Barbro Sundback tilldelas Mariehamns kulturstipendium 2014. Hon belönas bland annat för sitt arbete med kulturföreningen Katrina som i år förverkligade uruppförandet av operan Magnus-Maria.

Den om gillar dokumentärfoto kan uppleva rena julafton i Stockholm just nu. Fotografiska museet visar en stor Anders Petersen-utställning. Och bara en kort färjetur bort visar Moderna museet: ”Svensk fotografi från Christer Strömholm till i dag”.

I höst kör stadsbiblioteket i gång två öppna bokcirklar. Böcker av Tove Jansson och Håkan Nesser kommer att diskuteras.
–Alla kan vara med. Det krävs inga förkunskaper, säger bibliotekarie Victoria Lundgren.

Linda Smith är tusenkonstnären som skrivit allt från barnbokstexter till poesi. Men främst för byrålådan.
När hon lämnade in sina dikter till Solveig von Schoultz-tävlingen var det första gången någon utomstående fick se dem. Och juryn gillade vad den såg.

Simon Stephens från the National Maritime Museum i Greenwich är på besök på Åland på inbjudan av Sjöfartsmuseet. Orsaken? Att ta sig en titt på det omryktade Ponape-modellfartyget.
–Det är en fantastisk modell och historien bakom den är fascinerande, säger han.

Hitta de pojkar som misslyckas med läsningen och rikta åtgärderna mot dem. Det rådet ger professor William Brozo som forskar om unga pojkars läskunnighet.
Intressantare böcker, en bokklubb med idrottslaget och fler män i skolan är några av hans förslag.

Om Viktor Karlsson fick bestämma skulle Önningebymuseet byggas ut med flera separata byggnader och hänsyn tagen till byns övriga bebyggelse. Museet har inte beställt planen men är smickrat över att ha blivit utvalt.

Modellstaden ”Mariehamn på 1920-talet” ställs ut i läromedelscentralens gamla lokaler bredvid stadsbiblioteket från och med november.
Öppettiderna blir därmed de samma som bibliotekets.

Möjligheten att ställa ut hemma i trädgården lockade skrotkonstnären Johan Karlsson att delta i Konstrundan.
I helgen visade han upp sina insekter, hundar, fåglar och andra skapelser under evenemanget Öppna ateljéer.

- och han är en mångbottnad personUnder ett år har Robert Liewendahl levt tätt inpå 1700-talspersonen Georg Ehrenmalm på Bolstaholm. I arkiv och avhandlingar har han letat fakta till pjäsen om "Vildmajoren" som har åländsk urpremiär den 26 september.
- Han är en mångtydig person och det försöker jag fånga, säger pjäsförfattaren.

Efter att ha målat 1.001 Buddhabilder längtade Caroline Pipping efter något helt annat. Det blev en serie trädgårdar som nu ställs ut under namnet ”Eden - snapshots”.

Violinisten Cecilia Zilliacus blir ny konstnärlig ledare för kammarmusikfestivalen Katrina.
- Det var inget svårt beslut och det har varit klart länge att Cecilia tar över efter Tiila Kangas, säger ordförande Barbro Sundback.

Peter Sjöberg har alltid varit intresserad av natur och gillat att paddla. Nu har han kombinerat intressena, paddlat runt och tagit naturbilder. Resultatet kan man se i Finströms bibliotek denna månad.

- Det är helt fantastiskt att få en sådan prissumma. 5.000 euro är mycket pengar och betyder att jag kan köpa mig tid för att skriva det jag vill, säger Sebastian Johans, vinnare av förstapriset i årets Solveig von Schoultz lyriktävling.

Fler nyheter