Helgens Åland Summer Games i hoppning hoppas bli ett återkommande evenemang. Ett 60-tal ekipage från både väst och öst gör upp i den första upplagan med start på förmiddagen idag.
– Det är åländska ryttare i alla klasser, säger Anci Blomster i tävlingsledningen.

18-årige Simon Jansson tog sig till final på 400 meter efter torsdagens försöksheat i FM-tävlingarna i Vasa.

Snart börjar allvaret. IFK Mariehamn har lämnat gärdsgårdsserien för division 3 och siktar direkt på att ta sig till Alltrean.
–Ett rimligt mål med tanke på förutsättningarna, säger IFK:s tränare Rein Metsik då laget gick på is på onsdagskvällen.

18-årige Simon Jansson gör sin seniordebut i ett utomhus-FM på torsdag då 400 meter står på programmet i Kalevan Kisat i Kuopio.
– Det kommer nog att krävas ett pers för en finalplats, spår han.

27-årige Marcus Friberg Carlsson är på Åland för att provspela tillsammans med IFK Mariehamns hockeyherrar.

Med 13 år på nacken och 161 starter i bagaget befinner sig det åländska kallblodet Sundets Zeb i karriärens absoluta slutskede. Men än är det inte över och på lördag gör valacken sin 162:a start och det inför ögonen på över 20.000 personer.
–Det är klart det känns lite pirrigt, säger 19-åriga Timjan Åkerholm, som nu står redo för sitt livs lopp som ryttare.-

Långdistansaren Johanna Bäcklund väljer SM i Umeå framför FM i Kuopio nu när det vankas mästerskapshelg efter nästan två års frånvaro från tävlingsbanan.
– Det blir lite enklare så här, säger sen Sverigebosatta 29-åringen som reser med sin ettårige son.

När världsmästerskapen i träskfotboll i mitten av juli avgjordes i norra Finland fanns fyra ålänningar på plats. I och med att planerna denna sommar var betydligt torrare än i fjol sjönk man ”bara” ner till knäna i år, berättar Thomas Sandell.
– I fjol kunde man sjunka ner ända till midjan.

Sporadiska träningar och en amatörsmässig verksamhet i skymundan är för Kickboxing Åland snart ett minne blott. I höst ansluter undergruppen sig till det nationella förbundet och kickar därmed i gång sin verksamhet på allvar.
– Från den finska sidan har man visat ett stort intresse. Det här ger oss mycket mera möjligheter, säger tränaren Kim Gylling.

Det var en känslomässigt rörd och framför allt stolt matchhjälte i Jani Lyyski som Ålandstidningen nådde efter att de grönvita i kväll avgjort sent borta mot VPS.
– Jag har aldrig spelat i en förening som jobbat så hårt och stått samman när det blåser som IFK nu har gjort, säger han.

Cynthia Uwak blev stor matchhjälte för sitt Åland United när hon i dag först gjorde 0–1 och sedan satte avgörande 1–2 i den 93:e matchminuten borta mot Merilappi United.

Åländske Jonas Haglund går starkt i helgens Finnish Open vid Nordcenter golfbana och bakom succén ligger ett greppbyte.
– Det var ett litet risktagande, men så här långt har det fallit väl ut, säger Jonas Haglund, som inte planerar att byta bort sitt nya grepp i första taget.

Den åländska kvartetten med skeppare Markus Rönnberg i spetsen, som denna vecka representerat Finland i junior-VM i matchrace, är utslagna. Efter sju segrar och åtta förluster i Round Robin står det klart att det inte räcker till kvartsfinal.
– Lite besviken är man ju. Speciellt då vi kom nia och åtta gick vidare, säger Markus Rönnberg.

Efter en lång och framgångsrik karriär har Ålands egen innebandykung Hannes Öhman lagt klubban på hyllan. Samtidigt står nu 20-årige Mathias Engström redo att lämna Våsc för svenska division 1-klubben IBF Borlänge.
– Det skulle vara en dröm att någon gång få spela i Svenska superligan (SSL), säger ålänningen.

Fler nyheter