Fem personer ingår i den musiknämnd som just utsett som expertstöd för landskapsregeringen och kulturdelegationen.

Christian Pleijel älskar öar och vill öka kunskapen om ösamhällen. Nu har han skrivit boken ”How to read an Island” (Hur man läser en ö).
–Det är en överblick av Europas tvåtusen små ösamhällen, en metod för hur man kan beskriva dem och en kärleksförklaring till öar och öbor, säger Christian Pleijel.

Samma dag som Mariehamns stadsbibliotek invigdes för exakt 25 år sedan, steg Camilla Jansson över tröskeln och inledde sin bana som biblioteksassistent.
–Jag tänkte att det var en otroligt vacker arbetsplats. Och det tycker jag än i dag, säger hon.

KörÅland gav en fin julkonsert med god eftersmak, tycker Ålandstidningens recensent.

Publiken får det gångna året summerat och kommer samtidigt att vika sig av skratt. Det lovar Östra Saltviks ungdomsförening som från och med den 5 januari ger ”Revyhallen” på Högtomt.

Lasse Eriksson har samlat föremål från färjor och fartyg i över trettio år. En bråkdel av dem visas nu upp i Lilla specialsalen på Ålands sjöfartsmuseum.
– Vi har försökt få en bra balans, alla rederier ska finnas med, säger han.

Torpeder, stormar och missfoster till fartyg är en del av innehållet i en ny bok om Gustaf Eriksons ångfartyg. Bo Limnell och Ralph E Sjöholm har genom korrespondensen mellan fartyg och redare fångat en epok i åländsk sjöfartshistoria.
– Den borde inte få glömmas bort, säger Bo Limnell.

Författaren bakom ”Låt den rätte komma in” John Ajvide Lindqvist kommer äntligen till litteraturdagarna i vår.
–Han är ett av de mest önskade namnen. Vi har försökt få hit honom i tio år, berättade projektledare Katarina Gäddnäs när hon presenterade festivalens författare.

I helgen hade filmatiseringen av Klas Östergrens klassiker ”Gentlemen” premiär.

Han kommer på sina berättelser i sömnen, och skriver ned dem när han vaknar.
Nu har han sammanställt dem i serieform, och det första albumet har precis landat i butikerna.

Vad får man om man blandar en blåsorkester med huvudsakligen storbandsjazz på repertoaren med en gospelkör?
Jag har ingen aning. Det blir, tja, annorlunda. Jättekonstigt. Och förstås alldeles underbart.

Parken Bois de Bologne i Paris, har historiskt en bakgrund av bland annat nattlig prostitution och brottslig verksamhet. Men så är det inte längre, för nu har parken utrustats med en kulturattraktion som kan tävla med de mest kända konstmuseerna i Europa.

”Låt folk skjuta som de vill. Det här är en tradition som ändå kommer att självdö småningom. Våra barn är ännu intresserade, men inte barnbarnen. De vill varken fara ut med vettarna eller äta sjöfågel.

Det ser ljust ut för den fortsatta konstnärligheten på Åland, att döma av treornas diplomarbeten på lyceets estetiska inriktning.

Fler nyheter