Genom det gemensamma bolaget ska Åland bli ett testområde för BizLabs teknik. Sedan är planen att expandera på den finska marknaden, enligt BizLabs vd Magnus Hansson och Ålandstidningen vd Daniel Dahlén.
Foto: Daniel Eriksson

Bild

BizLab vill ta AI till Åland

Det svenska teknikbolaget BizLab Analytics och Ålandstidningen har inlett ett samarbete för lansering av BizLabs nya AI-tjänster på Åland och i Finland.

– Det är en väldigt intressant teknik, som ger ett mervärde för kunden, säger Ålandstidningens vd Daniel Dahlén.

Med BizLabs AI-teknik för digitala skärmar går det att styra annonseringen på skärmarna efter personerna som passerar och tittar på dem. Idén föddes ur de olika sätt som det går att köpa reklam på webben, säger BizLabs vd Magnus Hansson.

– Där kan man välja exakt om man vill nå exempelvis en kvinna i en viss ålder eller personer som bor på en viss ort.

Men när det gäller butiksreklam har metoderna för att bedöma vilka som nås av en annonsering varit mer trubbiga. För annonseringen på skärmar tar man till exempel betalt utgående från uppskattningar om hur många man tror passerar skylten.

– Det känns förlegat, säger Magnus Hansson.

AI-styrd annonsering

Företagets AI-teknik för digitala skärmar kan, med hjälp av en sensor, identifiera hur många som passerar skylten, deras kön och ålder samt även bedöma vilka som faktiskt tittar på skylten och vilka som inte gör det. Man behöver därmed inte gissa längre, enligt Magnus Hansson.

– Det är hela grundidén. Sedan går det att göra fler saker kring det, som att styra annonseringen efter sådant som tiden på dagen, vädret eller om man har en kundvagn med sig.

Budskapet kan också anpassas efter kunden som tittar på det, säger Magnus Hansson och nämner produkten Dubbeldusch och målgruppen män i åldern 50 plus som ett exempel på sådan AI-styrd annonsering.

Ett annat sätt att använda tekniken är att ha en ”spellista” med annonser och samtidigt notera vilka som tittar på dem och hur länge.

– Då går man från att gissa till att veta.

Vill ta AI till Åland

Ålandstidningen och BizLab har nu tecknat ett avtal om ett gemensamt bolag för konceptet på Åland och i Finland.

– Det är ett sätt för Ålandstidningen att expandera, säger Daniel Dahlén.

Förhoppningen är att kunna rulla ut skärmarna i början av hösten, säger han.

– Dels är det en väldigt intressant teknik som ger ett mervärde för kunden, dels ser vi vikten av data i framtidens annonsaffärer. Men det kanske mest intressanta är att detta är helt nytt, säger han.

Magnus Hansson har för egen del vistats mycket på Åland.

– Jag ser Åland som det bästa läget för att utveckla ny teknik och för att få en bra återkoppling kring funktionerna. Åland är också en intressant marknad eftersom det inte finns så många digitala skärmar där i dag. Vi vill ta AI till Åland och sedan vidare till Finland, säger han.

 

Hittat fel i texten? Skriv till oss