Nyligen kom essäsamlingen ”Sotarna” ut på Lava förlag i Stockholm. Ian Wachtmeister berättar om livserfarenheter ur ett ganska brett spektrum.
Lite oväntat handlar ett helt kapitel om Åland och om Anders Wiklöf, en god vän till Ian Wachtmeister sedan ett par år tillbaka.

Måndagen den 28 augusti 1939 ankrade Pommern upp i Mariehamn. Efter att ha avseglat från Hull den 11 augusti med Karl Broman som kapten ankom Pommern till Mariehamn.
Att barken skulle ligga kvar i staden 75 år senare var det ingen som anade då.

Nästa vecka börjar körverksamheten på allvar hos Ålands musikinstitut, ÅMI. Institutet har tre olika körer och de är öppna för alla.
En konsert med spöktema, deltagande i Lejonkungen och konsert på FN-dagen finns redan inplanerat.

I det vita stenhuset bredvid Fredsinstitutet i Västerhamn har ett nytt litet konsthantverkscentrum uppstått. Här huserar designerduon Korpi & Gordon sedan deras företag efter nästan 20 år blev husvilla när ÅCA-huset revs.

Elisabeth Ohlson Wallin vill i sin nya fotoutställning ”Ack Sverige du sköna” skildra Sverige ”som det verkligen ser ut”, bortom klichéer som midsommarstängar och röda stugor. Resultatet är en intressant men märkligt ojämn serie dokumentärbilder.

Finland ligger tio år efter Sverige när det gäller stand up. Det tror Michele Ferrari och Daniel Lindholm. Och då menar de den finskspråkiga scenen.
När det gäller svenskspråkig stand up i Finland är det ännu sämre.

I år skulle kompositören Jack Mattsson ha fyllt 60 år om han fått leva. Men Jacks musik är inte glömd, just nu arbetar hans vän Lasse Karlsson med att ordna och redigera Jacks verk.
- Det är ett stort material och jag är inte färdig än, säger Karlsson.

Ann-Mari Ivars:Just nu finns det ett hundratal sakkunniga personer som lyssnar noga på språkljuden i Mariehamn. Det är nordiska dialektforskare som samlats till konferens och i år fokuserar man på hur dialekt och identitet hör samman.

Tove Janssons 100-årsfirande fortsätter. Två nya böcker om Tove kommer ut nu nät höstens bokflod börjar stiga. Bland annat en med Toves brev till Ålandsfödde filosofen Atos Wirtanen.

Tove Janssons 100-årsfirande fortsätter. Två nya böcker om Tove kommer ut nu nät höstens bokflod börjar stiga. Bland annat en med Toves brev till Ålandsfödde filosofen Atos Wirtanen.

Hur gick det till när ålänningarna for till Amerika? En liten hum om det får genom Ålands emigrantsinstitut nya utställning. Den berättar om orten Hangö. Därifrån gick båttrafiken till Amerika.

Årets välbesökta kulturnatt bjöd på allt från Tove Jansson-hyllningar och manskörssång till paraplykonst och reggae-musik.
Ålandstidningen träffade nöjda flanörer på stadens överfulla gator

Det har gått lite mer än en vecka sedan Ålands första dansfestival Åldance gick av stapeln. Festivalens koordinator Alexandra Walk-Liljeroos ser tillbaka på ett lyckat evenemang.
– Vi är absolut nöjda, säger hon.
Men om det blir någon fortsättning är osäkert.

Nu börjar Ålands projektkörs konsert ”En värld full av liv” ta form på riktigt. Den femte september är det dags för solistaudition till olika roller i konserten som baseras på musik från Lejonkungen.

Fler nyheter