I helgen har pjäsen om Eufemias liv nypremiär på Vikingalund på Kökar. Två föreställningar blir det. Därefter ger sig ensemblen ut på turné i Åbolands skärgård. Fyra nya skådespelare är med i år. Här berättar två av dem, Adam Ekberg och Oskar Karlström, om hur det är att hoppa in i ensemblen.

Den som händelsevis tänkte luta sig tillbaka och uppleva enriktad teater på Krogars i måndags hade kommit fel. Mischa Hammarnejd bjöd på en djupt filosofisk föreställning som krävde aktivt tänkande, medvetande, hela vägen.

Imoon Söderlund specialmålade tre tavlor till Pridefestivalens konstutställning på biblioteket.
Men hans konstnärliga huvudsysselsättning är annars arbetet med att få sitt första seriealbum utgivet.

Ett band med 40 folkmusiker från jordens alla hörn besöker Åland nästa vecka. De är här för att spela men också för att lära sig en åländsk låt att ta med sig på resten av turnén.

Det blir ett kärt återseende för alla 70-talister när kultbandet Electric Banana Band spelar på Rockoff på lördag.
35 år efter starten är det fortfarande originalbesättningen som spelar: Lasse Åberg, 74 år, Janne Schaffer, 68 år och Klasse Möllberg, 66 år.

I veckan ger Fantasikvartetten två konserter. En stråkkvartett kompletterad med oboe bestående av tre åländska och en svensk musiker.

Reklamfilmer, tv-serier, regisserande, filmande och manusskrivande- men framför allt skådespelande och ett stort teaterengagemang. Efter mer än tio år i branschen har Marc Svahnström ett brett CV att luta sig mot.

Emil din förgrymmade unge. Ja det välbekanta orden får man höra många gånger under föreställningen ”Emil i Lönneberga” på Stallhalla. Igenkänningsfaktorn är hög, antalet sånger många och hyssen avlöser varandra i rask takt. Men lite ojämnt blir det stundtals ändå.

En opera om rätt kön kallas denna opera, som bygger på en verklig historia, den om Maria Johansdotter från Föglö som flyttar till Stockholm 1702 och gör karriär som musiker under namnet Magnus Johansson.

Vad vore en jazzfestival utan storbandsafton med dans? Frågan har ett självklart svar.

Med bara fem dagar kvar till premiären av operan Magnus-Maria pågår nu ett intensivt finputsande inom ensemblen. På torsdagen berättade uppsättningens musiker om vad de tycker om musik och upplägg.

I Ålands nyaste utställningsrum på Storagatan 8 visar Ålands emigrantinstitut nu utställningen Örnarnas skuggor - Finland år 1812.
Det är en vandringsutställning som Pertti Hakala vid Riksarkivet i Helsingfors ställt samman.

Färgglatt och figurativt i kombination med abstrakt. Ralph Branders utställning bjuder på en blandning av nya verk. En del så nya att de fortfarande är våta.

Folkhumorn kallar Kökar kyrka för Peterskyrkan, eftersom dess omtyckte kyrkoherde Peter Karlsson är tillbaka. Nu har han lett Franciskusdagarna med bravur. Lennart Koskinen och Kent Danielsson, bilden, var två av de gästande prästerna.

Fler nyheter