Livet som sjöman på varmare breddgrader var ganska lättsamt, i alla fall om man ser på de bilder som hänger på Ålands sjöfartsmuseeum. Fotoutställningen skildrar livets glada dagar ombord på skeppen under de långa seglatserna.

Läderknuttar på stålhästar möter riddare i skinande rustningar.
Fotografen Daniel Eriksson och konstnären Juha Pykäläinen visar olika typer av hjältar till häst och kvinnor med tyngd.

I sommar tar bildningsförbundet ABF upp en tidigare tradition och ordnar Kultur i mormors trädgård vid Övernässtugan i Mariehamn.

Impressionistiska målningar, rustika vävda dukar och väldekorerad keramik är några av inslagen bland utställarna i Medis vårsalong.
– Målet är att jag ska byta ut alla mina vanliga muggar mot egen keramik, säger Mirjam Wiklund.

På onsdag uppträder Intermezzokören med sin vårkonsert. I år har de med sig sex personer från olika länder som ska framföra låtar från sin kultur.
–Musik är ett världsspråk, vi vill visa att det går att kommunicera via musiken, säger Guy Karlsson.

Det hela började som en skrivaruppgift i skolan. Författaren Petter Lidbeck fastnade för texten Ytternäseleven Nova Holmberg skrev och ska nu göra en bok av den.

"Reflektioner och upplevelser" är namnet på Mats Lindhs utställning som under maj månad finns att beskåda på galleri Skarpans. Betraktaren möts av alltifrån japanska landskap till en röd fåtölj i New Orleans.

Den mångsidiga sångerskan Johanna Grüssner tilldelas Ålandsbankens kulturpris på 4.000 euro.
Priset motiveras med hennes mångsidighet och originalitet.

Franske skådespelaren och regissören Thomas Germaine planerar att spela in en film på Åland i sommar. Nu söker han ett hus i rätt omgivning.

Den 22 juli uppträder Peg Parnevik på Rockoff, skriver festivalgeneral Pontus Grönberg i ett pressmeddelande. Hon har setts i tv-programmet ”Parneviks” som belönades med Kristallen i fjol. Pegs debutsingel ”Ain’t No Saint” är en av de mest spelade låtarna i Sverige just nu.

Nipås nya fotoutställning ”Ögonblick” försöker fånga tiden på bild.
– Tanken är att starta en turnerande utställning som växer på varje ny plats, säger Helena Von Schoultz, projektledare på Nordens institut på Åland.

I går kväll bjöds Åland på en exklusiv förhandsvisning av Suzanne Ostens nya film ”Flickan, mamman och demonerna”.
En stark och stundom riktigt otäck berättelse om att som som barn växa upp med en psykiskt sjuk förälder.

Det treåriga projektet Kulturfabriken är nu formellt avslutat, men de samarbeten som uppstod under projektet lever vidare.
–Vi i de olika föreningarna lärde känna varandra väldigt bra, säger Hanna Wiik-Rosenqvist, verksamhetsledare för Ålands slöjd- och konsthantverk.

Sopranen Therese Karlsson har släppt singeln ”Lilleman av måne”, som är ett samarbete med poeten och författaren Carina Karlsson.
– Jag har tidigare sjungit många av Carinas tonsatta texter, men den här sången har jag bett henne översätta, säger Therese Karlsson.

Fler nyheter