De flesta elever är inskrivna i någon församling men eleverna identifierar sig inte som religiösa. Bland annat det visar Josefin Sandells pro-gradu avhandling i religionsvetenskap vid Åbo Akademi där hon intervjuat åländska elever.

I september ställer svenske Bo Lundwall ut akvareller, giclée och litografier på Galleri Skarpans. Motiven utgörs av sjöfåglar och däggdjur med koppling till den åländska faunan.

”Får röras” står det på skyltar bredvid Imoon Söderlunds tavlor på Handicampen.
Tavlorna är målande med tjocka lager spackel och avsedda att upplevas händerna.

Just nu spelas den svensk-brittiska independencefilmen Eufemier in i Sundsskogarna.
Det är den fantastiska miljön som lockat hit produktionen, förklarar producent Anna Wrang, vars farmor är ålänning.

Inför årets Konstrunda nästa helg har de åländska konstnärerna sammanställt en liten tjuvstartsutställning med smakprov på vad de kommer att visa upp, på galleri Norra dörren.

Snart slår ett nytt konstgalleri upp portarna i Mariehamn. Bakom står Joakim Eriksson och första utställare är fotograf Susanna Eklund.

Filmatiseringen av Suzanne Ostens ”Flickan, mamman och demonerna” både börjar och slutar på Åland. Just nu filmas idylliska scener till en mörk spelfilm om omskakade barn, demoner och schizofreni.

Under de 30 år som Andre Janczak drivit Music Shop på Styrmansgatan har han hunnit se ett par generationer musiker växa upp. Nu går han snart i pension.
Han beskriver butiken som en gammeldags lanthandel för musik.

På lördag firas 150-åringen Julius Sundblom med stor sångfest på Torget. Ålands körer kraftsamlar.
På söndag hålls en minnesgudstjänst och världspremiär för den nygjorda filmen om honom.
Helgen går i Ålandskungens tecken.

Om att använda sig själv, sin egen kropp och andra identiteter i sitt skapande diskuterade konstnärerna Sanna Isabell och Melanie Orenius i tisdags under ledning av curator Julia Nyman.

Det är dags att sammanfatta Grönlandsprojektet, tycker Minna Öberg. Nu ställer hon ut slutresultatet av det konstnärliga arbete som inleddes med vistelsen i Nuuk för ett drygt år sedan.

I och med 150-årsjubilerandet av Julius Sundbloms födelse arbetar skådespelaren Jan-Erik Berglund och filmaren Kalle Wetterström med en dokumentär om hans liv.

I Fäktargubbens utställningslokal ställer textilkonsthantverkaren Hanna Wiik-Rosenqvist ut handtuftade textiler. Genom den unika tekniken skapar hon lekfulla hantverk med naturmotiv.

På ungdomsgården Uncan i Mariehamn pågick i går en omfattande audition inför höstens kommande långfilm ”Tyst kunskap”. Över 100 intresseanmälningar hade lämnats in och castingen löpte på i bra tempo.

Fler nyheter