I juli ställer danska Susanne Theas ut experimentella konstverk på Galleri Skarpans. De drömska motiven med historiska referenser är främst framtagna med tekniken kopparetsning.

På vindsvåningen i skeppargården Pellas ställer Jonas Wilén ut sexton nyskapade målningar på temat ”Falling sensation”. Utställningen pågår hela sommaren och utmanar de traditionella skeppsporträttens uttryck.

Galleri Berghäll på Föglö firar 10-årsjubileum med tre utställningar. Betong, textil, tonsatta dikter och akrylmålningar finns bland annat att uppleva i det vackert belägna galleriet. Verksamhetsledare Kjell Ekström ställer också själv ut nya konstverk.

Han dödar sina huvudkaraktärer för att hålla läsarna på helspänn. Men han tycker synd om skådespelarna som blir arbetslösa.
Det berättar Game of Thronesförfattaren George RR Martin i en intervju med Ålandstidningen.

Den treögda järnkorpen som vakar i Alandicas foajé är skapad av Johan Karlsson och ingen annan.
– Först tänkte jag göra en drake, men de blir så fåniga när de är för små, berättar konstnären.

Jublet steg när hedersgästen George RR Martin - författaren bakom Game of Thrones, presenterades på Alandicas stora scen.
Klockan 16 i dag startade den av många så efterlängtade fantasykongressen Archipelacon.

Sommaridyllen bryts av kameror och mickar som riggats upp mitt ute i en skogsglänta. Men när första tagningen är igång och musiken börjar är det som att allting faller på plats.

Nu är det klart: i september börjar inspelningen av en långfilm om häxprocesserna på Åland.
Budgeten ligger på nästan tre miljoner euro och enligt producent Markku Flink är flera kända nordiska skådespelare klara.

I salen på Kastelholms slott har barnen fått ett egen rum. Här finns slottskläder och rustningar att prova, hemliga tittskåp att kika i och levande målningar.
–Allt är i barnens perspektiv, säger scenograf Sofia Romberg.

Tre män och inga kvinnor. Det kanske låter som vilket styrelsemöte som helst men det är ett skådespel om hur livet blev och om hur det borde ha blivit.
– Karaktärerna är saftiga, patetiska och humoristiska, säger skådespelaren Kris Gummerus

Att sätta sig in i någon annans verklighet var tanken bakom dagens konstperformance av Minna Öberg på Torggatan. Med ett dragspel i hand spelade hon "Vinden drar" som en vinkning till tiggarnas flyktiga tillvaro.

Det är stor entusiasm bland utställarna när det är dags att slå upp dörrarna för utställningen Sommarsalong 2015.

Minna Öberg ger en performance på Torggatan i morgon klockan 12.
Verket är starten för en större utställning kallad Identitatem, som visas i slutet av juni.

I går kväll var det världspremiär för Per-Ove Högnäs nya kortfilm ”Med trötte Teodor till Puttes kvarn”. En film om en nostalgisk bussresa och ett djärvt kvarnbygge.

Fler nyheter