En ny våg av #metoo tagit fart i Frankrike: #metoogarçons, metoopojkar. 
@Normal_indrag:<@Fotograf>iStock/Larisa Stefanuyk
En ny våg av #metoo tagit fart i Frankrike: #metoogarçons, metoopojkar.
Foto: iStock/Larisa Stefanuyk
Foto:

Bild

Det händer också pojkar – nu kommer männens #metoo

Vittnesmål från män som upplevt sexuella övergrepp eller våldtäkt under sin ungdom ökar tack vare det franska uppropet #metoogarçons. Att muren äntligen rasar är inte en dag för tidigt.

I en intervju med Dagens Nyheter berättar musikalartisten Peter Jöback att han sade till sin terapeut att han var tolv år när han för första gången hade sex med en äldre man. Terapeuten svarade: ”Man har inte sex när man är tolv år.” Det var först då Peter förstod att han hade blivit sexuellt utnyttjad som barn.

Samtidigt har en ny våg av #metoo tagit fart i Frankrike: #metoogarçons, metoopojkar.

Det började i februari när skådespelaren Aurélien Wiik gick ut och berättade att han mellan 11 och 15 års ålder utnyttjades sexuellt av sin agent. En flod av vittnesmål följde från andra pojkar och män:

”Jag var sju år, min kusin 18”.
”Våldtagen av min bästa väns pappa”.
”Trakasserades av min styvfar”.
Tiotusentals har delat sina erfarenheter i sociala medier, i de flesta fall har offren varit minderåriga och förövaren en man.
Handen på hjärtat, hur många av oss har inte hört berättelser om övergrepp likt dessa som skett utan några påföljder?

Att belysa sexuella övergrepp och trakasserier mot män och pojkar är inget nytt, men det har inte fått lika mycket uppmärksamhet och diskussion som kvinnors erfarenheter inom #metoo-rörelsen. Det är inte så konstigt, eftersom kvinnor och flickor oftare utsätts jämfört med män och pojkar. Men det finns även andra faktorer som gör att ämnet är tabubelagt.

Traditionell manlighet, som betonar styrka, oberoende och att inte visa sårbarhet, kan ha skapat en stigma kring att vara offer för sexuella övergrepp för män och pojkar. Det har gjort det svårare för dem att komma fram och dela sina erfarenheter. Dessutom har brist på förståelse för att sexuellt våld också kan drabba män och pojkar bidragit till att det inte har uppmärksammats i lika hög grad som för kvinnor.
Men attityderna förändras gradvis och det bidrar till att fler män vågar träda fram och dela sina erfarenheter. Genom att öppet diskutera ämnet kan tystnaden brytas.
Liksom #metoo-rörelsen, som startade för att lyfta fram kvinnors erfarenheter av sexuella övergrepp och trakasserier, är #metoogarçons ytterligare ett steg i att öka medvetenheten och ge stöd till män och pojkar som har utsatts för liknande behandling.

Metoo-rörelsen 2017 väckte starka reaktioner. Omfattande problem som tidigare ignorerats eller bagatelliserats lyftes fram. Genom att hantera och kanalisera krafterna på ett konstruktivt sätt kan verklig förändring uppnås.

Vittnesmålen i #metoogarçons fungerar också som en påminnelse om hur oskyddade minderåriga är mot sexuella övergrepp, och genom att adressera det kan man arbeta för att förebygga och förhindra sådana övergrepp i framtiden.

Linda Blix

tel: 26 637

Hittat fel i texten? Skriv till oss