I och med 150-årsjubilerandet av Julius Sundbloms födelse arbetar skådespelaren Jan-Erik Berglund och filmaren Kalle Wetterström med en dokumentär om hans liv.

I Fäktargubbens utställningslokal ställer textilkonsthantverkaren Hanna Wiik-Rosenqvist ut handtuftade textiler. Genom den unika tekniken skapar hon lekfulla hantverk med naturmotiv.

På ungdomsgården Uncan i Mariehamn pågick i går en omfattande audition inför höstens kommande långfilm ”Tyst kunskap”. Över 100 intresseanmälningar hade lämnats in och castingen löpte på i bra tempo.

Tommy Nilsson gillar den subtila känslan av att vara utomlands som han får av Åland. Och tycket var ömsesidigt. Solen sken och det var fullsatt framför scenen under uppträdandet.
– Det var fantastiskt roligt, säger Tommy Nilsson.

Fotografen Martin Nyberg ställer nu ut fjorton porträtt på Maxinge center. Han vill väcka reflektion kring livets mening och minska tabuet kring psykisk ohälsa.

I juli ställer danska Susanne Theas ut experimentella konstverk på Galleri Skarpans. De drömska motiven med historiska referenser är främst framtagna med tekniken kopparetsning.

På vindsvåningen i skeppargården Pellas ställer Jonas Wilén ut sexton nyskapade målningar på temat ”Falling sensation”. Utställningen pågår hela sommaren och utmanar de traditionella skeppsporträttens uttryck.

Galleri Berghäll på Föglö firar 10-årsjubileum med tre utställningar. Betong, textil, tonsatta dikter och akrylmålningar finns bland annat att uppleva i det vackert belägna galleriet. Verksamhetsledare Kjell Ekström ställer också själv ut nya konstverk.

Han dödar sina huvudkaraktärer för att hålla läsarna på helspänn. Men han tycker synd om skådespelarna som blir arbetslösa.
Det berättar Game of Thronesförfattaren George RR Martin i en intervju med Ålandstidningen.

Den treögda järnkorpen som vakar i Alandicas foajé är skapad av Johan Karlsson och ingen annan.
– Först tänkte jag göra en drake, men de blir så fåniga när de är för små, berättar konstnären.

Jublet steg när hedersgästen George RR Martin - författaren bakom Game of Thrones, presenterades på Alandicas stora scen.
Klockan 16 i dag startade den av många så efterlängtade fantasykongressen Archipelacon.

Sommaridyllen bryts av kameror och mickar som riggats upp mitt ute i en skogsglänta. Men när första tagningen är igång och musiken börjar är det som att allting faller på plats.

Nu är det klart: i september börjar inspelningen av en långfilm om häxprocesserna på Åland.
Budgeten ligger på nästan tre miljoner euro och enligt producent Markku Flink är flera kända nordiska skådespelare klara.

I salen på Kastelholms slott har barnen fått ett egen rum. Här finns slottskläder och rustningar att prova, hemliga tittskåp att kika i och levande målningar.
–Allt är i barnens perspektiv, säger scenograf Sofia Romberg.

Fler nyheter