant är enligt tjänstemannakollektivavtalet aktuellt när lönen på den nya tjänsten är lägre än den gamla. Tillägget består av skillnaden mellan lönerna.
Den tidigare tjänsten som avdelningschef vid infrastrukturavdelningen har dragits in och en ny tjänst har inrättats. Den ska nu utlysas.