På lördag är det premiär för pjäsen ”Doktor Glas” med Nicklas Lantz i huvudrollen och i regi av Vibeke Voigt.
– Det är en av världslitteraturens stora texter och jag har väntat på rätt skådespelare, säger regissören.

Åländske Håkan Sandbergs animerade barnkoncept Orkyns, som Ålandstidningen skrev om i april i år, har fått ett investeringslån på 45.000 euro från den finska fonden IPR.

Motivation för motion för både knopp och kropp erbjuder årets läskonditionsutmaning som dessutom utlyser en tävling i att ta inspirerande läs-selfie-bilder.

Stig Dreijer donerar en miljon euro till en ny fond som ska köpa in konst till stöd för att det åländska konstlivet.
– Jag gör det för att hylla min hustru Anna-Lenas livsverk och om det här faller väl ut är jag beredd att donera ytterligare en miljon, säger han.

Kjell Ekström ger snart ut en ny barnbok baserad på Önningebykolonisternas målningar. ”Siri från Signilskär” kommer den att heta.

I kväll öppnar Juha Pykäläinen citygalleri i konst- och hobbymaterialbutiken Ehns.
– Jag kommer att finnas på plats här på lördagar för att prata med besökare, säger konstnären.

Nanna Sjöströms stora halvabstrakta tavlor ser ut som målningar, men är i själva verket stora grafiska blad.
– De är gjorda i en teknik jag till största del utvecklat själv. Jag beskriver det som att de är något mitt emellan målning och grafik, säger konstnären.

Nu seglar snart fyrmastbarken Herzogin Cecilie i Västra hamnen i modellstaden. Bengt Johnsson har donerat en nygjord modell.

I höst bjuder stadsbiblioteket på nya sagostunder, inte bara på svenska utan också på finska och lettiska.
– Och så lanserar vi en läsutmaning för barn som inte hunnit börja skola, säger bibliotekarie Annica Andersson.

Edit och Levi Erikssons minnesfond tilldelar i år tolv åländska ungdomar som bedriver musikstudier stipendier på totalt 7.350 euro. Nedan följer en lista på stipendiaterna.

Berättaren, upplevaren, ordsättaren i Håkan Kulves nya diktsamling ”Någonstans, alldeles nära” går med sinnena vidöppna genom den åländska naturen.

”Himmel! Vi är döda” bjuder på en fin balansgång mellan Stockholmsklyschor och lokal igenkänningshumor i en underhållande och lättsmält soppteater.

Nu är nästan alla rollerna i Kulturföreningen Katrinas
åländska uppsättning av operan ”Figaro 1917” besatta. Philip Björkqvist gör rollen som Figaro och Susanna sjungs av Frida Johansson.

När smärtan gjorde att Jenny Aakula inte kunde sova steg hon upp och målade stora expressiva målningar med fornnordiska motiv. 
– Motiven bara kom medan jag målade. De berättar min historia, säger hon.

Fler nyheter