De direktsända operaföreställningarna från Met-operan i New York flyttar till Bio Savoy.
Bekvämare stolar, bättre ljud och mer handikappanpassat, sammanfattar Barbro Sundback fördelarna.

- Jag vet inte riktigt varför jag älskar cirkus, kanske för att det är annorlunda, säger konstnären Raina Clemes. På torsdag har hon vernissage för sin utställning med grafiska cirkusbilder.

Att premiärpubliken gillade vad den såg är klart, urpremiären hedrades med stående ovationer och publiken får vad den önskar sig, en rejäl dos lokalförankrad historia framförd med autentisk ambition.

Fools rush in, oooh fools rush in.....
Nej, det vi har inte hamnat på filminspelning men på avslutning för Ålands lyceums körkurs där ett drygt 20-tal elever får luften att vibrera av energi.

I höst är de teatrarna fyllda av intressanta föreställningar. Här beskriver Sthig Jonassonnågra av höstens höjdpunkter. Som Uppsala stadsteater där man kan se Özz Nujen i en klassisk komedi (bilden).

Åbo svenska teater, ÅST, kommer vi att få se mycket av på Åland i höst.
- Tolv föreställningar fördelade mellan tre produktioner, lovar regionteaterproducenten Jan Lindroos.
Bland gästspelen finns en kammarmusikal med två sångare och fem musiker.

Varje år beviljar undervisnings- och kulturministeriet statliga prisen för informationsspridning. I år beviljas åtta statliga pris och ett av dem går till Jan Kåhre och Nora Kitinmäki för verket ”Detta är en bok” som gavs ut av åländska förlaget PQR i fjol.

En kronologisk berättelse istället för en tematisk. Ålandstidningen kan i dag berätta om hur Ålands museums nya basutställning kommer att se ut.

Det finns en hel del böcker om åländsk jakt. De flesta är tillrättalagda berättelser med ett tydligt fokus på bilder.
Gott så. Men när gänget med Janke Berglund i spetsen skriver bok så får man sig en antologisamling och en djupdykning i författarnas personliga bildsamling till livs.

Barbro Sundback tilldelas Mariehamns kulturstipendium 2014. Hon belönas bland annat för sitt arbete med kulturföreningen Katrina som i år förverkligade uruppförandet av operan Magnus-Maria.

Den om gillar dokumentärfoto kan uppleva rena julafton i Stockholm just nu. Fotografiska museet visar en stor Anders Petersen-utställning. Och bara en kort färjetur bort visar Moderna museet: ”Svensk fotografi från Christer Strömholm till i dag”.

I höst kör stadsbiblioteket i gång två öppna bokcirklar. Böcker av Tove Jansson och Håkan Nesser kommer att diskuteras.
–Alla kan vara med. Det krävs inga förkunskaper, säger bibliotekarie Victoria Lundgren.

Linda Smith är tusenkonstnären som skrivit allt från barnbokstexter till poesi. Men främst för byrålådan.
När hon lämnade in sina dikter till Solveig von Schoultz-tävlingen var det första gången någon utomstående fick se dem. Och juryn gillade vad den såg.

Simon Stephens från the National Maritime Museum i Greenwich är på besök på Åland på inbjudan av Sjöfartsmuseet. Orsaken? Att ta sig en titt på det omryktade Ponape-modellfartyget.
–Det är en fantastisk modell och historien bakom den är fascinerande, säger han.

Fler nyheter