IFK Mariehamn är obesegrade i fyra raka matcher. Faktum är att senaste förlusten i ligan kom den 20 juli och det hemma mot söndagens motståndare RoPS. I Rovaniemi har de grönvita – om man exkluderar fjolårets fadäs i finska cupen – dock ett minst sagt smickrande facit. Inte sedan maj 2008 har laget förlorat där.

– Jag har egentligen aldrig varit någon hästmänniska, berättar Robert Ekström samtidigt som han kör av Rosella med sin vita hästbil på väg mot något av det största han varit med om.
– Eller, nu är man väl det. Men vad jag menar är att det inte var något medfött. Jag höll ju på med bilar jag.
En dag för ungefär 20 år sedan bestämde sig den motorintresserade lantbrukaren för att bli travtränare.
I en travbutik i Värmland införskaffade han sig en vinterkeps och en sele.
– Sedan sade jag till min fru Pia att jag tänkte köpa häst. Hon trodde jag var ”kållig” på riktigt.

I morgondagens tidning publicerar vi ett heltäckande reportage om Jeppas Maxi och Robert Ekströms gemensamma resa mot det karriärmässigt största de varit med om: Jubileumspokalen på Solvalla. Här bjuder vi er på en liten filmsnutt som aptitretare.

Robert och Pia Ekström, Jeppas Maxi, Torbjörn Jansson, ja hela Åland kan vara stolta. Trots att det denna gång Inte räckte det till stod Jeppas Maxi ändå för en fenomenal insats i kvällens stenhårda miljonlopp Jubileumspokalen på Solvalla.
– Det har varit helt fantastiskt ändå. Han fick en otroligt tuff resa och lyckas fälla flera på slutet, säger Robert Ekström.

FC Åland hade en lång rad med segrar inför onsdagens derby hemma mot Jomala IK. Men den trenden bröts och de tre viktiga poängen följde i stället med bortalaget hem till Jomala.

Ett åländskt deltagande i något av de 20-talet internationella grupp 1-lopp som varje år går av stapeln i Sverige är nästintill unikt. I kväll går Gottbys stolthet, Jeppas Maxi, ut i Jubileumspokalen på Solvalla där han ställs mot några av världens absolut bästa femåringar.
För Pia och Robert Ekström vid Stall Jeppas blir upplevelsen något utöver det vanliga.
– Det är klart att tankarna rullar runt lite. Det här blir ju det största man varit med om, säger Robert Ekström.

FC Åland drömmer fortsättningsvis om uppflyttning medan bottenlaget Jomala IK kämpar för sin överlevnad. I morgon möts de två antagonisterna i ett lokalderby som ser ut att kunna bjuda på det mesta. Förutom att botten ställs mot toppen, att David spelar mot Goliat, så står hjälten från förra derbyt, Ekhiabhi Okodugha, redo att sänka sitt gamla lag.
– Vi har stor respekt för FC Åland, men laget är inte omöjligt att slå, säger JIK:s tränare Lennart Holmström.

Trots en man utvisad tidigt i matchen blev det storseger för FC Åland då man gästade tabelljumbon Lieto på bortaplan. Därmed fortsätter laget som tabelltvåa.

I helgen gick tävlingen Esbo Challenge tähtikisat. Tävlingen var en landslagsgranskning inför Finnkampen senare i år och för Hanna Wiss blev det en mycket lyckad helg.

Årets hittills viktigaste match slutade i nederlag. IFK Mariehamn tar sig inte vidare till cupfinal den här gången heller.

Åland United avslutade Europaäventyret med förlust mot hemmalaget Sarajevo med 1-0.

För tredje gången den här säsongen besegrade IFK Mariehamn VPS på planen. I går var det Josef Ibrahim som blev grönvit matchhjälte då han satte matchens enda mål med en kanon efter en knapp halvtimmes spel.

I kväll möter IFK Mariehamn VPS för tredje gången i årets Tipsliga. Och alla grönvita supportrar kan andas ut. Anfallsstjärnan Luis Solignac spelar för grönvitt resten av säsongen.

Snart är det åter igen dags för årets match, den mellan DUV och IFK Mariehamn. Detta år får de grönvita se upp då några av DUV:s stjärnor ligger i hårdträning.
Ålandstidningen tog tillfället i akt och träffade 22-åriga Hilda Gustafsson, som ligger bakom årets kanske härligaste träningsgrupp.

Fler nyheter