Ålands sjöfartsmuseum har gått till final i tävlingen om att utnämnas till årets museum.

Sex konstnärer ställde på lördagseftermiddagen ut långvariga fotoboksprojekt, som de timmarna dessförinnan färdigställt för hand och under stor tidspress.

För att kunna sluta vara rädd för det främmande behöver man förståelse för hur andra människor har det. Det får man genom att lyssna på deras berättelser.
Med sin egen starka uppväxthistoria och sin metod Lika-olika arbetar Mary Juusela med att sprida just förståelse.
Ålandstidningens Theresa Axén har lyssnat på henne.

I kväll sjunger Christian Juslin en av huvudrollerna i världspremiären för den nyskrivna operan ”Indigo” på Nationaloperan i Helsingfors.
–Så här rockigt har jag aldrig sjungit förut, säger han.

Betongdocka, men med Pommern flytande i. Så blir framtiden för Ålands stolthet. I dag presenterar Pomme
rnkommittén sin slutrapport både för stadsstyrelsen och för allmänheten.
–Det är så många som undrar vad som kommer att hända med Pommern. Nu har de chans att komma och ställa frågor, säger museichef Hanna Hagmark-Cooper.

Ålands kulturdelegations sammansättning för åren 2016-2019 är nu klar.
Ny ordförande är Krister Norggrann (Lib).

Vissa elever undviker lektionerna, vilket skapar oro i Kökars skola. Föreståndare Diana Lundqvist hoppas på förbättringar efter ett diskussionsmöte i går.

I Nipås galleri på Köpmansgatan visas nu utställningen ”Äkta Spåman” - den sällsamma historien om hur en konstnär blev siare på grund av en felringning.

Nordens institut på Åland (Nipå) bjuder på en intressant kulturvår. Det börjar redan i dag då en utställning med Linda Spåmans verk öppnar.

Juha Pykäläinen har genom åren varit en trogen utställare på Barbro Avelláns galleri. Nu avslutar han Fäktargubbens era med en tillbakablickande utställning.

I julottan sjöng Sofie Asplund i S:t Görans kyrka. Hon hann hem till Åland ett par dagar under jul. Men nyårsafton firade hon på scenen som Christine i ”Fantomen på operan” i Helsingfors.
Det går undan nu för den åländska sopranen.

Rederi Ab Sally har en speciell plats i många ålänningars liv. I går presenterades Ann-Gerd Steinbys historik ”Rederiaktiebolaget Sally - en 50-årig åländsk redarsaga”.
En bok som också tecknar ett brett porträtt av imperiebyggaren Algot Johansson.

Supén är tillbaka fast flyttad till Alandica, och niornas skrivtävling fortsätter i litteraturdagarnas regi.
Nu börjar programmet för nästa upplaga av litteraturdagarna bli klart.

Journalisten och författaren Anna-Lena Laurén, som nyligen tilldelades Svenska publicistklubbens stora pris Guldpennan kommer till Mariehamns litteraturdagar i vår.

Fler nyheter