Cynthia Uwak blev stor matchhjälte för sitt Åland United när hon i dag först gjorde 0–1 och sedan satte avgörande 1–2 i den 93:e matchminuten borta mot Kokkola F10.

Åländske Jonas Haglund går starkt i helgens Finnish Open vid Nordcenter golfbana och bakom succén ligger ett greppbyte.
– Det var ett litet risktagande, men så här långt har det fallit väl ut, säger Jonas Haglund, som inte planerar att byta bort sitt nya grepp i första taget.

Den åländska kvartetten med skeppare Markus Rönnberg i spetsen, som denna vecka representerat Finland i junior-VM i matchrace, är utslagna. Efter sju segrar och åtta förluster i Round Robin står det klart att det inte räcker till kvartsfinal.
– Lite besviken är man ju. Speciellt då vi kom nia och åtta gick vidare, säger Markus Rönnberg.

Efter en lång och framgångsrik karriär har Ålands egen innebandykung Hannes Öhman lagt klubban på hyllan. Samtidigt står nu 20-årige Mathias Engström redo att lämna Våsc för svenska division 1-klubben IBF Borlänge.
– Det skulle vara en dröm att någon gång få spela i Svenska superligan (SSL), säger ålänningen.

Den åländska publiken fick slutligen njuta av en hemmaseger på Ålandstravet i dag och det när Ulf Erikssons femåriga Qvintette passerade mållinjen först i det avslutande V5-loppet. Det på nya banrekordet 1.12,5 över 1.640 meter autostart.
– Farsan förutspådde det här tidigare i dag då han sade till mig att: ”i dag kör du på nytt banrekord”, säger Ulf Eriksson, som satt i sulkyn.

När den finske catchdrivern Mika Forss för andra gången i karriären gästade Ålandstravet bjöd han på stor show. Från startspår sex bakom bilen med tre olika hästar stod han för ett hat trick när han vann i samtliga sina starter.
– Vi kommer nog att ses här på Åland igen, säger han och ler brett.

Efter att ha varit utleasad i mer än fem år är det 13 år gamla åländska kallblodet tillbaka där allting en gång började: hos ägaren och uppfödaren Stefan Karlsson i Sund. I dag gjorde familjehästen tävlingscomeback i den nygamla regin, med Stefan Karlssons dotter Mari Stefansdotter som tränare och med dotterdottern Timjan Åkerholm i sulkyn.

När den årliga Eckerö Rallysprint i helgen avgörs i Ytterby är 54 bilar från Sverige, Finland och Åland anmälda till tävlingen.
– Det är väldigt många. Flera än det brukar vara, säger kartläsaren Tage Andersson, som tillsammans med föraren Dick Larsson vunnit rallysprinten hela 15 gånger.

Ålandstravet, som i många år har eftersökt kompletterande faciliteter för sin publik, inviger i dag sin nya publikplats. I och med att projektet är ett samarbete där även Paf ingår kommer det förutom sittplatser och servering även att finnas totomater. Men det först i framtiden då leveransen dröjer.
– Förhoppningsvis har de installerats till nästa tävling, säger Ålandstravets sportchef Ulrika Björlin, som hoppas att den nya publikplatsen blir en succé.

Den åländske sprintern Mats Boman, som det senaste året dragits med skadebekymmer, gjorde i samband med de åländska mästerskapen tävlingscomeback. Efter 22,50 på 200 meter i går avverkade han så i kväll 100 meter på segertiden 11,25. Efter loppet tog han i samråd med tränaren Frank Ottesen beslutet att inte anmäla sig till FM.
– Man måste springa under elva sekunder för att komma någon vart, säger Mats Boman.

Det var många enmans-uppvisningar under den första dagens ÅM-tävlingar i friidrott. Ove Lehto firade med att ta sitt 25:e raka ÅM-guld i kula.

Det åländska division 3-laget var nära att stå för en riktig praktskräll när man i kväll ledde med både 1–0 och 2–1 i ÅM-finalen mot IFK Mariehamn. Men ligalaget kunde slutligen reda ut situationen och återigen titulera sig mästare.

Efter många månaders skadefrånvaro är Åland Uniteds Marianna Tolvanen äntligen tillbaka. Med 20 minuter kvar av en redan avgjord ÅM-final mellan nämnda ÅU och IFK Mariehamn fick hon hoppa in och nu blickar en glad Tolvanen framåt.
– Det var så fantastiskt härligt, men nu är jag helt slut, säger hon och skrattar.

Skeppare Staffan Lindberg och hans team lämnade Polen och helgens kvaltävling, Kamien Match Race, som vinnare. Det innebär att de åländska seglarna nu är klara för Sopot Match Race i slutet av juli.
– Det ska bli riktigt roligt, säger en spänd Markus Rönnberg, som nu står redo för sin första världscuptävling.

Fler nyheter